DNA Polițiști de la Biroul Rutier Botoșani trimiși în judecată pentru fapte de corupție


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au finalizat ancheta în dosar privitor la  Serviciul Rutier Botoșani.

Conform sursei citate, mai mulți polițiști  ar fi luat mită pentru a nu sancționa conducătorii auto surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier.


Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de DNA 


În cauza mediatizată prin comunicatele 522/VIII/3 din data de 3 iunie 2021 și 496/VIII/3 din 2 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea polițiști în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier în legătură cu infracțiuni de luare de mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier.




Astfel, au fost trimiși în judecată, sub măsura controlului judiciar, următorii inculpați:



IACOB FLORIN-EDUARD, ofițer de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului , fals intelectual și uz de fals, ambele în formă continuată,


FECIORU ROBERT-NECULAI, LUCA DUMITRU-CĂTĂLIN, COȘMAN STELIAN IULIAN, RUSU CONSTANTIN-CIPRIAN, BALAN IONEL, ANTON VIOREL, BOTEZATU GABRIEL, GHERASIM CONSTANTIN – DOREL, ROMANESCU MIHAI, PODARU VIRGIL, RIPICEANU LUCIAN, GURIUC IONUȚ PAVEL, PUȘCAȘU NICOLAE OVIDIU, GURALIUC SORIN, BUNDUC ȘTEFAN
toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și/sau infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite;




O persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită




În cauză au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte patru persoane fizice, fără calitate specială pentru infracțiuni de dare de mită instigare la dare de mită și instigare la abuz in serviciu



În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:



În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.




Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.





Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.



În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale.




Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii și cele preventive dispuse în cauză.



În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.




Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.




Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.





Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Tânăr de 18 ani, condamnat pentru agresiune sexuală. Ce decizie au luat magistrații

27 Mar 2024 510

Constanța Șofer beat și fără permis condamnat definitiv la închisoare

27 Mar 2024 547

Mandat de arestare preventivă pe numele unui bărbat din Constanța. Ce acuzații i se aduc

27 Mar 2024 551

Accident rutier pe bulevardul IC Brătianu din Constanța! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

27 Mar 2024 656

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 536

Primăria Constanța Sancțiuni pentru o persoană care a vandalizat bănci din apropierea Școlii Gimnaziale nr. 36 „Dimitrie Știubei” (FOTO)

25 Mar 2024 420

Falși polițiști trimiși în judecată la Constanța! Percheziție „la mișto“

25 Mar 2024 547

Încălcări grave ale legii în trafic, la Mircea Vodă, județul Constanța Motivele pentru care șoferului unei autoutilitare s-a ales cu dosar penal

24 Mar 2024 525

Razie de amploare a polițiștilor în județul Constanța! Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 452

În ultimele 48 de ore Intervenții ale poliției în județul Constanța. Au fost aplicate amenzi

23 Mar 2024 614

În Valu lui Traian, județul Constanța Tânăr depistat și cercetat pentru mai multe fapte. Ce au constatat polițiștii (Galerie FOTO)

23 Mar 2024 797

Doi bătrâni salvați la timp de polițiști, în localitatea Fântânele, județul Constanța

23 Mar 2024 559

Ziua Poliției Române Cupa Presei la Tir desfășurată la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Mar 2024 471

IPJ ArgeșDepistat conducând pe contrasens, deși avea dreptul de a conduce suspendat

22 Mar 2024 314

​Acțiune a polițiștilor rutieri, la Constanța! S-a lăsat cu amenzi (FOTO)

18 Mar 2024 566