DNA Raportul MCV confirmă parcursul constant profesionist și eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupției la nivel înalt

DNA. Sursa foto: Facebook/DNABiroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:            
           
Conducerea MP a luat act de Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare, publicat la 22 noiembrie 2022.

Concluzia documentului este aceea că se „consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE.”
           
Obiectivele stabilite în responsabilitatea parchetelor, constând, în esență, în implementarea unui proces judiciar eficient și transparent, în special prin efectuarea unor anchete penale obiective și susținute în cazurile de corupție la nivel înalt și în administrația publică locală, au fost atinse.
           
Rezultatele obținute în această perioadă supusă monitorizării, evidențiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii și-au asumat în mod constant și ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist și imparțial cazurile de corupție, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil.
           
După cum se arată în ultimul raport, progresele privind lupta anticorupție vor fi monitorizate în cadrul unui nou mecanism, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv Raportul referitor la statul de drept.

„Salutăm faptul că progresele tehnice sunt dublate de inițiative politice din care Comisia reține atingerea obiectivelor stabilite prin decizia de instituire a MCV. De asemenea, evidențiem că strânsa colaborare cu ministrul justiției, ca și suportul său pentru acțiuni destinate consolidării capacității parchetelor reprezintă elemente esențiale care au contribuit la atingerea obiectivelor de referință MCV.
Asigurăm societatea de determinarea procurorilor în vederea continuării cu seriozitate a demersurilor de combatere a corupției la toate nivelurile și de a contribui la înfăptuirea unui act de justiție credibil și respectat de cetățeni“ - au precizat procurorii.

Oficial de la DNA

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), publicat la data de 22 noiembrie 2022, scoate în evidență rezultatele pozitive obținute în materie de eficacitate a investigării și a sancționării corupției la nivel înalt.

În acest fel,  este recunoscut rolul activ al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în atingerea uneia dintre condițiile trasate prin MCV și anume Măsura 3 – Combaterea eficientă a corupției la nivel înalt. 


Raportul confirmă parcursul constant profesionist și eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupției la nivel înalt. În pofida unor provocări legate de cadrul instituțional și legislativ, în ultimii ani, DNA a obținut  rezultate concrete: mai mulți inculpați trimiși în judecată, mai multe persoane cu funcții publice înalte deferite justiției, mai multe condamnări obținute, mai puține achitări și mai multe sesizări înregistrate - un semn de recâștigare a încrederii cetățenilor.

„Procurorul șef  Crin Bologa alături de conducerea instituției își exprimă aprecierea față de eforturile depuse de procurorii anticorupție și de celelalte categorii de personal ale DNA în obținerea de rezultate concludente și incontestabile în lupta împotriva corupției.

DNA îi asigură pe cetățeni că rămâne o instituție puternică și pe deplin angajată în lupta împotriva corupției la nivel înalt și mediu și că va  continua munca în mod susținut și eficient, cu respectarea standardelor de profesionalism și cu respectarea drepturilor procesuale ale persoanelor implicate în dosare penale“ - au precizat reprezentanții DNA.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul terenurilor din Portul Tomis! Tribunalul Constanța menține sechestrul pe averea lui Decebal Făgădău, până la concurenţa sumei de 133.688 euro

06 Feb 2023 563

DNA Constanța, printre serviciile fruntașe la nivel național! Cum este văzută activitatea procurorilor conduși de magistratul Andrei Bodean

06 Feb 2023 710

DNA!Pompier condamnat în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției!

04 Feb 2023 2635

Percheziții DNA explică de ce l-a trimis în judecată pe Constantin Dina, fost director al DSP Constanța, șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății (RECHIZITORIU)

03 Feb 2023 1086

Oficial, de la instanță! Cum vrea Municipiul Constanța să ridice un sechestru instituit de DNA pe un teren din Retrocedări

02 Feb 2023 794

Percheziții ale procurorilor DNA în municipiul București și județul Ilfov, Au loc descinderi și la Primăria Sectorului 3

01 Feb 2023 554

Fiul lui Victor Piţurcă, plasat sub control judiciar în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme

01 Feb 2023 371

Alexandru Pițurcă, reținut de DNA! Procurorii acuză - măști neconforme livrate Ministerului Apărării! „Radiografia“ firmelor în care apar „actorii“ din dosarul momentului

01 Feb 2023 790

Dosar DNA Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, achitat!

31 Jan 2023 728

Victor Pițurcă a fost pus sub control judiciar!

31 Jan 2023 560

DNA, oficial despre reținerea lui Victor Pițurcă și a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA

30 Jan 2023 748

Victor Pițurcă, reținut de DNA

30 Jan 2023 779

Șefa Serviciului economic din ARSVOM, condamnată (DOCUMENT)

30 Jan 2023 1964

UPDATE Percheziții DNA în București și Călărași! Sunt verificate contracte de a unor echipamente pentru dotarea poliției locale și a poliței naționale

30 Jan 2023 773

Veste proastă pentru Municipiului Constanța! Miza, aproape 40 de milioane de euro

30 Jan 2023 1308