Actualitate

Dobrogea e frumoasă Peştera Limanu, un adevărat labirint prin timp (galerie foto+video)

  • Dobrogea nu are multe peşteri, dar câteva dintre ele sunt remarcabile. 
 
  • Peştera Limanu, numită şi Peştera Caracicola sau Peştera La Icoane este printre ele.


Cu lungime de cca 4.000 metri ea este de departe cea mai lungă peşteră dobrogeană. O altă ciudăţenie este ramificarea de-a dreptul ameţitoare a galeriilor. Spre deosebire de majoritatea peşterilor unde apele şi-au croit  galerii principale  spre care converg galerii secundare – după cum într-un oraş străzile laterale ies în bulevarde – proiectantul Peşterii Limanu nu a avut nici un gând de sistematizare, scrie natgeo.ro.


Şi mai bizar este aspectul unor galerii, care au secţiune rectangulară foarte regulată, de ca şi cum au fost cioplite de om. În realitate este vorba de o  morfologie specifică peşterilor dezvoltate în calcare cu stratificaţie orizontală, în ceea ce geologii denumesc structuri tabulare. (Peştera Mammoth din SUA, cea mai lungă din lume, de peste 600 km, are multe astfel de galerii şi acolo nu spune nimeni că a fost săpată de om). Dar la Limanu, pentru a face lucrurile şi mai complicate, unele sectoare de galerie chiar au fost cioplite de oameni.


În astfel de locuri se văd foarte clar urmele de daltă. Mai mult decât atât, pentru a nu risca ca bolta să se prăbuşească peste săpători, au fost clădite  din dale de calcar pilieri şi ziduri de sprijin. Dar cine să fi fost miserioşii cioplitori troglodiţi?


Vasile Boroneanţ a descoperit incizii şi desene în cărbune


Scormonind în trecutul acestei peşteri, arheologul Vasile Boroneanţ a descoperit incizii şi desene în cărbune pe care le-a apreciat ca fiind foarte vechi, posibil neolitice. Altele posibil dacice. (Unii cred chiar că Limanu ar fi peştera Keirys, despre care vorbeşte Dio Cassius în Istoria Romană. El spune că după ce în războiul dintre regişorii dobrogeni Rholes şi Dapix cei din urmă au fost învinşi, ei s-au ascuns într-o peşteră, cu familii, vite şi tot avutul.


Prinzând de veste, inamicii i-au zidit acolo, tranformând peştera într-un uriaş cavou. Istoricul Constantin Daicoviciu credea că ar fi vorba despre peştera Gura Dobrogei, unii arheologi bulgari cred că grota Keirys e la ei. Cunoscând topografia galeriilor din Limanu, cu galerii în care mergi mai mult târâş şi în mersul piticului, îmi e greu să cred cum a încăput acolo populaţia unui regat, cu vite cu tot.


Deci e incomod doar gândul că acum câteva mii de ani oamenii să-şi fi căutat de lucru prin scundele labirinturi.


Locuitorii cetăţii Callatys, în urmă cu aproape două milenii ciopliseră altare


Într-o porţiune mai uşor accesibilă a peşterii s-a descoperit ceramică grecească şi opaiţe, ce arată că locuitorii cetăţii Callatys, în urmă cu aproape două milenii ciopliseră altare unde veneau poate să se închine zeului Mithras. Dar cel mai probabil ar fi că, odată cu răspândirea creştinismului în secolul al X-lea, s-a încercat transformarea peşterii într-un lăcaş de cult, după exemplul binecunoscut al grotelor-chilii şi grotelor-bisericuţe săpate în cretă de călugării pietrari de la Basarabi.


După cum e posibil ca strania configuraţie geologică să le fi inspirat oamenilor din trecut sentimente religioase, că funcţia de lăcaş de cult s-a perpetuat în diferite epoci. Despre peşteră s-au spus tot felul de poveşti fanteziste. Localnicii încearcă să vă convingă că galeriile ajung sub sat, în beciuri şi pe sub fântâni pe unde ies lilieci, ba chiar răzbat până în Bulgaria. În anul 1956 o echipă de cercetători de la Institutul de Speologie Emil Racoviţă a cercetat amănunţit peştera şi a topografiat 3.600 metri de galerii.
Întregul labirint se întinde sub platoul calcaros de la marginea localităţii, la foarte mică adâncime.


Au fost descrise specii valoroase de organisme troglobionte şi de lilieci. Speologii amatori au relaut explorările în anii 80, descoperind puţine galerii noi. Vremurile moderne au adus doar profanarea. Limanu a fost poluată în fel şi chip. Într-o galerie a apărut chiar un loc de ritualuri sataniste, decorat cu zvastici, cu un eşafod pentru sacrificat pisici şi lilieci.


În prezent Peştera Limanu este declarată arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei GESS, care îşi onorează misiunea, dar cu mare dificultate. De exemplu, poarta metalică de 350 kg care proteja intrarea a fost smulsă cu un taf şi vândută la fier vechi.


Sursa foto: wikipedia.org
Sursa video: Youtube/ Gigi Dragomir
Citește și:

07 iulie 1930, a fost aprobată legea pentru protecția monumentelor naturii Ariile protejate din județul Constanța declarate monumente ale naturii (video)

Descoperiri unice, lăsate pradă degradării Peşterile din judeţul Constanţa, o comoară din inima pământului
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Scurtcircuit la un aparat electrocasnic în Cartierul CET

29 Sep 2020 349

#DobrogeaDigitală – revista „Analele Dobrogei Transhumanța, „însuși fermentul vieţii noastre naţionale şi politice”

29 Sep 2020 487

HC Dobrogea Sud, meci decisiv cu Sporting Lisabona pentru calificarea în grupele European League

29 Sep 2020 563

HC Dobrogea Sud Constanța, antrenament la Lisabona. Mâine, e meciul cu Sporting

28 Sep 2020 488

Egolpionul de la Dinogetia, în ​patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României

28 Sep 2020 504

#DobrogeaDigitală – revista „Anelele Dobrogei” Dobrogea, ca un „fort de pază“

28 Sep 2020 732

#DobrogeaDigitală - „Costache Negri ”, de Pericle Martinescu „Suntem milioane de români răzlețiți. Ce ne lipsește ca să ajungem un neam tare?”

28 Sep 2020 857

#DobrogeaDigitală – „Istoria Dobrogei” Nemilos destin pentru Vasile Pârvan, istoricul care a adus cetatea Histria pe harta arheologiei universale

28 Sep 2020 1326

Accident în Eforie Nord, la peco

27 Sep 2020 430

Accident la ieșire din Murfatlar, spre Poarta Albă. Trei victime

27 Sep 2020 615

Incendiu în Drabani

27 Sep 2020 392

Pompierii chemaţi pe Aleea Albatros din Constanţa. Motivul solicitării

27 Sep 2020 470

Pompierii din Constanța, chemați pe strada Mihail Kogălniceanu

27 Sep 2020 307

Accident grav în județul Suceava. A murit un tânăr motociclist (galerie foto)

27 Sep 2020 497

Constanța. Copac căzut, peste mașini, în Tomis II

27 Sep 2020 1098