Dobrogea rurală de la sfârșitul secolului XIX, prezentată într-un volum lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)



În data de 23 februarie 2023, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța a organizat, în sala „Liliana Lazia”, lansarea volumului „Spațiul rural dobrogean la sfârșit de secol XIX. Chestionarele Densușianu", semnat de regretatul istoric Gheorghe Dumitrașcu și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu. Începerea evenimentului editorial a fost programată pentru ora 17:00.
 
Moderatorii au fost: prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici (directorul Bibliotecii), Ovidiu Dunăreanu (redactor-șef la revista Ex Ponto), dr. Constantin Cheramidoglu și Lavinia Dumitrașcu (fiica istoricului Gheorghe Dumitrașcu).
 
De asemenea, a fost invitată conf. univ. dr. Dana Trifan Enache, de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
 
Printre cei prezenți în sală, s-au numărat și Valentin Ciorbea și Anaid Tavitian.
 
Cuvântul de deschidere i-a aparținut lui Angelo Mitchievici.


 

„Este o ocazie specială de a lansa o carte, o selecție din chestionarele lui Nicolae Densușianu. Ea poartă semnătura lui Gheorghe Dumitrașcu. Fiica lui, Lavinia Dumitrașcu este alături de noi. Cartea este un document atât istoric, cât și cultural. Este prefațată de doamna Luminița Stelian”, a declarat directorul Bibliotecii Județene.

 
Fiica răposatului autor, Lavinia Dumitrașcu a zis:


 

„Tatăl meu m-a învățat pe mine și pe fratele meu despre dragostea față de Dobrogea, dar și pe studenții lui. Eu fac ceea ce fac din pasiune, nu o consider o obligație. Sunt de părere că, noi suntem datori strămoșilor noștri, urmașilor noștri și nu în ultimul rând, nouă înșine. Aceasta este misiunea pe care o are o carte. Această carte conține legende, cântece populare, texte despre biserici. Această serie începută de tatăl meu și colegii lui trebuie să continue. Nu uitați că indiferent de meserie, toți avem datoria de a iubi Dobrogea și România.”

 


Un alt membru al prezidiului, Constantin Cheramidoglu a spus „sper ca aceasta lucrare să aibă impactul așteptat.”
 
Despre acest eveniment, scriitorul Ovidiu Dunăreanu a pus următoarea etichetă:


 

„Consider această întâlnire astăzi ca pe un moment de rememorare al lui Gheorghe Dumitrașcu.”

 
Nu în ultimul rând, Corina-Mihaela Apostoleanu, unul dintre autori a declarat:


 

„Avem plăcerea și onoarea ca această carte să fie comentată de reprezentanți ai lumii intelectuale și culturale din Constanța. Mi s-a părut un proiect foarte greu de început, deoarece chestionarele lui Densușianu sunt foarte complexe. Textele pe care le-am scris au fost reluate de 3-4 ori. Eu am finalizat acest proiect, pe care Gheorghe Dumitrașcu l-a lăsat într-o stare avansată.”

 
Pe lângă alocuțiunile persoanelor de la prezidiu, au fost ascultate, în interpretarea Danei Enache, câteva fragmente din volum.


 
Evenimentul editorial s-a încheiat cu o sesiune de autografe din partea dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.
 

Ce au transmis reprezentanții Bibliotecii înainte de lansare

 

„Cele două chestionare, aplicate de către istoricul Nicolae Densușianu în anii 1893 și 1894 pe întreg teritoriul țării, cuprind elemente de etnografie, istorie, etnologie, arheologie, lingvistică, sociologie etc. Răspunsurile difuzate, prin intermediul revizorilor școlari, atestă existența trăsăturilor caracteristice ale fiecărui ținut în parte. Dobrogea a participat, la rândul ei, cu mai multe localități rurale, la proiectul sociologic inițiat de Nicolae Densușianu.
 
Profesorul Gheorghe Dumitrașcu a fost cel care s-a aplecat cu maximă atenție asupra „Chestionarelor Densușianu" din spațiul dobrogean și a propus publicarea acestora, însoțite de comentarii. Ne facem astăzi o datorie de onoare față de memoria profesorului Gheorghe Dumitrașcu de a aduce în fața publicului volumul de față. Volumul constituie un esențial punct de plecare pentru viitoare cercetări istorice referitoare la Dobrogea, la final de secol al XIX-lea”, a fost mesajul acestora.

Despre Nicolae Densușianu 


S-a născut pe 18 aprilie 1846 în comuna Densuș din Țara Hațegului, comitatul Hunedoarei, fiind al șaptelea copil al familiei Bizanțiu Pop, preot greco-catolic și al Sofiei Pop. Primele cursuri le-a urmat la „Preparandia provisorie de dascăli", școală pedagogică înființată la Hațeg de fratele lui cel mai mare, Beniamin. În 1861, Nicolae Densușianu a luat parte la festivitățile de la Sibiu, ocazionate de înființarea „Asociațiunii transilvane pentru literatura română și cultura poporului român" (ASTRA). În 1865, a intrat la „Rechtsakademie" („Academia Săsească de Drepturi") din Sibiu, iar în 1866 a debutat cu versuri în revista „Familia".
 
În 1872, a obținut diploma de avocat definitiv și, după ce s-a stabilit în Regatul României, în 1878, a devenit avocat stagiar la Baroul de Ilfov. A fost numit bibliotecar-șef și arhivar la Biblioteca Academiei Române, în 1880, iar în 1884, devine bibliotecar și translator la Biblioteca Ministerului de Război. Între anii 1884 și 1911 a fost director al Bibliotecii Militare Naționale.
 
În anii 1893 și 1895, Nicolae Densușianu lansează „Cestionariu despre tradiţiunile istorice şi anticitaţile ţeriloru locuite de români Partea 1-2 Epoca până la a. 600 d. Chr. Partea I și Partea a II-a", una dintre lucrările cele mai importante din activitatea sa științifică.
 
A murit pe 24 martie 1911.
 
Citește și:
Conferința cu titlul „Caragiale și puterea clișeului” organizată de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 206

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții

26 Mar 2024 449

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 519

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 546

Biblioteca Județeană Constanța Festivalul European Latin Grec ediția 2024 - „Adunarea femeilor” de Aristofan (VIDEO)

22 Mar 2024 417

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

21 Mar 2024 463

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 793

Copii de la Grădinița Căsuța din Pădure, din Constanța, la Biblioteca Județeană cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 499

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 448

Invitație la lectură a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, în cadrul Festivalului European Latin Grec

20 Mar 2024 438

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 675

Lucrări de renovare. Filiala 3 a Bibliotecii Județene Constanța, închisă temporar

19 Mar 2024 389

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, gazda Conferințelor Dilema la Constanța

19 Mar 2024 398

Enciclopedie despre centenarul Războiului de Întregire a Marii Uniri lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Profesorul Valentin Ciorbea, printre autori

19 Mar 2024 463

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 849