#DobrogeaAcademică Academia Română salută decizia Guvernului privind proiectul Roșia Montană


Weekendul trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că Guvernul reia procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO, precizând că va fi realizat și un plan de măsuri concrete pentru reabilitarea zonei.
Așadar, controversatul proiect de extragere a aurului și argintului de la Roșia Montană pare să intre într-o nouă etapă, conform intenției făcute publice de Guvern la finele lunii trecute.

Academia Română, consecventă cu poziția sa fermă de apărare a valorilor culturale naționale, de conservare a bogățiilor subsolului României și de protejare a mediului natural – poziție exprimată în repetate rânduri (acad.ro) – salută decizia Guvernului României de reluare a procedurii de înscriere a sitului Roșia Montană în lista patrimoniului mondial al UNESCO.


Totodată, Academia Română, cel mai înalt for de consacrare a valorilor intelectuale, de cercetare și de creație din România, este gata să sprijine în continuare autoritățile statului și alte entități interesate în conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și culturale de la Roșia Montană, în elaborarea grabnică a unui Plan Urbanistic General, în dezvoltarea durabilă a unor activități economice benefice locuitorilor și în stimularea turismului cultural de interes național și internațional în această importantă regiune a Munților Apuseni.


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității româneștiProiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.

Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Sursa foto: ghidurituristice.ro


Citește și:

Protest în Piața Victoriei. Se scandează pentru Roșia Montană (galerie foto + video)

#DobrogeaAcademică În școli constănțene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei Române „George Barițiu” din Cluj-Napoca (galerie foto)

#DobrogeaAcademică DeclarațiaAcademiei Române privind unitatea limbii române. „Istoria și realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omenește posibil” 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academia Română Al 53-lea Simpozion Atlas Linguarum Europae- Atlasul limbilor Europei (ALE). Ce cuprinde atlasul

13 Jun 2021 908

Biblioteca Academiei Române găzduiește lansarea monografiei „Carol al II-lea al României. Un rege controversat“, amplă lucrare, în cinci volume

11 Jun 2021 1420

Biblioteca Academiei Române Vernisajul expoziției „Nicolae Iorga- 150 de ani de la naștere“. Când va avea loc evenimentul

11 Jun 2021 1670

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan- Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române, în ajutorul elevilor și profesorilor Întrebări și răspunsuri privitoare la programa școlară de limba și literatura română

10 Jun 2021 451

Academia Română Lucrare fundamentală pentru înțelegerea operei lui Nicolae Iorga, disponibilă în format digital

08 Jun 2021 1877

Academia Română Profesorul Ștefan Hell, Laureat al Premiului Nobel în Chimie pentru anul 2014, conferențiază în cadrul manifestării „Cercetări științifice în contextul provocărilor Secolului XXI“

07 Jun 2021 1785

Știați că….? La această dată a murit scriitorul Duiliu Zamfirescu, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române

03 Jun 2021 247

Biblioteca Academiei Române Ion C. Brătianu- 200 de ani de la naștere. Simpozion și expoziție

02 Jun 2021 2103

Biblioteca Academiei Române Emisiune dedicată zilei de „10 mai în istoria României“ (video)

29 May 2021 2127

Academia Română O colaborare unică între lingviști și tehnicieni- proiectul „Limbajul în era om-mașină“- LITHME

29 May 2021 2157

Academia Română A X-a ediție a Colocviului internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”

26 May 2021 2326

Știați că….? La această dată s-a născut un membru titular al Academiei Române

25 May 2021 275

Academia Română În acces gratuit, cele 450 de pagini ale revistei „Revue des Études Sud-Est Européennes“ , volumul 58

24 May 2021 2390

Universitatea Tehnică din Iași și Academia Română organizează o conferință Dumitru Prunariu, la 40 de ani de la zborul său istoric în spațiu

24 May 2021 1931

Academia Română Se lansează volumul „In honorem Răzvan Theodorescu“, una dintre cele mai proeminente personalități ale culturii române

18 May 2021 2186