#DobrogeaAcademică Academia Română și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova își unesc forțele întru promovarea științei


În toamna anului trecut, consemnam prezența președintelui Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, în Aula Academiei Române, cu prilejul unei conferințe pe tema ingineriei nanomaterialelor.


Nu constituia o premieră, întrucât colaborarea dintre cele două foruri de intelectualitate are rădăcini mai vechi, motiv ce a determinat, zilele trecute, parafarea unui protocol de colaborare între Academia Română și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.


Parteneriatul are ca scop promovarea colaborărilor științifice comune dintre România și Republica Moldova și a fost semnat la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, de către acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de doamna Ana Guțu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Secretariatul General al Guvernului.


Încheiat pe o perioadă de doi ani, protocolul semnat prevede colaborarea științifică dintre Academia Română și instituțiile academice și universitare din Republica Moldova pentru organizarea unor evenimente științifice în Republica Moldova, crearea unor echipe mixte de cercetători care să participe la realizarea unor proiecte comune și publicarea în comun a rezultatelor cercetărilor științifice.

Premisele încheierii parteneriatului s-au bazat pe misiunea Academiei Române de a promova limba, cultura, istoria și spiritualitatea românilor.


Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României și Academia Română au interes să promoveze cultura și știința românească în ansamblul său, de pe ambele maluri ale Prutului. Din acest motiv am încheiat un acord de colaborare, tocmai pentru ca această creație științifică și cercetarea la cel mai înalt nivel să se facă în cele două țări românești la modul coordonat. Sperăm ca în viitor această unire întru știință, cultură, artă să întărească pregătirea unirii la care ne gândim toți și care acum mai bine de 100 de ani s-a înfăptuit prin voința exprimată la Chișinău, la Cernăuți și apoi la Alba Iulia“, a declarat acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.


Credit foto: Alina Bianca Bălan


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti


Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică Președintele Academiei de Științe a Moldovei conferențiază la Academia Română

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Nominalizările la Premiile Academiei Române pentru anul 2018. Ceremonia are loc astăzi

03 Dec 2020 1042

In Memoriam Cezar Petrescu, la 128 de ani de la naștere. Unul dintre cei mai de seamă gazetari ai primei jumătăți a secolului trecut

01 Dec 2020 425

# DobrogeaAcademică. 102 ani de la Unirea Bucovinei (28 noiembrie 1918) „Cel dintâiu gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea dezrobirii noastre”

29 Nov 2020 448

#DobrogeaAcademică. Academia Română finanțează cercetarea Simpozionul Granturilor Academiei Române

27 Nov 2020 1002

#DobrogeaAcademică „Antisemitismul și violența politică în România interbelică – cât și cum s-a scris și ce mai avem de făcut“

26 Nov 2020 1275

#Dobrogea Digitală Mesajele academicienilor Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și al lui Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române

14 Nov 2020 3592

Biografii din marele Dicționar al Literaturii Române Carismaticul scriitor Mircea Dinescu aniversează șapte decenii de viață

11 Nov 2020 2641

Moștenirea din Constanța veche Academia Română se judecă pentru testamentul Elenei Movilă cu Primăria Constanța. Ce decizie a luat Curtea de Apel

29 Oct 2020 1277

#DobrogeaAcademică Vernisaj la Biblioteca Academiei Române - „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naștere“

22 Oct 2020 469

#DobrogeaAcademică Trei decenii de la înființarea Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, Filiala Iași

17 Sep 2020 663

#DobrogeaAcademică Academia Română avertizează

28 Aug 2020 1027

„Colaborarea va fi cu beneficii de ambele părți“ Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“ și ACS Victoria Delta Tulcea, cluburi partenere (galerie foto)

27 Aug 2020 2577

#DobrogeaAcademică Academia Română felicită echipa de cercetători de la ELI-NP

22 Aug 2020 1788

#DobrogeaAcademică Biroul prezidiului Academiei Române a reacționat dur la demiterea acad. Nicolae-Victor Zamfir de la conducerea Institutului „Horia Hulubei”

18 Aug 2020 664

#DobrogeaAcademică „Este greu de înțeles reducerea orelor de istorie, limbi străine, fizică, chimie și biologie în gimnaziu”

14 Aug 2020 847