Actualitate

#DobrogeaAcademică Academicieni de rang internaţional, prezenţi la Conferinţa ESPERA 2019

Membri ai Academiei Române, specialişti şi cadre universitare din ţară şi din străinătate şi-au anunţat participarea la cea de-a VI-a ediţie a conferinţei internaţionale Economic Scientific Research - Theoretical, Empirical and Practical Approaches (ESPERA 2019), care va fi prezidată de acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi acad. Mugur Constantin Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale şi preşedinte al Secţiei de ştiinţe economice, juridice şi sociologie al Academiei Române.
 
Deschiderea conferinţei - organizată anual de Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“ al Academiei Române, în parteneriat cu Banca Naţională a României - va avea loc mâine, în Aula Academiei Române, începând cu ora 10. 
 
Manifestarea îşi propune ca temă a dezbaterilor „Harnessing Tangible and Intangible Assets in the context of European Integration and Globalization. Challenges ahead“ şi include o diversitate de intervenţii ştiinţifice ale cercetătorilor din institutele şi centrele Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“. 
 
Invitaţii de onoare ai acestei ediţii sunt acad. Jaime Gil Aluja (83 ani), membru de onoare al Academiei Române din anul 1995, preşedinte al Academiei Regale Spaniole de Știinte Economice şi Financiare, prof. dr. Erna Hennicot-Schoepges (78 ani), fost ministru al Culturii, Educaţiei şi Cercetării din Luxemburg, vicepreşedinte al Institutului Internaţional pentru Diplomaţie Culturală, şi acad. Jean-Jacques Askenasy (90 ani), membru de onoare al Academiei Române, profesor la Universitatea din Tel Aviv. 

 

Savant israelian, produs al şcolii româneşti de cercetare ştiinţifică

 
Dintre cei trei savanţi, Jean-Jacques Askenasy este cel mai puternic legat de cercetarea ştiinţifică românească, fiind absolventul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Cluj (1954), pe care a absolvit-o cu titlul de Doctor în Medicină. 
 
În timpul ultimilor ani de studenţie a lucrat ca preparator la catedra de neurologie condusă de profesorul Dezideriu Duma. După stagiul de internat, se specializează în neurologie în clinica Institutului de Neurologie al Academiei Române sub îndrumarea lui Arthur Kreindler şi a lui Vlad Voiculescu, după care devine şef al serviciului de neurologie al spitalului CFR II din Bucureşti. În anul 1972 obţine titlul de Doctor în Știinţe din partea Universităţii din Bucureşti.
În anul 1972 se stabileşte în Israel, unde în 1974 este numit lector la catedra de neurologie a Facultăţii de Medicină „Sackler“ a Universităţii din Tel-Aviv şi îşi începe activitatea de cercetător în neuroştiinţe la Institutul Weitzman. 
 
În anul 1981 lucrează ca profesor-asociat la „Mount-Sinai School of Medicine" a Universităţii din New York la un proiect de cercetare asupra tulburărilor de somn la pacienţi cu boala Parkinson, împreună cu profesorii Melvin Yahr şi Eliot Weitzman. 
 
Întors în Israel, este numit director al Centrului de Medicină a Somnului de pe lângă Centrul Medical „Sheba". În această calitate organizează cursuri de „medicină a somnului" la Universitatea din Tel-Aviv. În anul 1981 este numit Cetăţean de Onoare al oraşului Yeruham din Israel. În anul 1986 este numit profesor-agregat la clinica Charcot a Universităţii „Pierre et Marie Curie" din Paris. Primeşte medalia "Pierre Castaigne" şi este numit membru de onoare al Societăţii franceze de Neurologie (Société Française de Neurologie).
În anul 1995 este numit profesor la Clinica de Neurologie a facultăţii de Medicină „Sackler" TAU. 
 
Jean-Jacques Askenasy este autor a 13 monografii, 13 contribuţii în tratate de specialitate, 90 articole originale în reviste de specialitate în domeniul neurologiei şi medicinei somnului, 195 comunicări şi referate la congrese naţionale şi internaţionale.
 
Revenind la Conferinţa internaţională ESPERA 2019, trebuie precizat faptul că aceasta oferă un cadru academic de dezbatere asupra celor mai recente cercetări din domeniul ştiinţelor economice şi al ştiinţelor sociale, elementul de noutate al prezentei ediţii constituindu-l secţiunea dedicată studenţilor doctoranzi şi cercetătorilor de nivel postdoctoral. 
Cele mai valoroase 100 de comunicări ştiinţifice vor fi publicate, după o riguroasă selecţie, în volumul conferinţei, la prestigioasa editură Peter Lang Academic International Publishing Group.
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti    

 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
 
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Sursa foto: Facebook / Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“​

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Academicieni români, aureolaţi cu distincţii naţionale şi internaţionale (document)

09 Nov 2019 623

#DobrogeaAcademică Conferinţă despre „Două copii necunoscute ale «Celor 12 vise în tâlcuirea lui Mamer»“, la Academia Română

06 Nov 2019 504

#DobrogeaAcademică Despre „Mavrocordații și Historia Valachorum“, la Casa Academiei Române

05 Nov 2019 597

#DobrogeaAcademică O bucată originală din Zidul Berlinului va fi adusă la București

01 Nov 2019 652

#DobrogeaAcademică „România în epoca regelui Carol al II-lea”, vernisaj expozițional

31 Oct 2019 901

#DobrogeaAcademică Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric

30 Oct 2019 599

#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării

24 Oct 2019 791

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

23 Oct 2019 771

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

21 Oct 2019 522

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală

19 Oct 2019 660

#DobrogeaAcademică Sesiunea aniversară a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, la șapte decenii de activitate

16 Oct 2019 572

#DobrogeaAcademică Cercetătorul Daniel Cain conferențiază despre „români și «neromâni» în vremea Marelui Război“ (document)

15 Oct 2019 597

#DobrogeaAcademică Președintele Academiei de Științe a Moldovei conferențiază la Academia Română

14 Oct 2019 486

#DobrogeaAcademică Academicianul Marcian Bleahu, participant la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. Lansare de carte post-mortem

10 Oct 2019 698

#DobrogeaAcademică La 200 de ani de la nașterea lui Nicolae Bălcescu, Academia Română îi dedică o sesiune aniversară

08 Oct 2019 565