#DobrogeaAcademică Eveniment-dezbatere ocazionat de problemele cu care se confruntă cercetarea și inovarea din România


Comisia de Știința și Tehnologia Microsistemelor (STMS) a Academiei Române, în colaborare cu Asociația pentru Tehnologii Generice și Industriale (ASTEGI), organizează mâine, în Aula Academiei Române, dezbaterea „Impactul sistemelor ciber-fizice asupra societății și industriei”.
 
În invitația la acest eveniment-dezbatere legat de chestiunile cu care se confruntă cercetarea și inovarea din România, se precizează că „problemele pe care le au universitățile și institutele, IMM-urile și filialele marilor companii multinaționale sunt legate și de o anumită incoerență legislativă, dar și de absența unei politici consecvente, pe termen lung.
Din punct de vedere tehnic, punctul de plecare al discuției este legat de sistemele ciber-fizice (care asigură cuplarea directă a tehnologiei digitale la realitatea fizică). Este vorba de o problematică relevantă pentru noua revoluție digitală și rolul acesteia în noua revoluție industrială (Industry 4.0).
 
În această etapă, tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC) se dezvoltă extrem de rapid, ea interacționează cu alte domenii ale ingineriei, beneficiind în același timp de rezultatele cercetării fundamentale în fizică, chimie, biologie, dar și de evoluțiile din matematică și din medicină. În strategia UE (inclusiv în derularea viitorului Horizon Europe (2021-2027), un rol cheie îl joacă tehnologiile generice esențiale (Key Enabling Technologies, KET), care în actuala formulare cuprind aproape toată zona de high-tech (inclusiv TIC), de la nanotehnologie la inteligența artificială. Este un domeniu extrem de vast, dar România a dovedit deja performanță în unele KET!
Cu toate performanțele lăudabile ale unor cercetători sau colective, cercetarea românească în ansamblu și îndeosebi utilizarea noilor cunoștințe în economie și societate au rămas mult în urmă.
 
Ultimul loc ocupat de România în clasamentul UE pentru inovare este îngrijorător în contextul în care decalajul față de țările competitive din punct de vedere economic continuă să se accentueze. Se accentuează și exodul de specialiști – dar și de tineret în curs de formare. Unde vom ajunge?!
 
Alegerea ca reper tehnologic a unui domeniu de înaltă competitivitate se justifică astfel: numai un efort ambițios, pe termen lung, poate să dea rezultate. Alegerea momentului acestei dezbateri este legată de oportunitățile create de fondurile structurale obținute de la UE (2021-2027). Dincolo de ideile emise de unele oficialități guvernamentale privind aceste fonduri, un fapt este clar – sumele alocate cercetării și inovării sunt nesperat de mari și (dacă sunt utilizate eficient) - pot face diferența.
Unele dintre prezentările care se vor face la eveniment (continuat cu o masă rotundă) se referă la experiența unor organizații din România, dar și din țările dezvoltate, experiență care recomandă anumite direcții de utilizare a fondurilor structurale pentru competitivitate, cu o atenție specială entru colaborarea în înalta tehnologie dintre organizațiile din sectorul public și firmele private.
 
Concluziile dezbaterii vor fi făcute publice, fiind în același timp transmise autorităților competente. Sperăm ca aceste idei și propuneri, în rezonanță cu politica UE, care acordă fondurile structurale, să fie luate în considerare de autorități și să contribuie la crearea unui moment de cotitură în politicile naționale”.
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești  

 

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.
 
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

 
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citește și:
 
#DobrogeaAcademică În școli constănțene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei Române „George Barițiu” din Cluj-Napoca (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Declarația Academiei Române privind unitatea limbii române. „Istoria și realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omenește posibil”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Lansarea integralei digitale a Dicționarului tezaur al limbii române

07 Jul 2022 2602

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

10 Jun 2022 2324

#DobrogeaAcademică Gheorghe Petrașcu - 150 de ani

08 Jun 2022 1752

#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială

01 Jun 2022 1182

#DobrogeaAcademică Limitarea accesului la documente din arhivă – o decizie cu consecințe grave

31 May 2022 1308

#DobrogeaAcademică Un laureat al Premiului Nobel, invitat special al Academiei Române

18 May 2022 1220

#DobrogeaAcademică O expoziție-omagiu adus fondatorului primului muzeu de etnografie şi artă națională, Alexandru Tzigara-Samurcaș

03 May 2022 1164

#DobrogeaAcademică Ritualuri și simboluri ale celei mai solemne sărbători a creștinilor

18 Apr 2022 2778

#DobrogeaAcademică Primul președinte al Academiei Române, aniversat la 220 de ani de la naștere

14 Apr 2022 1069

#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy

13 Apr 2022 1337

#DobrogeaAcademică Adunare Generală festivă, de Ziua Academiei Române

02 Apr 2022 2544

#DobrogeaAcademică România și modelul sovietic

30 Mar 2022 1997

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

24 Mar 2022 2998

#DobrogeaAcademică Aurelia și Ștefan Lăpușan, co-autori ai unei impresionante monografii lansate recent în Aula Academiei Române

01 Mar 2022 3302

#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

22 Feb 2022 1361