#DobrogeaAcademică Omagierea academicianului Cristofor I. Simionescu, la 100 de ani de la naștere, a prilejuit lansarea unui întreg poștal


Ieri, în parcul Academiei Române, Romfilatelia în parteneriat cu Academia Română au lansat un întreg poștal dedicat sărbătoririi centenarului academicianului Cristofor I. Simionescu, fondatorul școlii de chimie și fizică a polimerilor din România.

Evenimentul, deschis de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, se încadrează în seria de acțiuni omagiale dedicate omului de știință Cristofor I. Simionescu la 100 de ani de la naștere, care au debutat în luna iunie cu dezvelirea unui bust amplasat în fața Filialei Iași a Academiei Române.


Personalitatea și activitatea academicianului au mai fost evocate de acad. Răzvan Theodorescu și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți ai Academiei Române.


Profesorul Cristofor I. Simionescu a fost președinte al Filialei Iași a Academiei Române vreme de 23 de ani, vicepreședinte al Academiei în perioada 1974-1990 şi președinte cu delegație al Academiei Române în perioada 1977-1980. În anul 1990 a solicitat şi a obținut revenirea institutelor de cercetare la Academia Română, înstrăinate sub regimul comunist.
Academicianul Cristofor I. Simionescu a excelat în ştiinţa polimerilor, a fost autor a peste 800 lucrări știinţifice, 70 brevete, 23 cărţi, numeroase capitole în cărţi. A pus bazele cercetării românești în domeniul polimerilor, a fost profesor universitar și rector al Institutului Politehnic din Iași și director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ al Academiei Române. În calitate de rector a înființat facultăți, a pus bazele unor noi catedre și laboratoare de cercetare, a construit primul campus universitar modern din România
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică Academia Română și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova își unesc forțele întru promovarea științei
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1185

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 695

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

29 Oct 2023 1026

75 ani de la moartea dr. Constantin I. Angelescu, longeviv ministru-reformator al Instrucțiunii Publice

25 Oct 2023 920

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1044

Academia Hagi și ACS Premier Iași au devenit cluburi partenere. Care a fost prima acțiune comună

16 Oct 2023 1031

Constanța Antrenorul Eddy Năstase s-a căsătorit. Elevii săi de la Academia Hagi i-au făcut o frumoasă surpriză (GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 5765

Originar din Tulcea Alexandru Ciucurencu, pictorul cu titlurile de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

27 Sep 2023 1519

Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate

06 Sep 2023 1145

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 780

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Limbii Române. „Nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, dar poţi vorbi, scrie şi citi frumos româneşte fără să fii român“

31 Aug 2023 852

Ziua Limbii Române, celebrată de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei

24 Aug 2023 787

Academia Română reacționează după ce Guvernul intenționează să reducă cheltuielile în domeniul cercetării științifice

23 Aug 2023 681

Academia Română Apel de înscriere pentru bursele de cercetare „Șerban Papacostea” și „Nicolae Cajal” și premiul „Prof. Alexandru Avram”

08 Aug 2023 804

Poliția de Frontieră Română Border Police Kids Academy are primii absolvenţi (GALERIE FOTO)

04 Aug 2023 992