#DobrogeaAcademica Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a aniversat 65 de ani Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române - „Un profesor european erudit şi un istoric român patriot”

Născut la 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, judeţul Cluj, academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 2001, la vârsta de 46 de ani. Din martie 2010 este membru titular în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie. În anul 2013 a rostit Discursul de recepţie cu tema „Semnificaţia istorică a unor nume: român şi România“.

Este autor a peste 70 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 500 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe etc. în volume separate şi reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.
Ieri, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a adresat un mesaj de felicitare (publicat de basilica.ro)

„La împlinirea a 65 de ani de viaţă a Domnului Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, dorim să evidențiem câteva aspecte distincte din bogata activitate ştiinţifică a Domniei Sale, care se reflectă în zeci de cărți, în sute de articole, cronici și studii, în monografii despre mari personalităţi ori evenimente istorice, în preocuparea necontenită faţă de problemele fundamentale ale istoriei românilor.
Distins cu numeroase şi importante premii naționale și internaționale, Doctor Honoris Causa a mai multor universități de prestigiu din ţară sau din străinătate, Domnul Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, este angajat plenar în cultivarea şi promovarea istoriei şi culturii naţionale, a ştiinţei şi culturii universale.

Pe lângă cele peste 500 de studii și articole, a publicat mai mult de 80 de cărți, proprii și în colaborare, în diferite limbi de circulaţie internaţională.

Bogata activitate scriitoricească este dublată de vocația, la fel de creatoare, a omului de catedră, a profesorului erudit și entuziast, care știe să prezinte adevărurile ştiinţifice ale istoriei şi culturii naţionale într-un act de perpetuă noutate și prospeţime.

Opera istorică a Academicianului Ioan-Aurel Pop, axată în special pe studierea epocii medievale româneşti din interiorul arcului carpatic, este o contribuție substanțială la cunoașterea culturii şi civilizaţiei medievale româneşti, luminând trecutul pentru a înţelege prezentul.

Pasionat cercetător al istoriei, Domnul Ioan-Aurel Pop participă activ la numeroase manifestații științifice organizate în ţară sau în străinătate, evidențiind admirabil modul prin care s-a impus în conștiința românească ideea de unitate a poporului român, de latinitate, de cultivare a limbii române și a credinței creștine ortodoxe.

Preocuparea Domnului Academician Ioan-Aurel Pop faţă de opera şi personalitatea poetului naţional Mihai Eminescu, care şi-a iubit deopotrivă ţara, cultura şi credinţa strămoşească, ne îndeamnă la o reflexie asupra sensurilor profunde privind credinţa şi cultura în viaţa poporului român, aflate într-o relație de comuniune, din care au rezultat mari valori ale spiritualității românești.

Competența sa științifică este dublată de o mărturisire a credinţei creştine, care îl face un profund cunoscător al istoriei poporului român în care latinitatea şi credinţa creştină sunt elemente constitutive principale.


Felicităm pe Domnul Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, la împlinirea a 65 de ani de viaţă şi îi mulţumim pentru contribuţia sa la cunoaşterea istoriei, culturii şi credinţei poporului român în România şi în afara ei.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Dăruitorul vieţii şi al tuturor binefacerilor, să dăruiască Domnului Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, ajutorul Său sfânt în toată lucrarea de promovare a istoriei, culturii şi spiritualităţii poporului român.
Întru mulţi şi fericiți ani!
Cu aleasă preţuire şi binecuvântare,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa text și foto: basilica.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academia Română la aniversare! Se împlinesc 158 de ani de la înfiinţare

02 Apr 2024 548

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Limbii Române. „Nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, dar poţi vorbi, scrie şi citi frumos româneşte fără să fii român“

31 Aug 2023 905

Ziua Limbii Române, celebrată de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei

24 Aug 2023 843

Ziua porţilor deschise la Academia Română, pe 4 aprilie. Detalii despre eveniment

01 Apr 2023 1299

Expoziția „Presa românească. Între tradiție și modernitate“, la Biblioteca Academiei Române

08 Mar 2023 1109

Academia Română reia ciclul conferințelor cu public susținute la Fundația „Dalles“

18 Jan 2023 1109

Eveniment la Academia Română de Ziua Culturii Naționale

10 Jan 2023 1073

Se lansează primul volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române, amplu proiect, gândit în 10 volume. Când are loc evenimentul

04 Oct 2022 1274

Sediul Academiei Române va fi reabilitat şi extins. Care este valoarea investiției

14 Sep 2022 1226

#DobrogeaAcademică Limitarea accesului la documente din arhivă – o decizie cu consecințe grave

31 May 2022 1308

Ioan-Aurel Pop a fost ales într-un nou mandat de preşedinte al Academiei Române

05 Apr 2022 2592

Ioan-Aurel Pop candidează pentru un nou mandat la conducerea Academiei Române

05 Apr 2022 2397

Zi de sărbătoare la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Centenarul Revistei Frontiera, publicaţie-fanion a Poliţiei de Frontieră

31 Mar 2022 1701

Președintele Academiei Române, mesaj către președintele Academiei Naționale de Științe a Ucrainei

02 Mar 2022 2598

#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

22 Feb 2022 1363