#DobrogeaAcademică Scrisoarea adresată președintelui Academiei Sârbe de Științe și Arte, acad. Vladimir S. Kostić


Preocupată și sensibilă la apelurile comunităților românești din diaspora, dar mai ales fermă din poziția sa cea mai importantă de for al intelectualității românești, Academia Română a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare președintelui Academiei Sârbe de Științe și Arte, acad. Vladimir S. Kostić, în care se precizează că sintagma „limba vlahă", folosită până în secolul al XIX-lea în unele medii exterioare României și poporului român, a fost înlocuită, în mod oficial, cu sintagma „limba română“, aplicată tuturor dialectelor și graiurilor acestei limbi. În fapt, se face referire la modul incorect de utilizare a limbii române în provinciile istorice cu populație majoritar românească din Serbia - sudul Dunării, Timoc, Morava și Homolie, unde s-a oficializat, contra realităților istorice, o limbă inexistentă - limba vlahă.
 
„Stimate domnule președinte,
Academia Română a primit din partea comunității românești din Serbia un memoriu referitor la dificultățile întâmpinate de cetățenii sârbi, vorbitori de limba română, în privința folosirii limbii române în viața de zi cu zi.
Academia noastră, în cadrul căreia au fost și sunt cercetate chestiuni privitoare la graiurile vorbite în ținuturile dintre Morava, Dunăre și Timoc, sau la graiurile din Banatul sârbesc, este preocupată de realitățile lingvistice ale acestei arii de la sud de Dunăre, după cum este interesată și de realitățile legate de felul în care limba română este utilizată în Serbia.
 
Concluziile cercetărilor științifice ale specialiștilor în lingvistică și etnologie sunt clare în această privință: numele oficial al limbii vorbite de români (numiți în trecut, de către străini, vlahi sau valahi, cu multe variante ale termenului) este acela de «limba română». Sintagma de «limba vlahă», folosită până în secolul al XIX-lea în unele medii exterioare României și poporului român, a fost înlocuită, în mod oficial, cu sintagma de «limba română», aplicată tuturor dialectelor și graiurilor acestei limbi.
 
Academia Română a publicat, începând cu anul înființării sale (1866), sute de cărți, sinteze, dicționare, enciclopedii, documente, atlase și studii pe acest subiect, iar statul român a notificat această realitate tuturor statelor cu care întreține relații diplomatice, culturale, științifice.
 
În numele bunei colaborări dintre instituțiile noastre și al legăturii tradiționale dintre România și Serbia, ne adresăm colegilor din Academia Sârbă cu dorința de a contribui la normalizarea situației expuse. România va fi mereu apropiată de Serbia în procesul integrării acesteia în Uniunea Europeană, unde unul dintre criteriile normalei conviețuiri este și cel al situației minorităților naționale în dorința lor de a se exprima în limba maternă. Academia Română va pleda întotdeauna în sensul unei bune colaborări și din acest punct de vedere cu Academia dumneavoastră.
 
Cu întreaga noastră considerație,
Acad. Ioan-Aurel Pop,
Președintele Academiei Române”.

 
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti  
 

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
 
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
 
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citește și:
 
Cotidianul ZIUA de Constanța, prezent la vernisajul de la Biblioteca Academiei Române Ecouri la o expoziție-document despre istoria presei românești (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Academicianul Constantin Năstăsescu, profesorul care a „marcat” generații, împlinește 77 de ani (documente)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Zglobiu Adrian

06 Apr, 2020 10:38

In anii 50 tatal meu era sef birou informatii in Directia de Graniceri si avea in activitate toata granita cu Iugoslavia . Pentru asa ceva a pus la punct primele dosare cu crime de razboi(crime impotriva umanitatii) pe securistii iugoslavi care omorau etnici romani in Timoc si in Iugoslavia cu scopul de a fi utilizate de presedintele Dej la ONU in cazul pierderii Banatului. Povestea cum securistii si militienii iugoslavi arestau romani doar pentru ca vorbeau limba romana si surpiriza a fost sa vad o cenzura totala pe drama romanilor din Iugoslavia lui Tito pe perioada anilor1945-1955 incat nu am gasit decat un singur rand despre executia a trei copiii de romani in 1947 pe tot internetul. Vorbea de gropi comune si de executii de etnici romani si de misiuni la disperare ca operatiuni sub steag fals de lichidare a securistilor iugoslavi care omorau romani care daca ar fi facute public de istorici ar intra in categoria primelor misiuni de lichidare de criminali de razboi din spatiul iugoslav de dupa 1945. Nu mai vorbesc de comandourile Securitatii si de cazul granicerilor cu gatul taiat....cu zeci de militari romani omorati........... In momentul de fata voi ziaristii si istoricii cenzurati un genocid pe romanii din sudul Dunarii pe perioada anilor 1945-1955 inclusiv luptele si razboiul civil al grecilor din 1949 desfasurat in mare parte in satele de aromani din nordul Greciei. De ce? ceznurati inclusiv desfiintarea republicii aromane din Pind de catre greci , cenzurati ce a fost in Albania dupa 1945, cenzurati exterminarea romanilor-aromanilor din Bulgaria de dupa 1945 si culmea stupiditatii cenzurati pana expulzarea istrormanilor din 1945 alaturi de minoritatea italiana exterminata inclusiv in executii etnice- italienii comemoreaza si astazi exterminarea minoritatii italiene din Iugoslavia lui Tito. Acum am si eu o intrebare. Toate dosarele arhivate de tatal meu in ani de zile pe o rteea de ofiteri au fost furate dupa 1989 in campaniile feseniste si cu implicarea lui Ion Iliescu, Lucia Hossu Longin , Marius Oprea, Vladimir Tismaneanu, Mircea Dinescu si a serviciilor secrete romanesti ale armatei ,,DIA" , SRI si SIE. De ce cenzurati drama romanilor din sudul Dunarii pe perioada anilor 1945-1955?

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.