#DobrogeaDigitală Totul despre Cloud-ul Guvernamental, un proiect de zeci de milioane de euro. De la administrator la timpii de implementare

  • Acest proiect are un buget alocat de 45.000.000 euro.
  • Cloud-ul Guvernamental va fi administrat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, iar securitatea cibernetică este asigurată și gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.  
  • Autoritatea pentru Digitalizarea României este condusă din decembrie 2019 de Ioan-Sabin Sărmaș (PNL), acesta fiind numit în funcție prin Decizia nr. 505/2019.

Guvernul Orban a adoptat, aproape de finele lunii trecute, o ordonanță de urgență privind realizarea „Cloud-ului Guvernamental”! Acest proiect, cu un buget alocat de 45.000.000 euro, își propune, potrivit datelor oficiale, o nouă abordare și o soluție integrată care oferă servicii de tip stocare, procesare și utilizare la distanță de sisteme şi aplicații informatice prin Internet, bazându-se pe partajarea resurselor pentru a obține coerență şi a genera economii într-o rețea IT&C dezvoltată la nivelul instituțiilor publice.
 

Cloud-ul Guvernamental, administrat de o autoritate condusă de un tânăr liberal

 
Pe scurt, acest „Cloud Guvernamental” constă într-un ansamblu de resurse și servicii de tehnologia informației, comunicații și securitate cibernetică, utilizat în comun de autoritățile și instituțiile publice din România, precum și de către structurile aflate în coordonarea și subordonarea acestora.
 
Mai departe, Cloud-ul Guvernamental va fi administrat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, organism ce va coordona acțiunile necesare realizării, operării și funcționării acestui ansamblu de resurse și servicii de tehnologia informației, comunicații și securitate cibernetică.
 
Autoritatea pentru Digitalizarea României condusă din decembrie 2019 de Ioan-Sabin Sărmaș (PNL), acesta fiind numit în funcție prin Decizia nr. 505/2019.
 

„Numeroase beneficii pentru instituțiile publice“

 
De pe site-ul Autorității pentru Digitalizarea României (https://www.adr.gov.ro/cloud/) aflăm că „tehnologia cloud computing va genera numeroase beneficii pentru instituțiile publice: scalabilitate, elasticitate, performanță ridicată, rezistență şi siguranță, eficientizare a costurilor, dar şi rentabilitate“.
 
„Cloud-ul guvernamental va oferi infrastructura necesară pentru toate instituțiile care au obligația să preia și să stocheze informațiile beneficiarilor de servicii publice, precum și să le protejeze datele. De asemenea, cloud-ul guvernamental are capacitatea de a optimiza funcționarea tuturor serviciilor publice electronice din România“, se mai arată în mesajul postat pe site-ul Autorității pentru Digitalizarea României.
 

STS, un rol crucial

 
Revenind la Ordonanță de urgență privind realizarea Cloud-ului Guvernamental, infrastructura de bază este asigurată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care se îngrijește de  implementarea, administrarea tehnică și operațională, mentenanța, precum și dezvoltarea ulterioară a serviciilor specifice Cloud-ului Guvernamental, precum și pentru serviciile de securitate cibernetică.
 

Instituțiile publice, obligate ca în doi ani să se integreze

 
Autoritățile și instituțiile publice au obligația migrării și integrării sistemelor informatice în sistemul de Cloud Guvernamental, în termen de 2 ani de la data primirii notificării transmise în acest sens de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

 
Prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile și instituțiile publice în procesul de furnizare a serviciilor publice prin intermediul Cloud-ului Guvernamental se realizează cu respectarea reglementărilor legale aplicabile în domeniul protecției datelor cu caracter personal.
 

Timpi de implementare ai proiectului

 

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, președintele Autorității pentru Digitalizarea României emite decizia prevăzută la art.3 alin. (1) (cerințe tehnice).
 
În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Fondurilor Europene realizează modificările necesare în Ghidul aferent Acțiunii 2.3.1. Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e‐guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloudcomputing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data și Big Data - Secțiunea Cloud computing guvernamental și rețelele sociale în instituțiile publice.
 
În termen de 60 de zile de la emiterea deciziei prevăzute la alin. (1), Serviciul de Telecomunicații Speciale în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României depune cererea de finanțare a proiectului de realizare a Cloud-ului Guvernamental.
 
Ordonanța de Urgență privind realizarea „Cloud-ului Guvernamental” poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
 
Citește și
 
#DobrogeaDigitala - „Amintiri și povestiri“, de Garabet Kümbetlian
Oameni speciali și „crâmpeie de viață”


În discuție, și situația de securitate în regiunea Mării Negre
Întâlnirea ministrului român al apărării naționale cu omologul israelian


#DobrogeaDigitală
„Ce însemnează marea pentru mine”


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Cercetării Anul viitor va fi implementată o aplicaţie care va permite interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală

06 Dec 2023 692