Dobrogenii Diana Dobriţa Bîlea şi Dumitru Octavian Unc au devenit membri ai Uniunii Scriitorilor din România

Un eveniment important pentru doi dintre scriitorii noştri constănţeni a avut loc de curând. În urma şedinţei Consiliului Uniunii Scriitorilor din România din 7 decembrie 2018, au fost validaţi ca membri ai Uniunii Scriitorilor din România dobrogenii Diana Dobriţa Bîlea şi Dumitru Octavian Unc.
 
Festivitatea în care cei doi au primit legitimaţia de membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, a avut loc acum câteva zile la Biblioteca Virtuală a Universităţii „Ovidius”, preşedinte al acesteia fiind prof univ. dr. Angelo Mitchievici.
 
Scriitoarea Diana Dobriţa Bîlea s-a născut în localitatea Gârliciu din judeţul Constanţa, pe 6 august 1967. Este o autoare de proză, poezie, eseuri şi cronică literară şi de artă. A absolvit Facultatea de Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice, secţia Jurnalism. A debutat în anul 1995 în revista „Luceafărul”, cu versuri, iar de atunci a publicat în „Ex Ponto”, „Poezia”, „Spaţii culturale”, „Plumb”, „Vatra veche”, „13 Plus” etc. A realizat şi o rubrică permanentă în „Breviar editorial”.
 
În anul 2004 a debutat cu romanul „Iubirea urcă muntele”, volum ce a fost reeditat şi în anul 2015. „Îngerul Linei”, „Omul dintre două lumi”, „Impresii de călătorie în lumea cărţilor” sunt alte câteva romane pe care le-a scris Diana Dobriţa Bîlea.
 
Autoarea s-a axat mai mult pe proză, scriind romane şi eseuri sau critică literară, dar a scris şi poezii care emoţionează, care au un mesaj clar. Juriile unor concursuri i-au oferit şi premii pentru scrierile sale, cum sunt premiul pentru debut „Geo Vlad” pentru romanul „Iubirea urcă muntele”, decernat la Gala Premiilor Cenaclului „Mihail Sadoveanu” din Constanţa în anul 2016, premiul „Eugen Lumezianu” pentru romanul „Omul dintre două lumi”, primit la Gala Premiilor Cenaclului „Mihail Sadoveanu” din Constanţa, în anul 2018.
 
Diana Dobriţa Bîlea a participat şi la numeroase emisiuni, atât la posturile de radio, cât şi la televiziunile din Constanţa, acolo unde a discutat despre cultura constănţeană, dar şi pe teme de literatură. Deşi a scris multe poezii, nu a publicat niciun volum de versuri, însă Diana Dobriţa Bîlea a fost inclusă în variate antologii de profil.
 
Redăm una dintre poeziile sale:
Descântec
mută-te cu sentimentele mele pe un ţărm însorit
gândul prevenit de sirene să soarbă licori

abia sfinţite de cântecul perlei
soarele să răsară de două ori
lumina să-ţi înalţe pilastrul buzelor

până când ţipătul lor va înfăşura cu zenitul
trupul nisipului
să fie clipa întindere de valuri clocotitoare
înalte ca mirul pe fruntea nunţii
ielele claviculelor să se întoarcă şi să joace
hora lor tulbure
să rămâi cu iubirea ţărmul tot
mistuit
să-ţi rezemi pieptul frumos de întâiul perete al noimei
izbăvit
ia-ţi patul tău
şi strigă:
femeie
am o foame de lup
de tine”.
 
Celălalt scriitor care a primit legitimaţia de membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, doctorul Dumitru Octavian Unc, pe lângă profesia sa de bază, şi-a dedicat o bună parte din viaţă şi literaturii.
 
Doctorul Unc s-a născut în Zărneşti, judeţul Braşov, în data de 15 martie 1957, dar a venit în Constanţa pentru a-şi exercita profesia. A studiat la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa, la clasa specială de fizică, pentru ca apoi să devină absolvent al Facultăţii de Medicină Generală, în promoţia 1985, Bucureşti. S-a specializat în chirurgie încă din anul 2000. A realizat multe studii şi lucrări practice în domeniu, publicate în ţară, dar şi în străinătate, remarcându-se ca un doctor care a vrut să îşi completeze cunoştinţele ori de câte ori avea ocazia. În acest sens, a făcut cursuri şi stagii de pregătire profesională în Spania, Franţa, Italia, dar şi la Constanţa. Este un mare iubitor de muzică simfonică, de pictură şi un cunoscător al jocului de şah.
 
Dumitru Octavian Unc a primit şi multe premii pentru activitatea de medic: „Diplomă de excelenţă” la a XXXI-a reuniunea a Chirurgilor din Moldova pentru „întreaga activitate profesională şi civică, pentru aportul adus la progresul ştiinţelor şi medicinei româneşti şi pentru dezvoltarea armonioasă a tinerelor generaţii”.
 
A fost membru în colegiul redacţional al multor reviste, director al revistei „Victor Gomoiu” de istorie a medicinei, dar şi realizator al emisiunii „Interferenţe Medicale” în perioada 2002-2005.
 
De-a lungul timpului a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice, iar începând cu anul 2000 a scris versuri în volumul „Versuri pictate”, iar în 2015 - „Prea dor de mamă” şi volumul de poezii intitulat „Reverii” apărut în 2017, din care redăm o poezie de a acestuia.
„Fericire
Mă prefac a fi fericit că iubesc,
mă prefac a fi fericit că muncesc.
Sunt fericit că iubesc,
sunt fericit că muncesc.
Mă prefac a fi fericit că scriu,
mă prefac a fi fericit că ştiu.
Sunt fericit că scriu,
sunt fericit că ştiu.
Mă prefac a fi fericit că te cred,
mă prefac a fi fericit că te aştept.
Sunt fericit că te cred,
sunt fericit că te-aştept.
Mă prefac fericit că trăiesc,
mă prefac fericit că mor.
Sunt fericit că trăiesc.
Sunt chiar nefericit să mor...”
 
Uniunea Scriitorilor din România susţine talentele care se remarcă prin tot ceea ce publică, iar drept recompensă oferă diferite distincţii şi premii. Faptul că dobrogenii Diana Dobriţa Bîlea şi Dumitru Octavian Unc au fost validaţi ca membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi că au primit legitimaţiile de membri activi în cadrul acesteia confirmă că cei doi sunt oameni de cultură ce merită cunoscuţi de întreaga ţară şi promovaţi prin orice mijloace.
 
Uniunea Scriitorilor din România este succesoarea Societăţii Scriitorilor România, ce a fost creată în anul 1909. Este o asociaţie profesională de creatori, având ca scop sprijinirea şi apărarea literaturii, a intereselor profesionale, economice, sociale şi morale ale scriitorilor.
 
De asemenea aceasta mai înfiinţează şi administrează care de creaţie pentru scriitori, organizează muzee şi case memoriale, organizează schimburi culturale cu alte state, dar şi colocvii naţionale şi internaţionale.
 
Sursă foto: Facebook - Diana Dobrița Bîlea
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în lumea literară românească. A murit criticul Dan Cristea

13 Apr 2024 533

Elevul Cristian Dorian Hiastru, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța, și-a lansat cartea „Dinastia Said” (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 830

Criticul literar acad. Nicolae Manolescu, condus marți pe ultimul drum. Unde i se poate aduce un ultim omagiu

24 Mar 2024 594

Ceremonia de decernare a Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

13 Mar 2024 565

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 790

In memoriam Nicolae Motoc, scriitorul ialomițean legat de Constanța

31 Jan 2024 749

La mulți ani, Dan Perșa! De profesie geofizician, el a debutat în literatură la Constanța

25 Jan 2024 710

A 83-a aniversare Constănțeanca Guner Akmolla, promotoare a culturii și istoriei tătarilor în volumele sale

14 Jan 2024 1169

Născut la Constanța In memoriam teatrologul Ion Toboșaru

15 Dec 2023 953

A 85-a aniversare Emel Emin, poeta stabilită la Constanța de peste jumătate de veac

11 Dec 2023 1015

In memoriam Hortensia Teodorescu, scriitoarea și profesoara ce a părăsit această lume la Constanța

11 Dec 2023 749

Ioan Roman, aviator, prozator și prezență constantă în peisajul literar din Constanța

05 Dec 2023 865

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 959

Mihaela Meravei lansează două volume de poezie la Biblioteca Județeană Constanța

28 Nov 2023 677

Originar din Tulcea Scriitorul Mircea Casimcea își serbează a 87-a zi de naștere

03 Nov 2023 1144