DOCUMENT Ministerul Sănătății a elaborat un Plan Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională

imagine cu rol ilustrativ, Sursa: Pixabay

Ministerul Sănătății a publicat, în transparență decizională, Proiectul de Ordin al ministrului sănătății, al ministrului afacerilor interne și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare pentru Siguranța Alimentelor privind aprobarea Planului Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională.
 
Evenimentele epidemiologice care au avut loc, de-a lungul timpului, pe teritoriul României și probabilitatea mare de a ne confrunta în viitor cu alte epidemii, inclusiv ca și componentă a unei pandemii, necesită – existența unui Plan Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională, numit în continuare Planul.
 
Planul implică o strategie continuă de management care cuprinde etape de prevenire, pregătire, răspuns și revenire.
  • Planul se bazează pe faptul că, pentru a proteja viaţa și sănătatea populației în cazul epidemiilor sau al riscului crescut de producere a acestoraeste necesarăstabilirea instituţiilor de decizie, coordonare şi control la producerea epidemiilor şi asumarea rolurilor şi responsabilităţilor de către acestea pe sectoarele de acţiune ce le revin  și folosirea resurselor informaţionale, umane, financiare şi materiale la dispoziţie în mod eficient, eficace şi în conformitate cu aşteptările cetăţenilor cât și  realizarea unei comunicări şi informări publice clare şi oportune.
 
Planul descrie:
-       rolul şi responsabilităţile instituțiilor, autorităților administrației publice, centrale și locale, precum şi ale organizaţiilor, cu atribuții în domeniu, pentru localizarea focarelor e boală, limitarea ariei de manifestare a epidemiei și lichidarea acesteia;
-       cadrul de răspuns la nivel național, județean și local;
-       priorităţile strategice ale răspunsului în caz de epidemie;
-       sistemul de comandă, coordonare și control al răspunsului și fluxul informațional-decizional în caz de epidemie;
-       informarea publică pentru a orienta acțiunea populației și a obține sprijinul acesteia.
-       Realizarea acestui plan are la bază conceptul de comandă unică și cel de responsabilităţi împărţite şi asumate între autorităţi, instituţii, comunități şi cetățeni.
 
Acest Plan este considerat planul principal de răspuns la evenimente epidemiologice de boală transmisibilă, urmând ca după aprobarea Planului să se elaboreze proceduri operaționale specifice pe categorii de boli transmisibile în funcție de modul de transmitere.

 
Scopul Planului este pregătirea și răspunsul la evenimenteepidemiologice de boală transmisibilă, în vederea unei bune gestionări a acestora, concretizată în reducerea amplitutidinii și impactului acestor evenimente asupra populației, precum și în reducerea potențialului de răspândire trans-frontalieră.
 

Planul trebuie cunoscut și utilizat de către toate instituțiile și personalul angajat în sectorul sanitar, dar și de alte instituții/structuri, ca un ghid de pregătire și răspuns în eventualitatea unui evenimentepidemiologic de boală transmisibilă.
 
Planul este utilizat de către:
•       Ministerul Sănătății, Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Sănătate Publică, Sectorul sanitar, inclusiv toți furnizorii de servicii medicale.
•       Alte structuri: Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
 
În secțiunea „Documente” poate fi consultat Planul în integralitatea sa.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Sănătății Noua formulă a vaccinului COVID-19, disponibilă și pentru schema de vaccinare inițială.

26 Jan 2023 517

România oprește temporar exportul unor antibiotice și antitermice. Comisia Europeană a aprobat cererea autorităților. Lista completă (DOCUMENT)

19 Jan 2023 620

Ministerul Sănătății va organiza o nouă sesiune de rezidențiat în luna mai. Câte locuri au rămas neocupate

17 Jan 2023 660

A început vaccinarea antigripală în farmaciile autorizate (DOCUMENTE)

17 Jan 2023 685

500 de milioane de lei din PNRR pentru modernizarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate din România. Ce se va face cu banii (DOCUMENT)

13 Jan 2023 741

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică. Ce trebuie să știe românii

07 Jan 2023 923

Ministerul Educației face precizări importante despre redeschiderea școlilor

05 Jan 2023 1269

Câte doze de vaccin din Programul Național de Vaccinare mai sunt la această dată

20 Dec 2022 678

A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin împotriva COVID-19. Unde se află la Constanța

16 Dec 2022 1283

Oficial! A fost modificat programul de vizitare în spitale. Cât poți sta cu un pacient?

11 Dec 2022 1209

Centre de asistență pediatrică pentru virozele respiratorii, înființate la nivel național. Anunțul Ministerului Sănătății

08 Dec 2022 899

Ministerul Sănătății face precizări despre serviciile medicale ambulatorii

06 Dec 2022 706

Se modifică programul de vizitare în spitale? Ministerul Sănătății propune ca durata maximă să fie de 30 de minute

21 Nov 2022 752

Ministerul Sănătății a selectat 200 de centre comunitare integrate care vor beneficia de finanțare nerambursabilă

03 Nov 2022 693

Ministerul Sănătății, precizări despre posibile ilegalități în activitatea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București

02 Nov 2022 989