DOCUMENT Ministerul Sănătății a elaborat un Plan Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională

imagine cu rol ilustrativ, Sursa: Pixabay

Ministerul Sănătății a publicat, în transparență decizională, Proiectul de Ordin al ministrului sănătății, al ministrului afacerilor interne și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare pentru Siguranța Alimentelor privind aprobarea Planului Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională.
 
Evenimentele epidemiologice care au avut loc, de-a lungul timpului, pe teritoriul României și probabilitatea mare de a ne confrunta în viitor cu alte epidemii, inclusiv ca și componentă a unei pandemii, necesită – existența unui Plan Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională, numit în continuare Planul.
 
Planul implică o strategie continuă de management care cuprinde etape de prevenire, pregătire, răspuns și revenire.
  • Planul se bazează pe faptul că, pentru a proteja viaţa și sănătatea populației în cazul epidemiilor sau al riscului crescut de producere a acestoraeste necesarăstabilirea instituţiilor de decizie, coordonare şi control la producerea epidemiilor şi asumarea rolurilor şi responsabilităţilor de către acestea pe sectoarele de acţiune ce le revin  și folosirea resurselor informaţionale, umane, financiare şi materiale la dispoziţie în mod eficient, eficace şi în conformitate cu aşteptările cetăţenilor cât și  realizarea unei comunicări şi informări publice clare şi oportune.
 
Planul descrie:
-       rolul şi responsabilităţile instituțiilor, autorităților administrației publice, centrale și locale, precum şi ale organizaţiilor, cu atribuții în domeniu, pentru localizarea focarelor e boală, limitarea ariei de manifestare a epidemiei și lichidarea acesteia;
-       cadrul de răspuns la nivel național, județean și local;
-       priorităţile strategice ale răspunsului în caz de epidemie;
-       sistemul de comandă, coordonare și control al răspunsului și fluxul informațional-decizional în caz de epidemie;
-       informarea publică pentru a orienta acțiunea populației și a obține sprijinul acesteia.
-       Realizarea acestui plan are la bază conceptul de comandă unică și cel de responsabilităţi împărţite şi asumate între autorităţi, instituţii, comunități şi cetățeni.
 
Acest Plan este considerat planul principal de răspuns la evenimente epidemiologice de boală transmisibilă, urmând ca după aprobarea Planului să se elaboreze proceduri operaționale specifice pe categorii de boli transmisibile în funcție de modul de transmitere.

 
Scopul Planului este pregătirea și răspunsul la evenimenteepidemiologice de boală transmisibilă, în vederea unei bune gestionări a acestora, concretizată în reducerea amplitutidinii și impactului acestor evenimente asupra populației, precum și în reducerea potențialului de răspândire trans-frontalieră.
 

Planul trebuie cunoscut și utilizat de către toate instituțiile și personalul angajat în sectorul sanitar, dar și de alte instituții/structuri, ca un ghid de pregătire și răspuns în eventualitatea unui evenimentepidemiologic de boală transmisibilă.
 
Planul este utilizat de către:
•       Ministerul Sănătății, Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Sănătate Publică, Sectorul sanitar, inclusiv toți furnizorii de servicii medicale.
•       Alte structuri: Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
 
În secțiunea „Documente” poate fi consultat Planul în integralitatea sa.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 386

Ministerul Sănătății Concluziile controlului ministrului Rafila la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

17 Apr 2024 543

Bilanțul persoanelor infectate cu COVID – 19. Informațiile ministerului Sănătății

09 Apr 2024 511

1.914 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, la nivel național

06 Feb 2024 560

500 de milioane de lei aprobate pentru digitalizarea sistemului medical din România

06 Feb 2024 550

Intensitate a activității gripale. Avertizarea Ministerului Sănătății

01 Feb 2024 773

Guvern Reuniune de lucru pe teme din domeniul sănătății și asistenței sociale

23 Jan 2024 733

Ce se întâmplă cu eliberarea antibioticelor? Informații noi de la Ministerul Sănătății!

22 Jan 2024 985

Ministerul Sănătății Pacienții diagnosticați cu COVID-19 nu vor mai fi monitorizați după externare sau după încetarea perioadei de izolare

17 Jan 2024 828

Ministerul Sănătății Peste 2.000 cazuri noi înregistrate de persoane infectate cu COVID

16 Jan 2024 647

Termenele pentru ocuparea posturilor vacante din unităţile sanitare, reduse de la 100 la 35 de zile. Anunțul lui Rafila (DOCUMENT)

15 Jan 2024 953

Anunț important al Ministerului Sănătății! Vizate, vaccinurile

12 Jan 2024 658

Peste 7600 de posturi vacante în domeniul sănătații și asistenței sociale

11 Jan 2024 735

Raport covid pentru săptămâna 01 - 07 ianuarie 2024. Nici o persoană internată la Constanța (DOCUMENT)

09 Jan 2024 931

Șase palestinieni au fost uciși în urma unui atac aerian israelian, în Cisiordania

07 Jan 2024 575