Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Slujba înmormântării va fi oficiată de arhiepiscop


  • Cu mare parere de rău și cu durere în suflet, vă anunțăm că Monahia Mihaela (de la Oltina) a trecut la cele veșnice!

„Doamne ajută! Cu mare parere de rău și cu durere în suflet, vă anunțăm că Monahia Mihaela (de la Oltina) a trecut la cele veșnice în această noapte. Dumnezeu să o odihnească!”

Așa suna anunțul postat, pe 3 septembrie, în jurul prânzului, pe pagina de Facebook a Mănăstirii Strunga de lângă Oltina, județul Constanța.
 
De atunci pe pagină au fost postate zeci de mesaje de condoleanți și mesajul a avut zeci de distribuiri în rețeaua de socializare.
 
Astăzi, de la ora 08.00, are loc slujba Arhierească urmată de cea a înmormântarii, oficiată de Înalt Prea Sfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
 
Despre mănăstire

Numele de „Strunga” vine de la numele satului care era aşezat într-o vale înconjurată de dealuri cu ieşire la balta Oltinei, la numai noua kilometric de localitatea Băneasa (Constanța), potrivit paginii de internet a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
În anul 2004, cu binecuvântarea IPS Teodosie, s-a hotărât împreună cu părintele Andrei, stareţ la mănăstirea Dervent şi cu părintele protoiereu Cloşcă Marin, ca în satul Strunga (Câşla) să se înfiinţeze un schit de maici, slujbele săvârşindu-se în bisericuţa veche cu Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Bisericuţa datează de la inceputul secolului XIX, fiind construită din chirpici şi acoperită cu stuf.

În anul 1926 sătenii au reconstruit această bisericuţă din cărămidă pe piatra din temelie a vechii biserici. La piciorul Sfintei Mese s-au gasit pomelnice cu numele ctitorilor, aceştia fiind de origine bulgară.


Vechimea acestei biserici se poate observa şi din găsirea a celor patru icoane vechi pictate pe lemn şi a unui veşmânt preoţesc de aproximativ 100 de ani.

Între anii 2004-2005 au încercat câteva măicuţe să rămână pe aceste meleaguri, dar condiţiile fiind foarte vitrege în această pustietate a Dobrogei, au plecat spre alte mănăstiri.

În decursul a noua ani s-a format o obşte de măicuţe retrase la mănăstire tot la apusul vieţii, “dar tinere sufleteşte”, ce se ostenesc alături de părintele duhovnic, ieromonahul Ghelasie Vizireanu şi de Maica Filareta să finalizeze noul locaş de rugăciune cu hramul Buna Vestire, alături de corpul de chilii şi o Trapeză, ce are la etaj si la mansardă camere pentru găzduirea pelerinilor.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Obştea de maici de la Mănăstirea Strunga, vizitată de Arhiepiscopul Tomisului

04 Jan 2016 1214

Maica stareţă a renunţat la învăţământ ca să crească orfani Mănăstirea Strunga - Casa Domnului din cuibul şerpilor şi tărâmul ciulinilor (galerie foto+video)

14 May 2015 42592

Fotoreportaj Mănăstirea Strunga, văpaia care ţine în viaţă amintirea unui sat părăsit, de unde Dumnezeu nu a plecat nicicând

13 May 2015 5624

Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujbe de sfinţire la Ion Corvin şi la Oltina

19 Sep 2014 2396

Vezi ce va fi sfinţi Arhiepiscopul Tomisului sâmbătă şi duminică

18 Sep 2014 1340

Ierarhul Tomisului va oficia, mâine, Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga

23 Mar 2014 1555

Vezi programul IPS Teodosie în perioada 23-25 martie

21 Mar 2014 2578

Unde slujeşte Arhiepiscopul Tomisului de Buna Vestire

20 Mar 2014 5039

Unde slujeşte, azi, arhiepiscopul Tomisului

26 May 2013 1277

ÎPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga. Află când

23 May 2013 1445

Arhiepiscopul Tomisului slujeşte la Mănăstirea Strunga

24 Mar 2013 1294