Doliu în învățământul constănțean! S-a stins din viață reputatul profesor Olga Duțu

  • S-a stins din viață Olga Duțu. 

A pornit spre o lume mai bună și binemeritată odihnă veșnică profesorul universitar Olga Duțu, personalitate cunoscută și complexă a Dobrogei, dascăl și scriitor constănțean de prestigiu.

Născută pe 16 martie 1938, Olga Duțu s-a remarcat în cultura dobrogeană ca un ilustru pedagog, publicând și numeroase studii despre acest domeniu. Deşi a fost olimpică la fizică, de-a lungul anilor de liceu (Liceul „Mihai Eminescu“ - fost „Ana Ipătescu“ din Constanţa), Olga Duţu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, devenind profesor de liceu, apoi inspector şcolar general (1979-1989), inspector general în Ministerul Învăţământului.

Şi-a dat doctoratul în Lingvistică, tema tezei fiind „Dezvoltarea comunicării orale la copii“. A fost director al Liceului Pedagogic și preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Filologice - filiala Constanţa.

A organizat zeci de conferinţe naţionale şi sesiuni ştiinţifice, cu participarea unor elite din literatură şi lingvistică. A publicat sute de articole, a susţinut referate şi comunicări în cadrul sesiunilor ştiinţifice şi congreselor organizate de Societatea de Ştiinţe Filologice, Grupul Român de Lingvistică Aplicată, Asociaţia Internaţională de Lingvistică Aplicată, Societatea Internaţională de Psiholingvistică Aplicată.

A evidenţiat importanţa adaptării verbale şi nonverbale la partenerul de dialog, prezentă la şcolarul mic (Barcelona, 1985), realizarea dialogului la vârsta şcolarităţii prin „sintaxa dialogată“ (Kassel, 1987), comunicarea copil-computer (Tescani, 2001). A fost prorectorul Universităţii „Spiru Haret“ şi prof. univ. dr. de limbă contemporană şi retorică la Universitatea „Ovidius“.

Mama a doi băieți, Tibi Duțu - profesor la Universitatea „Spiru Haret“ și cunoscut muzician - și Mugur Duțu. Lasă în urmă moștenire o carieră prodigioasă de dascăl și creator de școală, dar și de scriitor publicat, eseist și critic literar.

„Cei care doresc să-și ia un ultim rămas bun o pot face de miercuri, 29 iunie, ora 13:00, în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Petru și Pavel”, iar slujba de înmormântare va începe joi, 30 iunie, ora 13:00 și va fi săvârșită de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului“, transmite familia îndoliată a regretatei profesoare. 


Moartea Olgăi Duțu este deplânsă și de foștii mari sportivi Elena Frîncu (fost director al DJST Constanța) și Ilie Floroiu (fost director al CS Farul Constanța).

Regretăm nespus dispariția dintre ei vii a doamnei Olga Duțu. A fost o prietenă și a sportului constănțean, pe care l-a ajutat, este mesajul celor doi.  


Dumnezeu s-o odihnească și s-o călăuzească spre lumină!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Omagiu pentru Olga Duțu, un model pentru tânara generație (galerie foto)

02 Oct 2019 2858

Excelenţa în educaţie, celebrată la Constanţa. Olga Duţu, o viaţă dedicată meseriei de profesor, scriitor şi inspector

01 Oct 2019 2362

Interviu cu profesor doctor Olga Duțu „Este cunoscută condiția modestă a personalului didactic, care trebuie să înfrunte aroganța milionarilor și a pruncilor lor“

22 Mar 2018 3707

#citeşteDobrogea Prof. dr. Olga Duţu sărbătoreşte opt decenii de viaţă. Cu respect, la mulţi ani!

16 Mar 2018 9148

Lansare de carte - „Constanţa culturală – 2017“ „Prin oameni de valoare ca Olga Duţu, cultura în Constanţa rezistă!“

18 Dec 2017 2518

Prof. univ. dr. Olga Duţu, la cea de-a 35-a lansare de carte - „Constanţa culturală - 2017“

13 Dec 2017 3170

Învăţământul constănţean, în doliu. A decedat un fost inspector şcolar

27 Feb 2017 8865

Lansarea cărţii „În amurg, spre infinit” Deputatul Manuela Mitrea, alături de autoarea Amalia Maria Ionescu (galerie foto)

04 Apr 2013 2904

Patru constănţeni de renume, la ceas aniversar

16 Mar 2013 4394

Lansarea celui de-al doilea volum al lucrării Zâmbete în versuri, semnat de Nicolae Apostol şi Constantin Lambă

05 Oct 2012 1211