Actualitate

Domeniul Bogdan şi Carmen Paraschivescu, fuziunea perfectă wine-food la cocktailul organizat pentru academicianul Petre T. Frangopol (galerie foto)

Academicianul Petre T. Frangopol a fost onorat cu distincţia de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local, la data de 10 iulie 2019, într-o festivitate inedită. Au fost prezenţi oameni de cultură, politicieni, sportivi, apropiaţi ai academicianului, alături, desigur, de academicianul Marian Gomoiu, care a primit acelaşi titlu în şedinţa de miercuri.
 
De altfel, Comunitatea Elenă „Elpis” Constanţa a organizat miercuri seară, alături de Domeniul Bogdan şi Carmen Paraschivescu, la hotelul Ibis din municipiu, un cocktail care a îmbinat perfect vinul şi aromele gastronomiei dobrogene.
 
Într-un cadru restrâns, somelierul prezent la eveniment a spus una dintre cele mai frumoase poveşti ale vinului cules de pe plaiurile dobrogene. Strugurii care se bucură de solul fertil de lângă Medgidia, mai precis la Peştera, sunt cunoscuţi în lumea iubitorilor de vin. Pe cele 150 de hectare deţinute de Domeniul Bogdan cresc struguri care sunt acreditaţi organic integral. În România nu există încă acreditare biodinamică, însă la Domeniul Bogdan există consultanţă pe acest tip de cultură, care înseamnă o armonie totală cu natura.
 
Viţa-de-vie nu este tratată chimic cu nicio substanţă, ea creşte 100% natural. De altfel, inclusiv tăierile se fac când luna este în descreştere, atunci când seva coboară în plantă, pentru a nu fi afectată. Vinul bun pleacă din vie. Iar dacă este confirmat de însuşi Robert Parker, renumit în acest domeniu, înseamnă că vinul este de o calitate bună la nivel mondial. În 2011, Robert Parker a declarat vinul de la Domeniul Bogdan omologul anului. Iar un vin de calitate este şi mai bun dacă este asociat cu o mâncare bună.
 
Astfel, Carmen Paraschivescu, psiholog de meserie, a gătit preparate pentru invitaţii de miercuri seară. Reţetele greceşti cu influenţe dobrogene s-au îmbinat perfect cu vinul alb, rose şi roşu prezentat de Domeniul Bogdan. Ardeii copţi pe plită cu brânză feta şi midiile Saganaki au fost starterul perfect pentru toate gusturile celor prezenţi. Gătite corect şi porţionate exact cât să deschidă apetitul participantului şi asociate cu vinul alb, au fost un real deliciu. Desigur, felul principal a fost senzaţia serii. Berbecuţul gătit lent cu piersică, nuci şi fistic demonstrează, din nou, că o cantitate perfectă de fruct în preparatul principal aduce un rezultat spectaculos. Iar desertul a fost cireaşa de pe tort - portokalopita. Sau, pentru cei care vor să fim mai precişi, vorbim aici de un fel de plăcintă de portocale, care nu este nici prea dulce, este îndeajuns de însiropată şi mai ales gustoasă.
 
Discuţiile au durat apoi ore întregi între invitaţi şi Petre T. Frangopol, cel care, după ce s-a bucurat de grandioasa şedinţă festivă, unde a primit titlul de Cetăţean de Onoare, s-a putut relaxa seara alături de familie, prieteni, foşti colegi şi personalităţi locale la o discuţie într-un cadru informal.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea „Dumnezeu nu i-a creat pe toţi egali în cantitatea de materie cenuşie!”. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

17 Jul 2019 951

ct100.ro Fascinanta viață a lui Petre T. Frangopol, povestită chiar de el la Dobrogea TV

15 Jul 2019 460

Interviu online cu Darius Mardaru, olimpic internațional la doar 16 ani. Când era mic, își stresa părinții cu întrebări, iar astăzi are răspunsurile la ele

15 Jul 2019 1376

#DobrogeaAcademică Arc peste timp. Azi, olimpici internaţionali, mâine, academicieni

12 Jul 2019 1204

#citeşteDobrogea „Istoria Moscheii Carol I“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Jul 2019 1006

#DobrogeaAcademică Istoria o scrie comunitatea constănțeană. Academicienii Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu - recunoaștere binemeritată (galerie foto + documente)

11 Jul 2019 1084

​LIVE TEXT #DobrogeaAcademică. Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu devin cetăţeni de onoare ai municipiului (galerie foto+video)

10 Jul 2019 1256

#DobrogeaAcademică Prof. Livius Trache - „Petre T. Frangopol s-a implicat în dezvoltarea şi atestarea importanţei domeniului arheometriei în România“

10 Jul 2019 618

#DobrogeaAcademică Acad. Ioan-Aurel Pop - „Conducerea Academiei Române apreciază la nivel maxim inițiativa cotidianului ZIUA de Constanţa“ (document)

10 Jul 2019 869

#DobrogeaAcademică Prof. univ. dr. Marian Traian Gomoiu, mărturisire de suflet - „Drumul meu în viață“

09 Jul 2019 677

#DobrogeaAcademică Prof. dr. Dragoș Vaida - „Academicianul Petre T. Frangopol, un senior al culturii românești“ (document)

09 Jul 2019 678

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (VII). „Colegiul «Mircea cel Bătrân» are o contribuţie deloc neglijabilă la istoria culturii româneşti de ieri şi de azi“

09 Jul 2019 676

#DobrogeaAcademică Tenorul Răzvan Săraru şi pianista Andrada Ştefan vor interpreta Imnul Naţional în onoarea academicienilor Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu

09 Jul 2019 1451

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (VI). „O decizie «istorică» pentru dezvoltarea noastră intelectuală“

08 Jul 2019 518

#DobrogeaAcademică Acad. Nicolae-Victor Zamfir - „Profesorul Petre T. Frangopol a promovat Institutul de Fizică Atomică drept un reper pentru comunitatea academică din România“ (document)

08 Jul 2019 812