Domeniul Bogdan şi Carmen Paraschivescu, fuziunea perfectă wine-food la cocktailul organizat pentru academicianul Petre T. Frangopol (galerie foto)

Academicianul Petre T. Frangopol a fost onorat cu distincţia de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local, la data de 10 iulie 2019, într-o festivitate inedită. Au fost prezenţi oameni de cultură, politicieni, sportivi, apropiaţi ai academicianului, alături, desigur, de academicianul Marian Gomoiu, care a primit acelaşi titlu în şedinţa de miercuri.
 
De altfel, Comunitatea Elenă „Elpis” Constanţa a organizat miercuri seară, alături de Domeniul Bogdan şi Carmen Paraschivescu, la hotelul Ibis din municipiu, un cocktail care a îmbinat perfect vinul şi aromele gastronomiei dobrogene.
 
Într-un cadru restrâns, somelierul prezent la eveniment a spus una dintre cele mai frumoase poveşti ale vinului cules de pe plaiurile dobrogene. Strugurii care se bucură de solul fertil de lângă Medgidia, mai precis la Peştera, sunt cunoscuţi în lumea iubitorilor de vin. Pe cele 150 de hectare deţinute de Domeniul Bogdan cresc struguri care sunt acreditaţi organic integral. În România nu există încă acreditare biodinamică, însă la Domeniul Bogdan există consultanţă pe acest tip de cultură, care înseamnă o armonie totală cu natura.
 
Viţa-de-vie nu este tratată chimic cu nicio substanţă, ea creşte 100% natural. De altfel, inclusiv tăierile se fac când luna este în descreştere, atunci când seva coboară în plantă, pentru a nu fi afectată. Vinul bun pleacă din vie. Iar dacă este confirmat de însuşi Robert Parker, renumit în acest domeniu, înseamnă că vinul este de o calitate bună la nivel mondial. În 2011, Robert Parker a declarat vinul de la Domeniul Bogdan omologul anului. Iar un vin de calitate este şi mai bun dacă este asociat cu o mâncare bună.
 
Astfel, Carmen Paraschivescu, psiholog de meserie, a gătit preparate pentru invitaţii de miercuri seară. Reţetele greceşti cu influenţe dobrogene s-au îmbinat perfect cu vinul alb, rose şi roşu prezentat de Domeniul Bogdan. Ardeii copţi pe plită cu brânză feta şi midiile Saganaki au fost starterul perfect pentru toate gusturile celor prezenţi. Gătite corect şi porţionate exact cât să deschidă apetitul participantului şi asociate cu vinul alb, au fost un real deliciu. Desigur, felul principal a fost senzaţia serii. Berbecuţul gătit lent cu piersică, nuci şi fistic demonstrează, din nou, că o cantitate perfectă de fruct în preparatul principal aduce un rezultat spectaculos. Iar desertul a fost cireaşa de pe tort - portokalopita. Sau, pentru cei care vor să fim mai precişi, vorbim aici de un fel de plăcintă de portocale, care nu este nici prea dulce, este îndeajuns de însiropată şi mai ales gustoasă.
 
Discuţiile au durat apoi ore întregi între invitaţi şi Petre T. Frangopol, cel care, după ce s-a bucurat de grandioasa şedinţă festivă, unde a primit titlul de Cetăţean de Onoare, s-a putut relaxa seara alături de familie, prieteni, foşti colegi şi personalităţi locale la o discuţie într-un cadru informal.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lucrări Constanța. Condiții de circulație îmbunătățite pe strada Opalului (FOTO)

29 May 2023 950

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2017- „Interviu cu Petre T. Frangopol, cercetător de elită mondială“

26 Apr 2023 1174

2022 Retrospectiva demersurilor inițiate de ZIUA de Constanța dedicate memoriei culturale dobrogene

31 Dec 2022 3368

Consiliul Local Municipal a votat! La propunerea ZIUA de Constanța, două străzi din oraș vor purta numele academicienilor dobrogeni, Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu (DOCUMENTE)

07 Nov 2022 2606

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3398

#DobrogeaDigitală „Avem cultură, dar nu avem educație”

25 Feb 2022 2994

#DobrogeaDigitală „În România, mediocritatea este la ea acasă”

07 Feb 2022 2849

#DobrogeaDigitală „Şcoala românească de astăzi se dezvoltă sub semnul mediocrităţii”

22 Jan 2022 2294

#DobrogeaDigitală „Prof. Petre Frangopol face parte din lumea rară a celor cărora le pasă”

09 Oct 2021 2535

#DobrogeaDigitală „Inteligenţa, creativitatea, cunoştinţele şi experienţa profesională nu se cumpără”

26 May 2021 2432

#DobrogeaDigitală Universitarii români și „tarele” lor

05 Apr 2021 2282

#DobrogeaDigitală Mediocritatea, ridicată la rang de excelență

16 Mar 2021 2595

#DobrogeaDigitală „România a oferit Vestului, gratis, pe cei mai bine pregătiţi tineri din generaţiile de absolvenţi de după 1989”

11 Mar 2021 64240

#DobrogeaDigitală „Cum arată şcoala astăzi, aşa va arăta ţara mâine”

04 Mar 2021 2729

Petre T. Frangopol – inginer chimist, membru de onoare al Academiei Române

16 Feb 2021 49077