Dosare penale pentru indemnizatii "pe ochi frumosi"

1201723212.jpg

Pensionari pe caz de boala ireale sau persoane cu handicap imaginar. Concedii medicale pentru ca angajatii trebuie sa se mai si relaxeze sau indemnizatii pentru parintii care isi lasa copiii in casa si fac un ban in plus fara acte in regula. De rezolvarea acestor ilegalitati se va ocupa de la 1 februarie, Inspectia Sociala.

O echipa de patru inspectori se va asigura ca, la nivelul judetului Constanta, serviciile si prestatiile sociale sunt acordate beneficiarilor, in baza unei documentatii complete. Dar verificarile nu se vor opri la nivelul hartogariilor, ci vor avea si o latura practica. Cum conditiile in care traiesc copiii sau batranii institutionalizati sunt o alta prioritate a noii institutii, verificarile in centrele de plasament sau aziluri vor fi periodice. Iustina Tudorache, inspector al Autoritatii Nationale a Persoanelor cu Handicap (ANPH), filiala Constanta, este de parere ca acest proiect "este un inceput pentru Romania", iar in acest fel, fondurile care proveneau pana acum de la Ministerul Muncii vor fi repartizate in mod eficient si nu pe baza favoritismelor. Aceasta ne-a asigurat ca, alaturi de ceilalti trei inspectori care vor fi selectionati in urma unui concurs organizat de minister, "isi vor face treaba bine" si vor actiona "ca cei de la Garda Financiara". De asemenea, noul reprezentant al Inspectiei Sociale considera ca patru inspectori pentru judetul Constanta, din cei 350 care vor fi alesi la nivel national, sunt suficienti pentru a descoperi persoanele care se joaca cu legea si obtin beneficii de pe urma persoanelor cu care soarta nu a fost intr-atat de ingaduitoare. "Suntem destui. Chiar am fost favorizati fata de celelalte judete, pentru ca initial, ar fi trebuit sa fim doar trei", a precizat Iustina Tudorache.

Functionari pusi pe sotii

Principalele institutii pe care controalele inspectorilor le vizeaza sunt primariile. Motivatia ne-a fost explicata de reprezentantul ANPH. "Multe dintre primarii acorda prestatii sociale dupa ureche. Este usor sa ne dam seama de cazurile in care a fost incalcata legea, pentru ca multe dosare nu sunt complete sau documentele nu sunt completate bine", a subliniat aceasta. Dar in atentia inspectorilor nu vor intra doar primariile. Pe lista lor se mai numara ONG-urile sau Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Iar pentru a fi exclusa orice indoiala in privinta eficientei si a obiectivitatii noilor inspectori, o parte din controale vor fi realizate "pe nepusa masa".

Pe o parte iei, pe alta dai

Pentru a fi obtinute sumele de bani de la persoanele care au dat declaratii false, cei care pagubesc statul vor fi actionati in instanta si le va fi retras dreptul de a mai beneficia de alte prestatii sociale. Nici autoritatile, care vor limita accesul inspectorilor in sediul institutiilor publice sau nu vor prididi sa prezinte documentatia necesara pentru realizarea controlului, nu vor scapa basma curata. Ordonanta de Urgenta nr. 130/2006, privind inspectia sociala, prevede faptul ca obstructionarea demersurilor initiate de inspectorii sociali "constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. "Niciun primar nu va mai putea sa ne inchida usa in nas", a explicat Iustina Tudorache.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 150

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 356

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 266

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța, încă o victorie în campionat (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 422

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 616

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, medaliată în Campionatul Național (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 617

CSM Constanța Trei victorii în trei meciuri, iar voleibalistele Under-17 s-au calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 661

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 709

Volei CS Medgidia, calificată matematic în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

21 Apr 2024 479

Handbal CSM Constanța, înfrângere cu Politehnica Timișoara, dar e în continuare favorită la locul doi

20 Apr 2024 751

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 562

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 2555

Baschet Încă o victorie cu FCC UAV Arad, iar CSM Constanța ia o opțiune serioasă în lupta pentru titlul de campioană (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 522

Ministerul Sănătății Concluziile controlului ministrului Rafila la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

17 Apr 2024 543

ARBDD Liniile electrice fac noi victime printre pelicanii creți, în județul Tulcea

17 Apr 2024 434