Două mari companii, sancționate pentru că ar fi încălcat Regulamentul General pentru Protecția Datelor. Ce amenzi au primit și de ce (documente)

  • Ambii operatori au fost sancționați cu echivalentul în lei al sumei de 3.000 de euro.
  • În cazul Estee Lauder Romania, plângerea viza „prelucrarea ilegală de date“.
  • Legat de Telekom Romania Communications s-a reclamat „utilizarea frauduloasă a datelor“.
Companiile Estee Lauder Romania SRL și Telekom Romania Communications SA au primit, fiecare, câte o amendă de 3.000 de euro. Sancțiunile au fost aplicate de Autoritatea Națională de Supraveghere.

În Secțiunea Documente puteți consulta comunicatele de presă remise de Autoritatea Națională de Supraveghere.
Potrivit datelor oficiale comunicate de instituția de control, în cazul primei companii, sancțiunea a fost aplicată „ca urmare a unei plângeri prin care s-a reclamat prelucrări ilegale de date prin dezvăluirea și, respectiv, colectare de date personale (numele, prenumele, numărul de telefon, data nașterii și informații privind starea de sănătate), fără consimțământ sau alt temei legal“.
 

Situația de la Estee Lauder Romania

Astfel, ANS a anunțat că a finalizat în data de 10 aprilie o investigație la operatorul Estee Lauder Romania SRL și a constatat că acesta „ a încălcat prevederile art. 6, art. 7 și art. 9 din Regulamentul General privind Protecția Datelor“.
În această situație, compania a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 14483,4 lei, echivalentul a 3.000 de euro.
„În plus, operatorului i s-a aplicat și măsura corectivă de a asigura conformitatea cu Regulamentul General privind Protecția Datelor a operațiunilor de colectare și prelucrare ulterioară a datelor personale, prin instruirea regulată a personalului propriu cu privire la importanța respectării regulilor de prelucrare a datelor personale ale angajaților săi, în fiecare situație de prelucrare a datelor personale, pentru a se evita dezvăluirea ilegală a acestora, raportat la art. 58 alin. (2) lit. d) din RGPD)“, potrivit sursei citate.


Ce s-a întâmplat la Telekom

Legat de Telekom Romania Communications SA, Autoritatea Națională de Supraveghere a precizat că investigația în cazul său a fost finalizată la data de 23.04.2020, în urma acesteia constatându-se încălcarea dispozițiilor art. 32 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.
„Operatorul Telekom Romania Communications SA a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 14524.2 lei, echivalentul a 3.000 EURO“, potrivit comunicatului oficial.
De asemenea, se mai arată în datele oficiale că „investigația a fost demarată în urma primirii unor plângeri prin care petentul a reclamat utilizarea frauduloasă a datelor sale personale la încheierea unor contracte pe numele său de către Telekom Romania Communications SA“.

„În cursul desfășurării investigației Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat că operatorul nu a implementat suficiente măsuri de securitate care să includă verificarea exactității datelor personale colectate telefonic (la distanță) în scopul încheierii contractelor. Acest fapt a condus la o prelucrare ilegală a datelor petentului prin încheierea unor contracte de abonament pe numele său, folosind datele personale din contractul preexistent, fără verificarea corectitudinii acestora, contrar obligațiilor prevăzute de art. 32 din RGPD. În acest sens, art. 32 prevede, printre altele, la alin. (1) lit. b) și obligația operatorului de a implementa măsuri tehnice şi organizatorice adecvate, incluzând capacitatea de a asigura confidenţialitatea, integritatea, disponibilitatea şi rezistenţa continue ale sistemelor şi serviciilor de prelucrare“, potrivit sursei oficiale.

În plus, „operatorului i s-a aplicat și măsura corectivă de a asigura conformitatea cu RGPD a operațiunilor de colectare și prelucrare ulterioară a datelor personale, prin implementarea unor proceduri eficiente de identificare a persoanelor, care să prevină prelucrarea ilegală a datelor personale și dezvăluirea lor neautorizată, atât de către angajații/colaboratorii Telekom Romania Communications SA, cât și de către persoanele împuternicite și angajații/colaboratorii acestora, precum și instruirea regulată a acestora și verificarea periodică a respectării instrucțiunilor date, raportat la art. 58 alin. (2) lit. d) din RGPD. utoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în data de 23.04.2020 o investigație la operatorul Telekom Romania Communications SA și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 32 din Regulamentul General privind Protecția Datelor“.

Sursa foto: ANS



Citește și:

Una dintre cele mai mari bănci din România sancționată pentru încălcarea Regulamentului privind Protecția Datelor

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Banca Transilvania, amendată cu 100.000 de euro pentru nerespectarea protecției datelor cu caracter personal

14 Apr 2022 1328

Amendă de 4000 de euro pentru Vodafone România SA. A încălcat Regulamentul General privind Protecția Datelor

23 Nov 2020 1883

Sancțiune RGPD. Companie amendată pentru încălcarea securității datelor cu caracter personal. Care este valoarea sancțiunii

28 Jul 2020 1815

Amenzi uriașe pentru încălcarea protecției datelor personale. Firme celebre sancționate

28 Mar 2020 5658