DP World, moment istoric în Portul Constanța! Un nou terminal multimodal cu o platformă de 119.000 de metri pătrați (FOTO+VIDEO)

 
 
  • Compania DP World a inițiat o serie de investiții majore pentru sectorul de transport din România, cu scopul de a facilita fluxul de bunuri în și dinspre Europa Centrală și de Est.
  • Astfel, după terminalul intermodal Aiud și terminalul de marfă RO-RO & Project în Constanța, DP World dezvoltă un nou terminal multimodal cu o platformă de 119.000 metri pătrați în cadrul terminalului său maritim din Constanța.
  • Proiectul se numește „Construire Terminal multimodal cu platformă portuară, anexe tehnice, împrejmuire, rețele edilitare exterioare, branșamente la rețele edilitare și organizare șantier în zona de dezvoltare D pe MOL II-S Port Constanța Sud”, cod SMIS 154978.
 
 
Marți, 23 mai 2023, începând cu ora 10:00, în sala de conferințe din incinta Clădirii Administrative MOL II-S Port Sud a avut loc o conferință de presă, subiectul central fiind semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Construire Terminal multimodal cu platformă portuară, anexe tehnice, împrejmuire, rețele edilitare exterioare, branșamente la rețele  edilitare și organizare șantier în zona de dezvoltare D pe MOL II-S Port Constanța Sud”, cod SMIS 154978“.
 
Este important de menționat că începând cu anul 2022, compania DP World a inițiat o serie de investiții majore pentru sectorul de transport din România, cu scopul de a facilita fluxul de bunuri în și dinspre Europa Centrală și de Est. Astfel, după terminalul intermodal Aiud și terminalul de marfă RO-RO & Project în Constanța, DP World dezvoltă un nou terminal multimodal cu o platformă de 119.000 metri pătrați în cadrul terminalului său maritim din Constanța.
 
Așa cum menționam și mai sus, proiectul se numește „Construire Terminal multimodal cu platformă portuară, anexe tehnice, împrejmuire, rețele edilitare exterioare, branșamente la rețele edilitare și organizare șantier în zona de dezvoltare D pe MOL II-S Port Constanța Sud”, cod SMIS 154978.
 
Valoarea totală a proiectului este de 263.044.529,12 lei, din care cofinanțare UE în valoare de 155.699.308,56 lei (83,3% din valoarea totală eligibilă aprobată), cofinanțare din bugetul de stat în valoare de 27.476.348,58 lei (14,7% din valoarea totală eligibilă aprobată) și cofinanțare eligibilă a beneficiarului în valoare de 3.738.278,71 lei (2% din valoarea eligibilă aprobată).
 
Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020
 
Această nouă facilitate va avea acces, prin intermediul terminalului existent, la toate mijloacele de transport și se va transforma într-o excelentă zonă de depozitare, în contextul în care Portul Constanța a devenit hub-ul central de transport al Mării Negre.
 
Această nouă investiție se face și cu finanțare din partea UE, demonstrând parteneriatul solid pe care DP World îl are cu Statul Român în dezvoltarea infrastructurii critice de transport.

 
În cadrul conferinței de ieri, Cosmin Cârstea, CEO DP World, a declarat:
 

„DP World, compania noastră, este un investitor strategic încă din 2004 în Portul Constanța și în România. Începând cu anul trecut, cu 2022, am revizitat planul de investiții și ne-am propus să facem investiții strategice care vor ajuta sectorul transporturi, nu doar în Portul Constanța, dar și în România, creând premisele unor fluxuri de mărfuri către Europa Centrală și Europa de Est. După proiectul pe care noi l-am început acum câțiva ani, proiectul terminalului multimodal de la Aiud, și proiectele pe care le avem în desfășurare cu privire la RO-RO & Project Cargo, ne-am propus anul acesta să demarăm activitățile – și avem acum în curs o licitație de proiectare și de execuție a unei platforme multimodale de 12 hectare, platformă care se va situa în terminalul maritim din Constanța“.
 
„Această zonă logistică de 12 hectare poate fi conectată cu fluxurile provenite prin transporturile maritime, fluviale, feroviare și rutiere din Portul Constanța. Astfel se creează premisele unor activități specifice activității de depozitare a mărfurilor, activități logistice, care să aibă ca obiectiv creșterea fluxului de mărfuri în Portul Constanța. În contextul în care Portul Constanța a devenit cel mai important nod maritim al comunității europene în Marea Neagră, această investiție a noastră se mulează perfect pentru a satisface nevoia în creștere de fluxuri de mărfuri către centrul și estul Europei. Această investiție este realizată cu fonduri europene, dar și cu fonduri proprii. Pot spune că se pliază perfect pe strategia pe care atât Statul Român, cât și compania noastră a implementat-o acum mulți ani ca urmare a parteneriatului dintre noi și statul român în a dezvolta sectorul de Transporturi într-un mod strategic“, a mai adăugat Cosmin Cârstea, CEO DP World.
 
Cornel Peleanu, manager de proiect, prezent de asemenea la conferința de presă, a menționat că este vorba despre un „terminal multimodal“, numit așa „pentru că este în continuarea terminalului existent“ și că va avea „legătură cu operarea pe cale ferată și va sprijini mult traficul rutier“.
 
„Platforma va avea o rampă de acces. Când vor ajunge la descărcare camioanele, utilajele de operare vor putea să intre direct în platformele camioanelor. Se va crea o creștere de capacitate cu 50%. Vom putea opera în acest mod circa 100 de camioane zilnic. Vorbim de mărfuri containerizabile. Este o platformă securizată și pusă la punct încă din faza de proiectare. Timpii morți vor fi foarte mult reduși pe această platformă. Platforma e din beton“, a mai completat Cornel Peleanu, manager de proiect.
 
Importanță
 
Noua platformă multimodală va sprijini operațiunile terminalului de containere și ale terminalului RO-RO & Project Cargo, sporind astfel capacitatea globală a terminalului maritim.
 
Dacă terminalul RO-RO & Project Cargo va adăuga fluxuri anuale de marfă de aproximativ 500k tone, terminalul multimodal va atrage aproximativ 300k tone/an.
Noua platformă reprezintă un pas mare în adăugarea de capacitate suplimentară la Portul Constanța, care a devenit cel mai important hub al Mării Negre.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
DP World Constanța dezvoltă cel mai important terminal RORO de la Marea Neagră. Va lega Europa de restul Globului
 
LIVE VIDEO-TEXT
DP World anunță una dintre cele mai esențiale investiții în Portul Constanța (GALERIE FOTO +VIDEO)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO UPDATE. Constanta South Container Terminal, precizări importante despre construirea terminalului multimodal cu platformă portuară (FOTO+VIDEO)

23 May 2023 1843

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit prima ediție a Școlii de vară „Actualități și perspective în ingineria navală, portuară și marină”

22 May 2023 1158

LIVE VIDEO+TEXT Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la Constanța. „Trebuie să alfabetizam digital, România!“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Mar 2023 1614

LIVE TEXT Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită de lucru la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Mar 2023 1631

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită de lucru în Constanța

26 Mar 2023 1179

DP World Constanța dezvoltă cel mai important terminal RORO de la Marea Neagră. Va lega Europa de restul Globului

17 Nov 2022 3169

LIVE VIDEO-TEXT DP World anunță una dintre cele mai esențiale investiții în Portul Constanța (GALERIE FOTO +VIDEO)

16 Nov 2022 2589

Ce decizii s-au luat pentru Constanța South Container Terminal, companie deținută de o firmă din Insulele Virgine Britanice

14 Sep 2020 3603

Modificări semnificative în firma Constanța South Container Terminal SRL

12 Mar 2020 2886

Memorandum de Înțelegere semnat între compania guvernamentală DP WORLD și Ministerul Transporturilor din România

17 Mar 2019 1626

Premierul Viorica Dăncilă se întâlneşte cu Sultan Ahmed Bin Sulayem, președintele Dubai Ports

17 Mar 2019 1645

DP World Constanța semnează extinderea contractului de concesiune până în anul 2049 cu Administrația Porturilor Maritime Constanța

03 Feb 2019 1912

Firme Constanța, rezultate financiare Constanța South Container Terminal, cifră de afaceri în creștere, profit în scădere, comparativ cu anul de referință anterior

31 Dec 2017 2431

Revoltă în Portul Constanța Sud Agigea Zeci de oameni protestează la aceasta oră. Iată motivul (galerie foto+video)

12 Oct 2017 11963

A fost schimbat unul dintre administratorii Constanţa South Container Terminal

22 Aug 2014 3562