Dragnea susține abrogarea hotărârii de guvern privind achiziția de corvete. Actul normativ fusese publicat la finele anului trecut

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, aseară, că hotărârea de guvern care stabilește procedura de achiziție a corvetelor pentru Armata Română este "ilegală" și trebuie abrogată.
 

 "Acolo este o problemă serioasă. (...) În situația respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — și trebuie să facă — să abroge acea hotărâre de guvern și să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul", a afirmat Dragnea, la Antena 3.

 
El a precizat că în achiziția acestei tehnici trebuie avute în vedere prețul, utilitatea, "dimensiunea offset-ului", dar și "poziționarea strategică cu partenerii din NATO".
  
Dragnea a amintit că au fost alocați pentru Apărare peste 2% din PIB.
 

"Asta nu înseamnă că banii ăștia vor fi aruncați pur și simplu. În primul rând noi trebuie să dezvoltăm sistemul de apărare românesc, dar în același timp trebuie să dezvoltăm într-un mod inteligent relațiile cu partenerii noștri strategici", a mai menționat președintele PSD.

 
Guvernul Cioloș a adoptat, pe 29 noiembrie 2016, hotărârea numărul 906 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ''Corveta multifuncțională'', care ulterior a fost publicat în Monitorul Oficial al României numărul 1034 din 22 decembrie 2016.
 
"Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare 'Corveta multifuncțională' în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA — proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimata a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor", anunța Guvernul Cioloș, într-un comunicat transmis AGERPRES. 

Potrivit acestuia, în Studiul de concept pentru produsul ''Corveta multifuncțională'', elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerințele Forțelor Navale Române. 
Construcția și dotarea navelor se vor realiza în România, la Șantierul Naval Damen Galați S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare, "atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât și în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forțelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligații de acțiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze".

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baza Logistică Navală a bătut palma cu Tehnorex International SRL, din Constanța! (DOCUMENT)

19 Feb 2024 733

Forțele Navale Române 10 noiembrie-Ziua Divizionului 50 Corvete (FOTO)

10 Nov 2023 831

Licitații Constanța Ministerul Apărării Naționale, contract cu Tehnorex Internațional pentru amenajarea spațiilor interioare la navele de tip corvetă (DOCUMENT)

22 Sep 2023 976

Ziua Porților Deschise în porturile militare cu ocazia Zilei Marinei Române. Ce nave se pot vizita la Constanța

04 Aug 2023 930

Vasile Dîncu. Achiziția corvetelor s-a amânat încă o dată

29 Apr 2022 1337

Contractul corvetelor, amânat de discuţiile dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa Ce spune ministrul Apărării

23 Mar 2022 1403

Principalele operații, misiuni și exerciții la care Forțele Navale Române vor participa în anul 2022

21 Jan 2022 1654

Li se va prezenta profesia de marinar militar Tabără de instrucție la mare, pentru mai mulți elevi de la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova

29 Jun 2021 1717

CCR, sesizată în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

13 Apr 2021 1660

Judecata în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale s-a terminat

05 Feb 2021 2731

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, termen azi la Înalta Curte

20 Jan 2021 2260

Cei curajoși vor birui

20 Nov 2020 5372

Orban a vorbit, la Paris, despre corvete și înzestrarea armatei

27 Oct 2020 2190

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la Înalta Curte. Când s-a stabilit primul termen

05 Sep 2020 2090

Soldatul Profesionist al Anului 2019 în Forțele Navale. Laureații

14 Aug 2020 2746