DSVSA Călărași a fost notificată Caz de gripă aviară confirmat la o lebădă de vară în județul Călărași

  • Caz de gripă aviară confirmat la o lebădă de vară în județul Călărași
DSVSA Călărași a fost notificată telefonic despre prezența în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, comuna Frumușani, a unui cadavru de lebădă.

Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgență și a constatat prezenta unui cadavru lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacție, acesta fiind afluit către LSVSA Călărași.

Oficial de la ANSVSA 

În luna octombrie 2021, a început un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de către păsările sălbatice migratoare.

Distribuția detecțiilor HPAI în sezonul epidemic curent poate fi accesată la următorul link: https://ec.europa.eu/food/document/download/4638a13c-fe01-41f3-97c7-11db905d7323_en

DSVSA Călărași a fost notificată telefonic despre prezența în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, comuna Frumușani, a unui cadavru de lebădă. Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgență și a constatat prezenta unui cadavru lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacție, acesta fiind afluit către LSVSA Călărași.

Nu a fost constatată prezența altor cadavre de lebede și/sau alte păsări sălbatice sau domestice.

Proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), Bucureşti. Astfel, în data de 16.11.2021 a fost confirmat și în România de către IDSA prin Buletinul de analiză nr. 16381/16.11.2021 un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, în localitatea Postavari pe lângă Lacul Postavari, comuna Frumușani, județul Călărași la o lebădă de vară.

Au fost impuse restricțiile preliminare și măsurile de biosecuritate conform prevederilor Art. 7 și urmează să se aplice măsurile la confirmare prevăzute la Secțiunea 2 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește normele pentru prevenirea și controlul anumitor boli listate.

În decursul anului 2021 (prima jumătate), au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în județele Constanța și Tulcea și 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 și 7 focare de subtipul H5N8) în județele Timiș și Ilfov, Mureș, Harghita.


Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui.

Păsările sălbatice sunt gazde naturale și rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, așa că joacă un rol major în evoluția, întreținerea și răspândirea acestor virusuri.

Până la această dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări.

Carnea de păsăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

Facem precizarea că, proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri:

- separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

- evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

- interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

- evitarea intrarării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singiură persoană (proprietarul exploatației);

- prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;

- aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenjat pentru dezinfecția încălțămintei;

- prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice și păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

-toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

-toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană;

-să nu pună mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave;

-să respecte indicațiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii.

Sursa foto: Pixabay.com 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou focar secundar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov

30 Jan 2023 800

Un nou focar de gripă aviară la o fermă de curcani din județul Brașov. Al doilea din ultimele zile

28 Jan 2023 912

Focar de gripă aviară diagnosticat la o fermă de curcani

27 Jan 2023 992

Lebede diagnosticate cu gripă aviară

04 Jan 2023 915

Alertă la frontiera cu România! S-a descoperit un caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1

30 Nov 2022 905

China a raportat că a detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la om

27 Apr 2022 1149

Alertă DSVSA Constanța Focar de gripă aviară în Insula Ceaplace şi Insula Prundul cu păsări de pe lacul Sinoe

22 Mar 2022 1329

ANSVSA anunță Giurgiu, un focar de gripă aviară într-o exploatație comercială de păsări

19 Mar 2022 1401

Anunț al Primăriei Cumpăna cu privire la situația din Europa a Gripei Aviare

14 Jan 2022 1364

Cercetătorii germani susţin că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară

30 Dec 2021 1182

Constanța S-a elaborat Planul de măsuri privind controlul și prevenirea răspândirii gripei aviare înalt patogene la nivelul județului

24 May 2021 1219

DSVSA Noi măsuri luate la nivelul județului Constanța în contextul apariției gripei aviare în județul Mureș

10 May 2021 1662

Focar de gripă aviară Se suspendă comerțul cu păsări vii. Ce spune prefectul județului Constanța

08 May 2021 3010

Eforie Sud O lebădă moartă a fost confirmată cu gripă aviară

26 Jan 2021 2170

Lebede moarte, infectate cu gripă aviară, găsite în Portul Constanța. Ce măsuri a luat Direcția Sanitară Veterinară

14 Jan 2021 1675