Dublă aniversare Mihai Daraban - „Le urez membrilor CCINA Constanța putere pentru a depăși conjunctura economică dificilă“ (galerie foto)

Mediul de afaceri din Constanța a avut, vineri, 26 iunie, două motive de sărbătoare: împlinirea a 135 de ani de la crearea primei Camere de Comerț la Constanța și a 25 de ani de funcționare a Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Cele două evenimente au fost marcate prin lansarea celei de-a doua ediții a lucrării „Monografia Camerei de Comerț Constanța“, în cadrul balului oamenilor de afaceri, în prezența lui Mihai Daraban, președintele CCINA Constanța și al Camerei de Comerț și Industrie a României, și a lui Dănuț Jugănaru, directorul CCINA Constanța. Monografia, realizată, sub egida CCINA Constanța, de conf. univ. dr. Dănuț Jugănaru (coordonator), ing. Adriana Barothi și dr. Virgil Coman, își propune să aducă în atenție informații semnificative despre activitatea desfășurată de prima Cameră de Comerț a Dobrogei, dar și despre activitatea CCINA Constanța și implicarea acesteia în sprijinirea mediului de afaceri constănțean. Lucrarea a apărut la editura Dobrogea.
 
„Cu prilejul dublei aniversări, respectiv cei 135 de ani de la înființarea primei Camere de Comerț la Constanța și cei 25 de ani de la reînființarea Camerei de Comerț constănțene (actuala CCINA), adresez sincere mulțumiri tuturor oamenilor de afaceri și persoanelor care au contribuit la înființarea și la buna funcționare a instituției, în acești ultimi 25 de ani, precum și tuturor autorităților care au sprijinit, de-a lungul timpului, într-o măsură oricât de mică, activitatea Camerei constănțene. Totodată, le urez membrilor CCINA prosperitate, putere și inteligență, pentru a depăși cu bine actuala conjunctură economică dificilă, iar salariaților Camerei le doresc sănătate, putere de muncă și satisfacție în activitatea pe care o desfășoară“, a declarat Mihai Daraban, președintele CCINA Constanța și al Camerei de Comerț și Industrie a României.

Invitați de seamă 

La eveniment au participat reprezentanții firmelor membre ale Camerei, ai firmelor reprezentative ale comunității locale de afaceri, dar și reprezentanți ai autorităților locale și naționale. Printre invitați s-au numărat prefectul județului Constanța, Ion Constantin, primarul interimar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, deputatul Mircea-Titus Dobre, deputatul Amet Varol, deputatul Mihai Tararache, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, Bogdan Despescu, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Constanța, Virgil Coman, primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, viceprimarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, rectorul Universității „Ovidius“, Sorin Rugină, și președintele Universității „Andrei Șaguna“, Aurel Papari.

La evenimentul aniversar au fost acordate premii membrilor Colegiului de conducere al CCINA din 1990 și diplome de merit. De asemenea, au fost premiați și membrii fondatori ai Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură, precum și actualii membri ai Colegiului de conducere al CCINA. Cei mai vechi membri ai CCINA au primit premii de fidelitate.

Din istoria Camerei de Comerț 

Prima cameră de comerț de la malul mării a fost înființată în anul 1880, la numai doi ani de la sfârșitul Războiului de Independență, sub numele „Camera de Comerț a Circumscripțiunei XV“. Din ea făceau parte comercianții din județele Constanța și Tulcea. La acea vreme, în baza Legii nr. 1.225 din 1864, camerele de comerț aveau dreptul să prezinte guvernului, din proprie inițiativă, punctul lor de vedere privind interesele comercianților și industriașilor din circumscripția lor. În 1949, instituțiile camerale au fost desființate de regimul comunist. Sistemul cameral a renăscut după prăbușirea regimului ceaușist, în baza prevederilor Decretului - Lege nr. 139 din 1990. Până în luna iulie 1990, s-au înființat 12 camere de comerț și industrie, printre care și cea a județului Constanța. Fondatorii au numit-o Camera de Comerț, Industrie și Navigație. În 1996, în denumire a fost adăugat și cuvântul „agricultură“. Din păcate, politicienii aflați la putere începând cu anul 1990 nu le-au acordat prea multe atribuții camerelor de comerț și industrie, temându-se că acestea vor dobândi prea multă influență, afirmă Mihai Daraban. Sistemul cameral, prin eforturile proprii, a înființat Registrul Comerțului. La sfârșitul anului 2002, Guvernul Năstase a dat celebra OUG nr. 126, prin care Registrul Comerțului a fost confiscat de către stat și trecut la Ministerul Justiției. De atunci, sistemul cameral a dus o luptă continuă pentru a reintra în posesia lui. La scurt timp de la înființare, Camera de Comerț din Constanța s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai active și mai puternice din România, la acest statut contribuind comunitatea de afaceri din județ, economia locală și portul Constanța. De-a lungul anilor, CCINA s-a remarcat prin organizarea unui mare număr de acțiuni de promovare a afacerilor și a produselor românești: târguri, expoziții și delegații economice pe diferite meridiane ale lumii. De asemenea, a inițiat dezbateri și simpozioane, la care au participat și reprezentanți ai administrației centrale. Totodată, CCINA oferă o gamă largă de servicii agenților economici. Pe 6 iunie 2014, președintele CCINA Constanța, Mihai Daraban, a fost ales în funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.