Duminica lăsatului-sec de brânză sau a Izgonirii lui Adam din Rai



Cea de-a 26-a zi a lunii februarie pune punct, în acest an, ospeţelor specifice câşlegilor de iarnă, care au început de la Crăciun, și anunță intrarea în Postul Mare, ziua fiind cunoscută și ca duminica Lăsatului-sec de brânză sau a Izgonirii lui Adam din Rai.

După ce mai întâi au renunțat la preparatele din carne, prin Lăsatul-secului de carne de duminica trecută, a Înfricoșatei Judecăți (19 februarie), acum creștinii-ortodocși se pregătesc să intre, așa cum se cuvine, în cel mai mare și mai aspru post al creștinătății. De aceea, doar azi ei mai pot mânca preparate din lapte și ouă, pentru că din 27 februarie, dată la care, anul acesta, începe Postul Paștelui, până pe 15 aprilie, în sâmbăta din Săptămâna Mare, este interzis consumul produselor de origine animală. Excepția fac cele două dezlegări de pește, de Buna Vestire (25 martie) și de Florii (9 aprilie).

Duminica Iertării - „Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc“     

Duminica aceasta se mai numește și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, deoarece prin Postul Mare, Adam cel alungat pentru neascultare, neînfrânare și nerecunoașterea păcatului de a fi mâncat din fructul oprit, dând vina pe Eva, are șansa să-și ispășească pedeapsa. De altfel, Postul Mare nu se referă doar la greșeala lui Adam cel dintâi, ci și la îndreptarea greșelii, prin jertfa de sine, săvârșită de Adam cel Nou, adică Iisus Hristos, prin care se înnoiește întreaga ființă.

Această duminică se mai numește și Duminica Iertării, iar Evanghelia lui Matei din care se dă citire azi propovăduiește acest lucru, dar și modul în care se ține corect postul: „Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie“.

Duminica Lăsatului-sec de brânză este și ziua împăcării deoarece creștinii își cer unii altora iertare pentru a intra curați sufletește în Postul Paștelui. 

Obiceiuri și superstiții

În unele zone din România, inclusiv în satele dobrogene, în această zi, ca și în celelalte din „săptămâna brânzei” avea loc „bătutul halviței“, un obicei la care participau copii, tineri şi chiar persoane mai în vârstă. Cu mâinile prinse la spate, ei se străduiau să prindă, cu gura, un boţ de halviţă care era legat cu o sfoară de un cui din grinda casei. Se spunea că cel care reușea să prindă bucata de halviţă urma să fie norocos tot anul.

Se mai spune că în duminica Lăsatului-sec de brânză, fetele bătrâne sau cele care vor să se mărite trebuie să țină post negru și să nu bea apă până la asfințit. Ca în orice altă zi de duminică, în această zi nu se lucrează. De asemenea, azi nu se dă nimic cu împrumut.

Sfânta muceniță Fotinia și preacuviosul Porfiriu, episcopul Gazei, pomeniți azi

În cea de-a 26-a zi din calendarul creștin-ortodox este pomenită și sfânta muceniță Fotinia, femeia samariteană căreia Iisus i-a cerut apă la puțul lui Iacov și care, mai târziu, botezându-se în numele Lui, și-a dat viața împreună cu întreaga familie, mărturisind cu tărie neclintită credința în Hristos. Tot în această duminică se face și pomenirea preacuviosului părinte Porfiriu, episcopul Gazei.

Sursă foto: wikimedia.org („Căderea lui Adam și a Evei și alungarea lor din grădina Edenului“, de Michelangelo)

Citește și:

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Răsărit-a primăvăra postului şi floarea pocăinţei“ Duminică, prăznuim Lăsatul Secului de brânză, înainte de intrarea în Postul Paştelui

21 Feb 2015 3141