Dupa inundatii, ABADL scoate proiectele din sertar

În urma inundaţiilor care au avut loc în această lună, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a demarat lucrări de investiţii pentru diminuarea efectelor inundaţiilor în zona Dobrogei.

În acest sens, ABADL a promovat mai multe lucrări în judeţele Constanţa şi Tulcea, lucrări necesare pentru a înlătura riscul inundaţiilor. O astfel de lucrare este aceea pentru regularizarea văilor Agigea şi Lazu, privind lucrări de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii. Scopul acestor acumulări este de atenuare a undelor de viitură în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor Agigea şi Lazu. Lucrările de regularizare propuse sunt necesare şi oportune, deoarece în perioadele cu precipitaţii abundente, în intervale de timp reduse, se concentrează valori importante de debite care deversează malurile existente şi produc inundaţii în zonele joase ale comunei. Totodată, în zona construită, datorită inexistenţei unui sistem de colectare a apelor de ploaie (canalizare pluvială, rigole), acestea se scurg necontrolat, producând pagube în gospodăriile oamenilor. Podeţele din dreptul drumurilor comunale, în prezent, fie lipsesc, fie sunt necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei şi al capacităţii de transport.

Proiect pentru râul Casimcea

O altă lucrare de investiţii este cea privind regularizarea râului Casimcea. Perimetrul de interes este situat pe valea râului Casimcea şi a afluenţilor acestuia, în zona localităţilor Casimcea, Călugăreni, Nistoreşti, Cheia, Grădina, Runcu şi Pantelimonu de Jos. Din cauza faptului că în zona localităţii Casimcea viiturile pe râu au avut caracter torenţial, cu debite importante, amplificate şi de aportul de apă provenit din afluenţii Pantelimon, Cartal, Râmnicu şi Mucova, s-au produs pagube materiale însemnate. Oportunitatea lucrărilor este justificată de amploarea pagubelor materiale produse de viiturile înregistrate în ultimii 10 ani şi valoarea pagubelor potenţiale care se pot produce ca urmare a nerealizării lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor şi de impactul pe care poate să-l inducă aceste calamităţi asupra locuitorilor zonei.

Şi Tulcea e pe listă

Un alt obiectiv important este lucrarea privind „Apărarea împotriva inundaţiilor localităţii Tudor Vladimirescu, judeţul Tulcea“. Lucrările promovate au scopul de a proteja zona de pagubele produse de inundaţiile care aveau loc anual primăvara şi toamna. Suprafaţa apărată include atât intravilanul cu cele 135 de gospodării şi obiective social - economice şi culturale, cât şi o suprafaţă de teren agricol de 150 ha. Proiectul rezolvă problema apărării localităţii la inundaţii, dar având în vedere că localitatea Tudor Vladimirescu nu are canalizare, cele două diguri care rezolvă problema apărării împotriva inundaţiilor au creat o incintă îndiguită cu suprafaţa apărată de 255 ha. Se constata necesitatea amplasării a cel puţin unei staţii de pompare, în zona cea mai joasă din partea sudică a localităţii, pentru evacuarea apelor pluviale şi evitarea fenomenului de băltire. Având în vedere că fenomenul de eroziune al malului are caracter agresiv şi continuu, s-a constatat reanalizarea proiectului pe zona respectivă. Modernizarea canalului navigabil al Dunării, proiect finanţat de Uniunea Europeană. „Asistenţa tehnică pentru îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul comun român bulgar al Dunării şi Studii Complementare“, impune retragerea spre uscat a cheului de acostare şi a digului de apărare a localităţii Tudor Vladimirescu, astfel mărindu-se raza de curbură a canalului navigabil.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral angajează. Detalii

24 Apr 2024 484

Cumpărări directe ABADL a bătut palma cu Kity Krentz SRL, din Constanța! Vizată, zona de îmbăiere aferentă litoralului Mării Negre

23 Apr 2024 480

Tribunalul Constanța examinează o ordonanţă preşedinţială. Părți în dosar, ABADL și Răsărit de Soare SRL

21 Apr 2024 367

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Sunt posturi vacante la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

21 Apr 2024 832

Greenpeace România cheamă în judecată ABADL și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa"

15 Apr 2024 574

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Lilianei Michineci, membru în comitetul director la ABADL (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 474

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 846

ABADL Constanța caută firmă de pază!

10 Apr 2024 566

Declarații de Avere Averea și interesele lui Laviniu Marian Grigorescu, șef birou la ABADL (DOCUMENTE)

06 Apr 2024 534

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Luminiței Gheorghe din cadrul ABADL (DOCUMENTE)

06 Apr 2024 481

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3217

Declarații de Avere Constanța Mihai Dusu, șef formație la ABADL deține un apartament (DOCUMENT)

02 Apr 2024 669

Declarații de Avere Averea și interesele Georgetei Duduta, șef compartiment la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (DOCUMENTE)

02 Apr 2024 529

Cumpărări directe Constanța ABADL, asigurări obligatorii pentru aproape 50 de autoturisme din patrimoniul propriu (DOCUMENT)

01 Apr 2024 389

Ce avere are Gigel Gabriel Lupu, șef formație la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral? (DOCUMENTE)

31 Mar 2024 564