După moartea poliţistului Amariei Deputatul Radu Babuş se implică în modernizarea protocoalelor de intervenţie a oamenilor legii aflaţi în misiune

Deputatul PSD de Constanţa Radu Babuş, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, îşi exprimă profundul regret şi consternarea pentru tragicul eveniment petrecut duminică lângă localitatea Recaş, judeţul Timiş.
 
„Sunt alături de familia îndoliată şi de toţi lucrătorii Poliţiei Române aflaţi la datorie şi expuşi permanent pericolelor specifice meseriei. Sper ca cei care comit asemenea crime abominabile să fie deferiţi justiţiei cu celeritate, justiţie care să arate toleranţă zero pentru faptele comise împotriva celor care îşi pun viaţa în pericol, în timpul misiunilor pe care le îndeplinesc pentru a fi în slujba cetăţenilor României. Cu toate acestea, riscurile la care se supun în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu cei din prima linie a luptei împotriva criminalităţii trebuie minimizate, în primul rând prin măsuri legislative care să le confere protecţie oamenilor legii.
 
Este inadmisibil ca în anul 2019 să se aplice protocoale de intervenţie vechi de zeci de ani, iar poliţiştii confruntaţi cu infractori care le pun viaţa în primejdie să nu poată reacţiona prompt şi cu anticipaţie, aşa cum se întâmplă în alte ţări ale lumii”, a transmis deputatul constănţean.
 
Radu Babuş spune că va demara împreună cu colegii săi din Comisia de apărare din Senat demersuri imediate pentru modificarea, eficientizarea şi modernizarea protocoalelor de abordare, somare şi intervenţie a persoanelor suspecte în timpul acţiunilor de patrulare, filtrelor de control şi altor acţiuni care îi pot expune pe poliţiştii aflaţi în misiune.
 
Deputatul spune că modificările trebuie să vină de la toate părţile implicate, poliţişti, structuri profesionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi legiferate prin Parlament, nu prin ordonanţe de urgenţă de Guvern.
 

Un om i-a murit, şeful Poliţiei Române vorbeşte despre intervenţie defectuoasă

 
Inspectorul general al Poliţiei Române, Ioan Buda, a declarat ieri că intervenţia în cazul prinderii infractorului care a ucis un poliţist a fost organizată „defectuos”. „Acţiunea a fost organizată defectuos. O să vă explic de ce şi cum la momentul oportun, acum ne concentrăm să îl prindem pe criminal, după care venim şi facem o analiză a evenimentelor, după ce analizăm cum s-a organizat acţiunea, cum s-a intervenit”, a precizat Buda, la MAI.
 
El a afirmat că nu se ştia că infractorul respectiv este înarmat la momentul la care s-a acţionat.
Întrebat câţi poliţişti mai au în dotare pistoale Carpaţi din 1974, cum avea cel care a fost ucis duminică, Buda a subliniat că există armament performant în dotarea Poliţiei, precum şi acele pistoale Carpaţi. El a arătat că dotarea poliţiştilor cu armament şi cu vestă antiglonţ s-a făcut gradual, începând cu cei care sunt în structurile operative de intervenţie şi ordine publică.
 
La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat referitor la cazul poliţistului din Timiş împuşcat mortal că aspecte care ţin de această misiune sunt şi vor fi verificate prin IGPR şi dacă ceva nu a fost bine organizat sau nu a corespuns procedurii de intervenţie, se vor lua cele mai severe măsuri. Ea a menţionat că nu fuge de responsabilitate, dar nu ministrul este „cel care îi dictează unui poliţist care pleacă în misiune”.

Ministrul a arătat că, în doi ani, aşa cum şi-a asumat, s-au făcut dotări ale forţelor MAI.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor condamnă nepăsarea MAI la problemele din sistem

 
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) condamnă ferm nepăsarea manifestată de conducerea Ministerului Afacerilor Interne la probleme grave din sistemul de ordine publică.
SNPPC susţine că, fără doar şi poate, cazierul individului căutat în judeţul Timiş impunea ca poliţiştii să fie dotaţi corespunzător, nu cu echipamente de la nivelul anilor 1970.


„Biroul Executiv Central al SNPPC şi toţi membrii noştri de sindicat suntem profund revoltaţi şi îndureraţi de tragicul eveniment petrecut în zona Recaş, judeţul Timiş, acolo unde, în cursul zilei de 2 iunie, Cristian Amariei, unul dintre colegii noştri, aflat la datorie, şi-a pierdut viaţa, fiind împuşcat cu sânge rece de un individ periculos, urmărit internaţional. SNPPC consideră că unele dintre circumstanţele principale care favorizează producerea acestor drame le reprezintă subfinanţarea sistemului de ordine publică, deficitul de personal (care a fost si de 25%), dar şi dotarea logistică precară a poliţiştilor din cadrul altor structuri decât cele de intervenţie şi acţiuni speciale, care participă la misiuni operative fără a avea mijloace de protecţie individuală şi armament adecvate caracterului şi gradului de periculozitate al acţiunii în care sunt implicaţi”, au transmis reprezentanţii SNPPC.

Vă reamintim că, duminică după-amiază, un poliţist de 43 de ani a fost împuşcat mortal, pe raza localităţii timişene Izvin, în timp ce se afla într-o misiune de prindere a unui bărbat dat în urmărire naţională. Agresorul înarmat a fugit, pentru prinderea acestuia fiind desfăşurată o operaţiune a poliţiştilor.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul deputat PSD, Radu Babuș, vinde un teren din Constanța cu aproape 700.000 de euro (DOCUMENTE)

19 Jun 2023 3327

Plenul Parlamentului l-a numit pe constănțeanul Radu Babuș în Colegiul Director al CNCD

22 Jun 2022 1329

Fostul deputat PSD, Radu Babuș a primit aviz pozitiv pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

09 Jun 2022 1335

Primăria Constanța dorește să regenereze spațiile verzi din proximitatea Spitalului Județean, inclusiv pe terenul unde intenționa Radu Babuș să ridice o construcție

29 Mar 2022 2122

UPDATE Certificat de urbanism pentru firma lui Radu Babuș. Va ridica un spațiu comercial pe bulevardul Tomis, în zona Spitalului Județean

29 Mar 2022 3102

Cum a intrat în insolvență Heracris Investment SRL. Printre foștii asociați, un fost deputat PSD de Constanța și un fost primar din județ (document)

22 Oct 2021 1662

Oficial! Heracris Investment SRL a intrat în insolvență. Printre foștii asociați, Radu Babuș, fost deputat PSD, și Valentin Saghiu, fost primar din Murfatlar

16 Aug 2021 2211

Decizii de ultimă oră! Fostul deputat PSD, Radu Babuș, și-a cooptat părinții în afacerile pe care le gestionează

12 Jun 2021 2194

Ce se construiește Stadiul lucrărilor la hotelul ridicat de Radu Babuș între două terase din Mamaia

06 Apr 2021 3482

Radu Babuș nu a primit Certificatul de Urbanism de la Primăria Constanța pentru o investiție pe bulevardul Tomis

18 Mar 2021 2882

Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire pentru hotelul lui Radu Babuș din stațiunea Mamaia

27 Oct 2020 5748

Parlamentarii PSD de Constanţa nu vor participa la învestirea cabinetului Orban

02 Nov 2019 2315

Parlamentarii PSD au anunţat că partidul se va întări în opoziţie - „Ce nu ne omoară ne întăreşte!“

12 Oct 2019 2097

Consilierii locali municipali votează PUD-ul investiţiei imobiliare realizate de un deputat PSD în Mamaia

30 Sep 2019 2280

Cine i-a luat locul lui Dragnea în sediul PSD Constanţa? Dăncilă, pact cu românii!

27 Sep 2019 2448