Actualitate

După şapte ani de rate Povestea unor crâmpeie de teren cumpărate de Seaview Advertising de la Primăria Constanţa, la final (documente)Primăria Constanţa vrea să „scape de povara“ a două loturi de teren din staţiunea Mamaia vândute, în perioada 2009-2010, pe vremea când Radu Mazăre era primar, către celebra firmă Seaview Advertising, care „guvernează“ publicitatea outdoor din Constanţa. Astfel, în şedinţa de Consiliu Local de astăzi, aleşii locali vor trebui să se pronunţe cu privire la radierea unor imobile din inventarul bunurilor ce aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa.
 
Nu ştim din ce raţiuni proiectele de hotărâre de acest fel nu sunt făcute pentru câte un singur imobil, ci într-un singur document sunt îngrămădite, probabil pentru a le face mai greu de „digerat“, mai multe anexe. Două dintre cele şase anexe adunate în cele 83 de pagini ale proiectului de hotărâre ne-au atras atenţia în mod particular. Prima vizează radierea unei suprafeţe de teren situate în staţiunea Mamaia, careul C4, lot 32/1, iar cea de-a doua anexă priveşte tot un teren din staţiunea Mamaia, situat în careul C3, lotul 25. Pentru ambele loturi de teren, Primăria Constanţa a încheiat câte un contract de vânzare-cumpărare cu firma Seaview Advertising, prin administratorul Ionuţ Barbu, documente autentificate în faţa notarului Ruxandra Luminiţa Darie.

Pic cu pic se face plinul

Dar să luăm pe rând cele două proprietăţi. Terenul amplasat în staţiunea Mamaia, careul C4, lot 32/1, a fost vândut de Primăria municipiului Constanţa, prin primarul Radu Mazăre, prin negociere directă, firmei administrate de Ionuţ Barbu, care a achiziţionat cei 407 metri pătraţi de teren în staţiune, la preţul de 126,5 euro/mp. După plătirea avansului, cumpărătorul avea să achite preţul fie în rate lunare de câte 1.823,44 de euro, până la 15 august 2015, fie integral. Terenul achiziţionat de Seaview Advertising era însă „teren liber,neconstruibil“, funcţiune ce trebuia păstrată.
 
Poveştile celor două terenuri pentru care se cere acum radierea din inventarul bunurilor ce aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa merg mână în mână. Aşa cum precizam, cel de-al doilea teren care va fi radiat a fost cumpărat tot de Seaview Advertising, prin negociere directă, de la Primăria Constanţa, printr-un act de vânzare-cumpărare autentificat la notarul Luminiţa Darie, nimeni alta decât soţia actualului vicepreşedinte al CJC Cristian Darie. Notarul apare atât în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, cât şi în dosarul în care Nicuşor Constantinescu este judecat alături de alte 18 persoane în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJ Constanța și de peste 1 milion de lei în dauna statului român.
 
Cea de-a doua suprafaţă de teren, situată în careul C3, lotul 25, a fost cumpărată în acelaşi fel de Seaview Advertising de la Primăria Constanţa, prin negociere directă, în 2009. Cei 625 de metri pătraţi au fost achiziţionaţi la preţul de 157 de euro/mp, iar după plata avansului, s-a permis eşalonarea sumei în rate a câte 3.457,26 de euro, până la 15 august 2015.

Poveste începută acum şapte ani, cu Elan şi Mihaela

Istoria celor două parcele de teren este mai veche însă, fiind implicată şi fosta familie Mihaela Rădulescu - Elan Schwartzenberg. Concret, firmele SC Mihaela Rădulescu SRL şi SC Seaview Advertising SRL au beneficiat de decizia Consiliului Local Municipal Constanţa privind vânzarea prin negociere directă a unor terenuri situate taman lângă proprietăţile lor din Mamaia, lucru consfinţit şi prin hotărâre de consiliu. Primul dintre terenurile pentru care s-a aprobat vânzarea prin negociere directă a fost cel în suprafaţă de 624,81 mp şi se află în Mamaia, careul C4, lotul 25.
 
Firma care a solicitat să i se aprobe cumpărarea terenului este SC Seaview Advertising SRL, al cărei asociat era Emilian Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu. Conform hotărârii de vânzare prin negociere directă, destinaţia terenului solicitat este „întregire proprietate-teren liber neconstruibil + parcare aferentă imobil P+5-7 E, conform PUD Mamaia, HCLM 285/2007“. Parcela lipsă este solicitată pentru a întregi proprietatea de 2.306,93 mp, situată în Mamaia, careul C3, lot 25, teren pe care Seaview Advertising l-a cumpărat de la Holland Development Group. Ultima firmă menţionată este implicată şi în Bulevard SA şi are, la rândul său, ca asociat firma Millenium Global Development. Cele două societăţi -  Bulevard SA şi Millenium Global Development - au fost deferite Justiţiei în dosarul în care Radu Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu sunt cercetaţi de DNA Constanţa.  
 
Nu în ultimul rând, Holland Development este una dintre firmele implicate în Dosarul Retrocedărilor sau „afacerea Mazăre - DNA“, cum a fost numit dosarul în care primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii Anticorupţie. Pe 16 octombrie 2008, terenul a primit certificatul de urbanism, semnat de Radu Mazăre, pe atunci primar al Constanţei.

Holland Development, celebrul vânzător

Aceasta nu era însă singura suprafaţă de care Seaview Advertising avea nevoie pentru „reîntregirea proprietăţii“. Prin solicitarea de cumpărare înregistrată sub numărul 132684/10.09.2008, SC Seaview Advertising SRL a cerut să i se aprobe vânzarea terenului situat în Mamaia, careul C4, lotul 26. Aceasta era o bucăţică de teren în suprafaţă de 407,09 mp care mai lipsea firmei, având destinaţia de „întregire proprietate - teren liber neconstruibil conform PUD Mamaia HCLM nr. 285/2007“.
 
„Terenul constituie domeniu privat al Municipiului Constanţa, adiacent proprietăţii solicitantului, pentru care există încheierea de intabulare nr. 91471“, se arată în hotărârea de consiliu emisă în 2008. Potrivit adresei Direcţiei Patrimoniu, prin care se răspunde solicitărilor legate de situaţia terenului, acesta se află în Mamaia, „lângă lotul 26 din careul C3”. La rândul său, terenul situat în Mamaia, careul C3, lotul 26 a fost cumpărat de SC Seaview Advertising tot de la Holland Development.
 
Următorul pe lista terenurilor propuse spre vânzare prin negociere directă, pentru care aleşii au votat în 2008 şi de care a beneficiat ex-familia „Rădulescu“ este cel situat în Mamaia, careul C4, lot 32/1, în suprafaţă de 406,57 mp. Aşadar, ambele terenuri pentru care aleşii au votat în şedinţa de acum şapte ani pentru a fi vândute sunt confirmate şi prin prezentul proiect de hotărâre supus votului astăzi.

Proprietăţi întregite din bucăţi

Potrivit documentelor, reprezentanţii SC Mihaela Rădulescu SRL au solicitat să li se aprobe cumpărarea acestuia. Bineînţeles, destinaţia este aceeaşi ca şi în cazul anterior, „întregire proprietate“, suprafaţa cu pricina fiind adiacentă proprietăţii SC Mihaela Rădulescu SRL. Cu alte cuvinte, prin aprobarea vânzării prin negociere directă, celor 800 de metri pătraţi, care se află în posesia SC Mihaela Rădulescu din 22.01.2008, li se vor adăuga cei peste 400 mp de la Primăria Constanţa. Coincidenţă sau nu, cei 800 mp iniţiali au fost achiziţionaţi tot de la Holland Development, firma de la care cumpărase terenuri şi Seaview Advertising. Aşadar, cu aceste terenuri „neconstruibile“ cumpărate de la Primăria Constanţa şi pe care le-a achitat până în luna august a acestui an, beneficiind şi de sprijinul lui Radu Mazăre, firma care deţine monopolul asupra afişajului outdoor în Constanţa a reuşit să-şi întregească proprietăţile aflate în staţiunea Mamaia.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şeful Structurii de Securitate din Curtea Supremă revine în completul care judecă Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

12 Nov 2018 804

Cine îl judecă pe Liviu Dragnea. Legături cu Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

10 Nov 2018 1276

Unul dintre dosarele lui Radu Mazăre, amânat pentru 21 noiembrie

02 Nov 2018 345

Radu Mazăre, un nou proces! Când începe judecata

02 Nov 2018 1090

Unul dintre dosarele lui Radu Mazăre, amânat

21 Oct 2018 881

Şeful Structurii de Securitate se pronunţă azi în dosarul lui Radu Mazăre

19 Oct 2018 958

Dosarul Retrocedărilor din Constanța, amânat

12 Oct 2018 380

Schimbare între judecători în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa Iese şeful Structurii de Securitate şi intră cel mai tânăr judecător de la Înalta Curte

11 Oct 2018 1216

Un primar în Madagascar! Radiografia dosarelor lui Radu Mazăre. Patru trimiteri în judecată, două condamnări şi o cercetare în curs

08 Oct 2018 1759

Zi importantă pentru Radu Mazăre! Instanţa se pronunţă azi. Fostul primar aşteaptă decizia în Madagascar

21 Sep 2018 1394

Info-Sud-Est.ro Inspecția Judiciară i-a găsit scuze judecătoarei care a întârziat 12 luni motivarea sentinței în dosarul Retrocedărilor

18 Sep 2018 465

Firme apropiate fostului primar, Radu Mazăre, Five-Holding SA şi New Home Construct SA, pregătesc o nouă investiţie

14 Sep 2018 3238

Şeful Structurii de Securitate se pronunţă pe 21 septembrie într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre

06 Sep 2018 1030

În aşteptarea acordului de mediu de la APM Constanţa Ansamblu de blocuri, construit de Five-Holding SA pe strada Eliberării, zona halta Traian

04 Sep 2018 1787

Radu Mazăre, în Madagascar! Judecata continuă. Ce se întâmplă azi la Înalta Curte

03 Sep 2018 2049

Five-Holding SA, un nou certificat de urbanism de la Primăria Constanţa. Este vorba despre o nouă investiţie imobiliară. Detalii

20 Aug 2018 958

Iată cine sunt! Trei judecători pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! Unul conduce Structura de Securitate din Curtea Supremă

20 Aug 2018 1919

Curtea Supremă a României face anunțul mult așteptat Este vizată atribuirea unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța

17 Aug 2018 3002

Motivarea deciziei în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa Prezentarea modului de operare B (II). Terenul fostului parc al Pionierilor (document)

09 Aug 2018 827

S-a motivat decizia în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Aproape 200 de pagini. Radu Mazăre, cea mai mare condamnare

06 Aug 2018 4183

Magistrații au decis revocarea mandatului de arestare în lipsă emis pe numele lui Elan Schwartzenberg

20 Jul 2018 589

Judecătorii au motivat arestarea Radu Mazăre ar fi sfidat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României

20 Jul 2018 1088

Five-Holding SA, la o nouă investiţie imobiliară. Primăria Constanţa şi-a dat acordul

19 Jul 2018 1571

Contract de asociere SSC Farul - Ema Gavrilă. Obiectivul e promovarea în Liga 1! „Credem cu tărie că am luat cea mai bună decizie“

17 Jul 2018 3960

Discuţii între SSC Farul şi o companie străină, reprezentată de Ema Gavrilă, fosta iubită a fratelui lui Radu Mazăre

15 Jul 2018 3308

Radu Mazăre contestă amenda penală primită in dosarul in care a fost achitat

08 Jul 2018 1375

Procurorii Anticorupţie, prima reacţie oficială după achitarea lui Radu Mazăre

04 Jul 2018 2102

Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, a scăpat de controlul judiciar

03 Jul 2018 957

Care a fost decizia instanţei S-a cerut sesizarea Curţii Constituţionale într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre

02 Jul 2018 1268

Răducu Mazăre a ajuns la Spitalul Județean Constanța. În ce stare este acum fiul fostului primar al municipiului Constanța

01 Jul 2018 8726

Răducu Mazăre, preluat de ambulanță de pe o terasă din Mamaia

30 Jun 2018 17685

Mazăre, achitările şi judecătorii Fostul primar trebuie să primească aproape 20.000 de euro

30 Jun 2018 1415

Reacţia lui Radu Mazăre, după ce a fost achitat în dosarul Henri Coandă - "Am avut noroc de niște judecători care nu au fost pe culoarul Securității"

29 Jun 2018 2733

Şeful Structurii de Securitate din Curtea Supremă redeschide azi unul dintre dosarele lui Radu Mazăre

29 Jun 2018 1129

UPDATE. Fostul primar Radu Mazăre, achitat în dosarul Henri Coandă. Decizia luată de magistrații ÎCCJ

28 Jun 2018 3370

„Mă felicit că am plecat!“ Ziua Z pentru Radu Mazăre! Achitat ori condamnat. Cine sunt magistraţii care vor lua decizia. Totul se hotărăşte azi

28 Jun 2018 2818

Închisoare cu executare, în primă instanţă, pentru Radu Mazăre. Procurorii DNA nu sunt mulţumiţi

27 Jun 2018 5356

Sentinţă amânată în dosarul în care Radu Mazăre este judecat pentru luare de mită în cazul locuinţelor sociale din cartierul Henri Coandă

21 Jun 2018 429

Liviu Dragnea şi Radu Mazăre află azi primele soluţii în dosarele instrumentate de procurorii DNA

21 Jun 2018 990

Radu Mazăre, emoţii în Madagascar!

20 Jun 2018 6972

Ce au stabilit asociaţii firmei Nisipuri SA, înfiinţată de fostul primar Radu Mazăre, în Adunarea Generală

16 Jun 2018 1490

Radu Mazăre condamnat în primă instanţă în două dosare. Ce se întâmplă azi la Curtea Supremă

15 Jun 2018 2003

Five-Holding SA, o nouă investiţie imobiliară. Unde va fi realizată. Certificatul de urbanism, emis de Primăria Constanţa

14 Jun 2018 1834

Veste bună pentru Radu Mazăre! Procurorii DNA Constanţa au clasat dosarul

08 Jun 2018 4220

Când se va pronunța sentința în dosarul în care fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au fost judecaţi pentru luare de mită şi fals în declaraţii

07 Jun 2018 937

Radu Mazăre, în Madagascar. Elan Schwartzenberg, arestat în lipsă Dosarul Campusului Social Henri Coandă, redeschis azi la Curtea Supremă

07 Jun 2018 1265

Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, sub control judiciar

31 May 2018 1402

Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, declarații despre decizia de a cere azil politic în Madagascar

29 May 2018 1505

Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?

25 May 2018 1428

Ce a trimis fostul edil Tribunalului Constanţa Radu Mazăre, prima reacţie oficială după condamnarea cu executare în primă instanţă

24 May 2018 2324