E oficial Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj în România. Constanța și Tulcea printre județele vizate


 
  • Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) menționează că Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Astfel, dispozitivele montate de forțele armate ruse ar pune în pericol securitatea și funcționarea optimă a porturilor, se arată în raportul MAE.

Autoritățile din România vorbesc despre “capacități avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse, inclusiv utilizarea sistemelor R-330Zh, Borisoglebsk-2 și Zhitel pentru bruiajul semnalelor GPS și protecția propriei infrastructuri strategice”, conform știripesurse.ro.

Raportul invocă datele publicate de website-ul GPSJAM, care documentează activitatea de blocare a semnalelor GPS. “Astfel, la data de 03 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigație aeriană sunt cu precădere cele de graniță, în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța, conform sursei menționate.

Tulcea și Constanța, județele cele mai vizate. Ce efecte are „războiul electronic”Conform autorităților române, județele Constanța și Tulcea rămân direct vizate de acțiunile de bruiaj desfășurate de Rusia. În realitate, ar fi vizate doar porturile Ucrainei, aflate la granița cu România. În repetate rânduri, oficialii Ministerului Apărării au menționat că Rusia nu a vizat un atac militar asupra României, iar statul nostru ar beneficia de măsuri de securitate sporite.

„Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții.  În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii documentului citat.

 
Navigația, în pericolDe asemenea, este citată în raport și o declarație din septembrie 2023 a generalului Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române de la momentul respectiv, care, cu ocazia unui forum al Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, “a avertizat împotriva pericolelor de navigație pe care le prezintă aceste interferențe și a acuzat Federația Rusă că obstrucționează în mod constant comunicațiile GPS inclusiv pentru navele din zona maritimă română.
Acest lucru coroborat cu tulburările din regiunea Mării Negre, a transformat zona într-un centru al activităților militare rusești”, se arată în raportul MAE, potrivit sursei menționate.
 
 
 

 
 
 Citește și

 
 Accident tragic în Sankt Petersburg, Rusia. Un autobuz plin cu pasageri a căzut în râu
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gata cu sancțiunile Compania Coca-Cola revine în Rusia

14 Jun 2024 210

Putin vrea să stăpânească toată Europa

04 Jun 2024 984

Înalta Curte decide azi libertatea bărbatului acuzat de trădare, în favoarea Rusiei! Ar fi supravegheat obiective militare NATO, lângă Tulcea

04 Jun 2024 561

Ar fi supravegheat obiective militare NATO, lângă Tulcea Bărbatul arestat sub acuzația de trădare, în favoarea Rusiei, cere să fie eliberat! Când s-ar putea decide totul

01 Jun 2024 835

Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța Istoricul Tasin Gemil - „Societatea de astăzi se depersonalizează rapid, pentru că ignoră istoria proprie și pe cea generală“

27 May 2024 1384

Calendar ortodox, 27 mai 2024 Ce sfânt este pomenit astăzi de credincioșii ortodocși?

27 May 2024 1034

Statele baltice și Polonia ar putea desfășura trupe în Ucraina dacă Rusia sparge apărarea Kievului

26 May 2024 732

Secretarul general al NATO, Stoltenberg „ Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”

25 May 2024 488

Totul s-a întâmplat la Tulcea! DIICOT acuză - trădare! Fotografii cu obiective militare NATO, din Tulcea, transmise către diplomați din Ambasada Federației Ruse

24 May 2024 1047

Atlet veteran din Eforie Nord Vasile Apetroaie a urcat pe podium la cursa de la Varna (GALERIE FOTO)

15 May 2024 648

Profesorul Tasin Gemil, lecție de istorie despre războiul declanșat de ruși împotriva Ucrainei - „Ceea ce a făcut Putin, este lovitura finală pentru Rusia“ - VIDEO

12 May 2024 2494

Accident tragic în Sankt Petersburg, Rusia. Un autobuz plin cu pasageri a căzut în râu

10 May 2024 810

Balkan Marine Bunker Assets SRL, din Constanța, controlată de o companie Rusia, a intrat în faliment!

10 May 2024 996

Putin a participat la slujba de Paşte oficiată de şeful Bisericii Ortodoxe din Rusia

06 May 2024 500

Armata rusă afirmă că a preluat controlul asupra unei noi localități în estul Ucrainei

05 May 2024 555