Elevi ai Şcolii Nr. 30, implicaţi într-un proiect internaţional



Școala Gimnazială nr. 30 din Constanța este implicată într-un proiect internațional Erasmus+, intitulat Invaders – How they shaped the Europe of today”/”Invadatorii – Cum au influențat Europa de astăzi”, care se va derula pe durata a trei ani, 2014-2017, alături de parteneri din Anglia, Italia, Spania, Irlanda, Polonia și Finlanda. 

În perioada 30 ianuarie – 4 februarie, 3 profesori și 10 elevi din clasele V-VIII au fost plecați în Finlanda, fiind găzduiți de Școala Metsäklyän Yhtenäiskoulu din Tampere. A fost vorba de o reuniune transnațională ce a cuprins activități de învățare și activități extrașcolare pentru elevi, dar și un schimb de experiență pentru cadrele didactice implicate.

În afara activităților tematice legate de specificul proiectului – lecții de istorie, quiz interactiv, vizite la muzee, inclusiv la Muzeul Lenin, căci pentru finlandezi poporul rus intră în categoria invadatorilor, a fost extrem de interesant pentru elevi schimbul de experiență extrașcolar. Tinerii de la școala constănțeană au fost implicați în activități de gătit turtă dulce ori clătite, de muzică și de sport în aer liber, în ciuda temperaturilor scăzute: pescuit la copcă, săniuș, jocuri pe zăpadă, winter swimming, adică o sesiune de saună urmată de scufundarea în apa aproape înghețată .

De asemenea, li s-a vorbit despre latura aplicativă a învățământului finlandez, iar elevii au confecționat portofele și portfarduri într-una dintre activitățile practice.

Pentru profesorii implicați din toate cele șase țări vizitatoare, contactul cu sistemul de învățământ finlandez a fost, de fapt, o ciocnire între două mentalități care au ridicat de ambele părți semne de întrebare. Cadrele didactice participante au aflat ca elevilor finlandezi nu li se pun note până în clasa a VI-a și nu au nicio formă de examen până în clasa a VIII-a.

S-a intrat în săli de clasă în care elevii nu stăteau pe scaune, ci ... pe mingi imense. Materiile clasice în care se respectă granița dintre discipline sunt înlocuite cu teme ce sunt abordate interdisciplinar, iar latura practică predomină orice demers didactic.
 

A fost, de fapt, un real moment de reflecție despre ce ar trebui schimbat în învățământul românesc, despre ce ar putea face fiecare dintre noi la clasă pentru a aduce școala românească în mod real în mileniul al III-lea.”, avea să declare Dorina Șacu, profesoara coordonatoare a proiectului în Școala  Gheorghe Țițeica”.


Beneficiile unei astfel de experiențe merg dincolo de nivelul de cunoștințe acumulate de către elevi. Inserția, timp de o săptămână, într-o familie finlandeză, relaționarea directă cu tineri de aceeași vârstă din mai multe țări europene, schimbul de elemente de civilizație, exersarea aptitudinilor sociale, acestea sunt beneficiile reale ale unei reuniuni transnaționale de proiect Erasmus. 

Sursa foto: Şcoala Gimnazială Nr. 30

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 111

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 90

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea întâi - ziua 4. 29 martie 2024. Zilele de primăvară au energia intensă a adolescenților

29 Mar 2024 76

AFI SRL Piețele agroalimentare din Constanța vor funcționa după programul de vară

29 Mar 2024 109

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 155

Știri Constanța Bărbat arestat pentru trafic internațional de droguri. Iată ce au constatat politștii

29 Mar 2024 171

Tenis de masă LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, vicecampioană națională la categoria Under-15 (DOCUMENT)

29 Mar 2024 232

Zece pe linie S-a încheiat evaluarea anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa (DOCUMENT)

29 Mar 2024 288

Primăria Constanța Continuă procesul de reabilitare a carosabilului pe strada Micșunelelor, tronsonul cuprins între străzile Mugurului și Amurgului

29 Mar 2024 202

In memoriam Doina Păuleanu, personalitate artistică „adoptată” de Constanța, care a adus Muzeului de Artă din oraș prestigiu național

29 Mar 2024 212

OIL Terminal SA investește în Portul Constanța. Compania va construi un rezervor în vecinătatea Danei 67

29 Mar 2024 238

Durata contractului este de 12 luni Primăria Constanța cumpără 130 de camere video

29 Mar 2024 257

CSM Constanța baschet Echipa Under-16, succes categoric cu Fly OC Constanța (GALERIE FOTO)

29 Mar 2024 235

Primăria Municipiului Constanța angajează casier. Detalii

29 Mar 2024 301

Investigația Parchetului European pentru remorchere! Cristian Antohi, directorul Tehnorex International, care a livrat vasele – „Toate probele au fost superioare Caietului de sarcini“ (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 329