Actualitate

Elevii de la CNMB s-au intors din Turcia

Grupul de liceeni şi profesori ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân (CNMB), care s-a deplasat în Turcia, în cadrul unui parteneriat între şcoli, s-a întors acasă la sfârşitul săptămânii trecute.

Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi, din Balikesir, Turcia, a fost gazda celor 13 elevi constănţeni, a profesorilor Mihaela Gearâp şi Andaluzia Poşircă, precum şi a directorului Gheorghe Moraru, în perioada 18 - 23 octombrie.

Potrivit consilierului de imagine al CNMB, profesor Loredana Elena Tănase, parteneriatul dintre cele două licee s-a născut din dorinţa reciprocă de a se cunoaşte tradiţiile şi cultura celor două ţări. În plus, această vizită a avut ca scop şi exersarea limbii engleze a elevilor de la cele două licee şi utilizarea competenţelor digitale pe care aceştia le posedă.

Ca şi în alte proiecte la care a participat colegiul, elevii au fost cazaţi la familii, în Balikesir. Consilierul de imagine al CNMB, profesor Tănase, susţine că familiile din Turcia au reacţionat pozitiv la această iniţiativă: „Au fost mai mult decât bucuroase să primească elevi constănţeni, dovada fiind nu numaientuziasmul copiilor la care au stat, dar şi vizitele prietenilor şi rudelor fiecărei familii în perioada în care acestea au găzduit elevii noştri. Mai mult decât atât, numărul elevilor turci interesaţi de astfel de proiecte a crescut foarte mult pe perioada vizitei noastre acolo".

Pe parcursul celor patru zile în care s-a desfăşurat programul, elevii şi-au prezentat ţara, oraşul şi liceul la care învaţă şi au participat la diverse jocuri sportive. Liceenii români au avut ocazia să vadă şi ritualuri de nuntă tradiţionale turceşti şi să admire produse gătite de gazdele lor.

De asemenea, una dintre zile a fost dedicată cunoaşterii locurilor cu importanţă istorică din Turcia, mai exact vechiul oraş Efes.

Nu a lipsit nici muzica specifică celor două ţări. Atât elevii turci, cât şi români au învăţat să danseze pe melodii populare, în cadrul unei petreceri organizate de gazde. Pentru ca legătura dintre ei să fie şi mai strânsă, în ce-a de-a patra zi s-au constituit echipe mixte şi au participat la un concurs de cunoştinţe generale.

Ca semn al prieteniei dintre şcoli şi elevi, aceştia au pictat şi două vaze. Una a rămas la Belikesir, iar cealaltă a fost adusă la Constanţa.

Vizitele de anul acesta se opresc aici, însă în martie, o delegaţie de profesori şi părinţi din Balikesir vor vizita Constanţa în vederea unor discuţii despre modalitatea şi gradul de implicare al părinţilor în viaţa şcolii şi pentru a face comparaţii între sistemul educaţional din Turcia şi cel din România.

Elevii de la Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi, însoţiţi de profesori, vor întoarce vizita mirciştilor abia în luna mai 2010.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Obiceiuri, datini şi tradiţii de Anul Nou

31 Dec 2018 1403

Datini de Crăciun în tradiţia populară

24 Dec 2018 984

Calendarul Tradiţiilor Militare. Este ziua Informaticienilor. Unitate militară din Forţele Navale cu atribuţiuni în domeniu

01 Sep 2018 1895

Tradiții de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Azi se face gălăgie pentru a fi izgonite vrăjitoarele

21 May 2018 1940

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai veneraţi mucenici din lumea creştină. Ce trebuie să facem azi pentru noroc şi belşug în toate

23 Apr 2018 1844

Programul de Paște la Constanța. Mersul trenurilor. Programul instituțiilor. Centre comerciale deschise. Orar RATC

07 Apr 2018 3840

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Obiceiuri de Paște

07 Apr 2018 3151

Creștinii sărbătoresc mâine Buna Vestire. Tradiţii pentru spor şi sănătate. De ce se mănâncă pește în această zi

24 Mar 2018 1133

Care este semnificaţia zilei de 8 Martie. Când a fost oficializată şi ce tradiţii sunt în România cu această ocazie

08 Mar 2018 1466

1 Martie la români. Tradițiile, simbolurile și evoluția mărțișorului!

01 Mar 2018 1837

Dragobetele, ziua naţională a iubirii la români Ce trebuie şi ce nu trebuie să faci ca să-ţi meargă totul bine

24 Feb 2018 1040

#citeşteDobrogea Evreii din Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Feb 2018 2110

Tradiţii dulci Cine a fost Sfântul Valentin şi de ce îl iubeşte toată lumea

14 Feb 2018 2280

Este Sâmbăta morţilor. Sunt pomeniţi cei care s-au stins fără lumânare la căpătâi

10 Feb 2018 1457

Creştinii prăznuiesc Întâmpinarea Domnului, sărbătoare împărătească a Bisericii. De azi, iarna se pregăteşte de plecare

02 Feb 2018 1606