„Eram un mucos de seminarist la Iaşi“ Ieronim Iacob, monseniorul Bazilicii „Sfântul Anton“ din Constanţa, despre acuzaţia că ar fi fost colaborator al Securităţii

Sfântul Scaun a primit unele sesizări despre o posibilă colaborare cu Securitatea Statului a unor preoţi catolici din dieceza de Iaşi, spre sfârşitul perioadei comuniste.
 
În aceste condiţii, ambasadorul Vaticanului la Bucureşti, Miguel Maury Buendia, i-a cerut preşedintelui Colegiului Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să verifice dacă şase preoţi catolici din România au făcut sau nu poliţie politică pentru Securitate comunistă.  În vederea clarificării naturii acestor eventuale relaţii, Nunţiatura Apostolică a solicitat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii orice informaţie utilă oferită cu privire la următorii preoţi: Dâscă Isidor, paroh şi decan de Bacău, Farcaş Benone, rector al Institutului „Sfântul Iosif” din Iaşi, Fechet Alois, actualmente rezident în Italia, Iacob Ieronim, paroh de Constanţa, Păuleţ Iosif, paroh şi decan de Suceava, Solomon Pavel, actualmente rezident în Austria.
 
În cadrul sesizării înaintate către CNSAS, Vaticanul subliniază că deja a primit semnale despre colaborarea celor şase cu Securitatea. Această solicitare ar veni şi pentru a face lumină privind trecutul lor în condiţiile în care aceştia ar putea fi luaţi în calcul pentru posturi de episcopi. Solicitarea a fost trimisă de Vatican pe 11 iulie 2018 şi înregistrată la CNSAS două zile mai târziu. Până acum nu a fost trimis niciun răspuns din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
 
Contactat telefonic, Ieronim Iacob, monseniorul Bazilicii „Sfântul Anton“ din Constanţa, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că este dreptul ambasadorului să vie vigilent.
 
„Da, ştiu. Este dreptul domnului ambasadorului să fie vigilent şi să ceară astfel de informaţii. Face parte din meseria lui. Îşi face meseria. Sunt practici obişnuite care se fac în toată lumea. Pe vremea aceea, eu eram un mucos de seminarist la Iaşi. Ce puteam să le spun? Că mâncam varză acră şi cartofi la seminar, că stăm cu un bec chior, că aveam caloriferul călâi? Era o stare generală. Aşa trăiau toţi românii. Ce puteam altceva să furnizez Securităţii? Eram student, copil de ţăran, vara munceam cu părinţii. Nu aveam acces la nimic, nu am deţinut funcţii. Eu am devenit preot după perioada Revoluţiei“, a precizat Ieronim Iacob, monseniorul Bazilicii „Sfântul Anton“ din Constanţa.
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Popescu Dumitru Dian, fost senator PNL, a fost „colaborator al Securităţii“, a decis Curtea de Apel București

23 Feb 2024 585

Fost revoluționar stabilit colaborator al Securității, potrivit CNSAS, la judecată cu Președintele României, la Constanța!

11 Apr 2022 2921

Reacția Elenei Udrea pentru cei care îl critică pe Băsescu. "Marș înapoi în groapa de gunoi moral a societății, unde vă e locul"

24 Mar 2022 1978

ZIUA LIVE Dorin Popescu, fost diplomat în Serviciul Exterior al MAE. „Rusia nu atacă atunci când spun ziarele”

15 Feb 2022 2923

Judecătorii au constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa lui Traian Băsescu. Decizia nu este definitivă

20 Sep 2019 1798

Traian Băsescu, acuzat ar fi fost colaborat cu Securitatea. Ce s-a decis ieri

06 Sep 2019 2476

A fost stabilit termenul din dosarul lui Traian Băsescu, unde este acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea

23 Jul 2019 1971

Noutăţi în procesul lui Traian Băsescu, acuzat că ar fi colaborator al Securităţii

06 Jun 2019 2364

Deconspirat că a fost colaborator al Securităţii Medicul psihiatru Iuliu-Aurel Burbea-Milescu, dezamăgit de afacerile cu teximetre? (documente)

31 Oct 2015 4853

Profesorul Nicolae Dură a cerut revizuirea sentinţei civile potrivit căreia a fost colaborator al Securităţii (document)

27 Jun 2015 8008

CAB a respins ca nefondată contestaţia lui Voiculescu privind verdictul de necolaborare cu Securitatea în cazul lui Traian Băsescu

10 Dec 2014 1864

Traian Băsescu, citat de Tribunalul Bucureşti

25 Sep 2014 2218