Este oficial! A fost publicată legea privind transportul alternativ. Ce amenzi se dau pentru aplicaţiile care nu respectă legea


În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 537 din data de 1 iulie 2019, a fost publicată  ordonanţa de urgenţă privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto.

Ordonanţa de urgenţă reglementează organizarea, autorizarea şi controlul activităţilor de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto intermediate prin platforme digitale. Transportul alternativ se poate efectua numai prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Avizul este valabil pe întreg teritoriul României.

În situaţia în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezidentă, acesta este obligat să aibă pe toată perioada în care îşi desfăşoară activitatea de intermediere a transportului alternativ pe teritoriul României o sucursală înregistrată care să îl reprezinte în faţa autorităţilor statului român.

Transportul alternativ se efectuează numai de către operatori de transport alternativ autorizaţi, care deţin, pentru fiecare autoturism utilizat la efectuarea transportului alternativ, copie conformă valabilă şi ecusonul pentru transport alternativ, eliberate în condiţiile legii.

Autoturismele trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: au maximum cinci locuri, inclusiv locul conducătorului auto, au ITP realizate la fiecare 6 luni, la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei, deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Conducătorul auto care efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiţii: să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani, să deţină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de ARR, să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani, să aibă avizul medical şi avizul psihologic prin care este declarat apt pentru activitate, să nu aibă suspendată exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive sau să nu fi fost implicat în accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vătămarea gravă a uneia sau mai multor persoane.

Amenzile pentru încălcarea legislaţiei pornesc de la 3.000 de lei şi pot ajunge şi la 100.000 de lei şi chiar la interzicerea utilizării aplicaţiei pe teritoriul României.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Noi decizii luate de Neptun Hotels SRL

24 Apr 2024 237

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 728

Firme Constanța O nouă societate, deschisă în localitatea Agigea. Iată cine o conduce

22 Apr 2024 505

​Firme Constanța O nouă societate, deschisă în municipiu. Iată cu ce se ocupă

22 Apr 2024 586

Firme Constanța Iowemed SA își majorează capitalul social!

22 Apr 2024 431

Firme Constanța Demisie la vârful Damen Shipyards Mangalia SA!

21 Apr 2024 589

Un bărbat din Viroaga, județul Constanța, a intrat în posesia unui imobil vândut de Primăria Cerchezu

21 Apr 2024 404

O agenție de turism s-a mutat la Constanța și și-a reluat activitatea după șapte ani

21 Apr 2024 404

O nouă firmă de asistenţă medicală specializată, în Constanța

19 Apr 2024 764

O nouă firmă de servicii anexe transportului pe apă își începe activitatea în Constanța

19 Apr 2024 457

Ikea România deschide un punct de lucru la Constanţa! Iată unde

19 Apr 2024 1242

Societatea Yano & Edi SRL, înființată recent la Constanța

18 Apr 2024 476

Societate nouă, deschisă la Constanța. Iată cu ce se ocupă Tabiet To Go SRL

18 Apr 2024 480

Nouă firmă, deschisă în Constanța. Iată unde are sediul

18 Apr 2024 447

Firme Constanța Cafenea nouă, deschisă în Năvodari. Iată cine o administrează

18 Apr 2024 1302