Este Ziua fotografiei. Expoziții desfășurate în această vară la Constanța

  • Anual, la 19 august, la nivel mondial se celebrează Ziua fotografiei.
  • Iniţiativa unei asemenea sărbători a avut-o, în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de artă fotografică.
 
Ziua omagiază puterea imaginii surprinse cu o cameră foto, fie de un amator, fie de un profesionist.
 
‘Părinţii’ fotografiei sunt Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833), care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid.
 
În acestă vară, la Galeriile de artă „Ion Andreescu” din Buzău, Miruna Blănaru, membru stagiar al filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici, vernisa expoziția de fotografie și filmul „Antartica - Poezie în Alb”, fiind la cea de-a doua expoziție personală în orașul natal.

Dar iată că în luna iunie, aceeași expoziție a buzoiencei Miruna Blănaru a fost  vernisată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, etajul 2, Sala Independenței, curator fiind drd. CESI Iulia Pană.

Artista a studiat pictura de șevalet la Liceul de arte „Margareta Sterian”, apoi a urmat Facultatea de arte plastice din Iași, mai întâi la secția de grafică, apoi la foto-video-multimedia. După cum am aflat din opiniabuzau.ro, Miruna Blănaru a călătorit foarte mult pe vasele de croazieră, unde a lucrat ca videograf și fotograf.

 
Expoziția online „De la figurativ la nonfigurativ”, ce cuprinde lucrări de pictură, grafică, fotografie și instalație realizate de studenții și cadrele didactice ale specializării Educația vizuală prin studiul peisajului și figurii și Pedagogia Artelor Plastice și Decorative va a avut  vernisajul la data de  20 iunie 2020 pe canalul de Youtube al Facultății de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța: UOC Facultatea de Arte.

După cum am fost informați, expoziția experiment „De la figurativ la nonfigurativ” dorește să devină un exercițiu vizual în care să se demonstreze că legile plastice sunt aceleași, fie că abordăm limbajul vizual figurativ sau pe cel nonfigurativ. Participanții la această expoziție, studenți și profesori, își exprimă demersul plastic la care au aderat, potrivit opțiunii estetice pe care au abordat-o. În funcție de acumulările deprinse în anii de studiu, în cazul studenților, sau a experiențelor parcurse de-a lungul timpului, în cazul profesorilor, s-a urmărit găsirea unor soluții inedite - experimentale în abordarea spațiului vizual, prin trecerea de la o viziune de citire a concretului recognoscibil până la o tratare de tip informal a acestui concret (în tehnici diverse de exprimare plastică: pictură, grafică, instalații).

Toate aceste căutări dezvoltă un alt mod de percepție a realului. În lucrările de plein-air, de exemplu, se pornește de la sugestii ale naturii exterioare și se ajunge la configurații (compoziții) care sunt construcții ale exprimării eului interior. Această expoziție dorește să dezvolte un alt fel de a percepe realul, care să provoace spectatorul să participe direct la o redescoperire a acestuia.
 
Galeria de artă „Epicentru”, inaugurată în luna februarie a acestui an, în zona Pieței Ovidiu din Constanța, a găzduit la  început de vară, în luna dedicată copiiilor mai mari sau mai mici, expoziția „Inner Child”. Expun pe simezele cochetei galerii 30 de artiști contemporani, inclusiv cei patru entuziaști care au inițiat acest proiect îndrăzneț (Roxana & Rai, Marius Amir Chiru, Luis Mandache) și care pun la dispoziție galeria pentru evenimente de artă și spiritualitate, configurând un spațiu primitor, vibrant, încărcat de culoare și energie pozitivă.

 
 
Citește și:
 
Copilul interior, în viziunea artiștilor găzduiți de galeria „Epicentru” (galerie foto)
 
Inedită expoziție foto-video vernisată în sala Independenței a MINAC
 
#ConstanțaEsteBine Frumosul în lupta cu pandemia. Expoziție-experiment „De la figurativ la nonfigurativ”, oferită de Facultatea de Arte
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 448

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 417

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la ceas aniversar! Ce mesaj a transmis

14 Mar 2024 1045

Prima reacție a prinţesei de Wales a Marii Britanii, Kate, după operația avută. Aceasta a transmis un mesaj publicului

10 Mar 2024 606

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 723

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1001

UPDATE Matei Vlad Pascu, judecat pentru accidentul de la 2 Mai. Doi tineri au murit! Incredibil ce i-a întrebat magistratul de la Judecătoria Mangalia pe părinții victimelor(GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Feb 2024 1969

Ce pregătesc Horia Constantinescu și Decebal Făgădău?

10 Feb 2024 1414

Ajuns de la Farul Constanța la FC Dallas Enes Sali, fotografie alături de Lionel Messi, în SUA

23 Jan 2024 1908

Fotografie impresionantă surprinsă la Stația Meteo de pe vârful Omu

21 Jan 2024 977

Poliția Română, postare acidă pe Facebook, după experimentul din Portul Constanța ”Vă prezentăm o fotografie cu un cozonac ce ar fi putut fi făcut de liderul Sindicatului Europol”

23 Dec 2023 958

Știri Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Gabriel- Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își lansează cartea „Notre ami. Anatole Magrin” la Biserica Sf. Anton de Padova (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1885

Muzeul de Artă Constanța Expoziții și ateliere de creație artistică pentru sărbătorirea Zilei Dobrogei

22 Nov 2023 655

Anca Pașa Deaconu prezintă la Muzeul „Ion Jalea” Constanța expoziția „Reminder. The Light of the South”

17 Nov 2023 780

Cultură Constanța „Mud“ - expoziție de fotografie-portret, la Muzeul de Artă Constanţa (FOTO)

15 Nov 2023 813