Este Ziua mondială a accidentului vascular cerebral. Prevenire și tratament

  • Ischemia cerebrală este produsă de o reducere a fluxului sanguin cu durata de câteva secunde până la câteva minute.
  • Există două tipuri principale: cel ischemic cauzat de lipsa fluxului sangvin și hemoragic din cauza sângerării.
Accidentul vascular cerebral mai este cunoscut și sub denumirea de apoplexie sau sub denumirea mai simplă de atac, aceasta fiind preluarea din englezescul stroke. Este preferabilă totuși[judecată de valoare] folosirea unor termeni mai exacți: ischemie cerebrală, infarct cerebral sau hemoragie cerebrală.

Ischemia cerebrală este produsă de o reducere a fluxului sanguin cu durata de câteva secunde până la câteva minute. Dacă oprirea durează mai mult de câteva minute, apare infarctarea (moartea) țesutului cerebral irigat de vasul afectat. Cauzele de ischemie (infarct) cerebral sunt variate: de la hipotensiune sistemică ce produce de obicei sincope până la embolizare din diverse surse arteriale sau inimă sau boli ale vaselor cerebrale.

Hemoragia intracraniană poate să apară în parenchimul cerebral, spațiul subarahoidian sau în spațiul subdural ori epidural; majoritatea hemoragiilor sunt asociate hipertensiunii arteriale, mai rar pot exista hemoragii spontane, malformații arteriovenoase sau sângerări intratumorale.

Accidentul vascular, cunoscut și sub numele de accident vascular cerebral (AVC), injurie cerebro-vasculară (ICV), sau atac cerebral, este atunci când un flux sangvin slab către creier duce la moartea celulelor. Există două tipuri principale: cel ischemic cauzat de lipsa fluxului sangvin și hemoragic din cauza sângerării. Acestea duc la părți ale creierului care nu funcționează corespunzător.De obicei, dar nu mereu, simptomele apar rapid. Dacă simptomele durează mai puțin de una sau două ore, atunci este cunoscut drept atac ischemic tranzitor (AIT). Atacurile hemoragice ar putea fi asociate, de asemenea, cu dureri de cap severe. Simptomele unui accident vascular pot fi permanente.Complicațiile pe termen lung pot include pneumonia sau pierderea controlului vezicii urinare.

Simptome

Cele mai cunoscute simptome ale accidentului vascular cerebral sunt:
  • stări de amorțeală;
  • slăbiciune sau paralizie a feței;
  • tulburări de mers, vedere (cum ar fi: pierderea vederii doar pe o parte), vorbire (cum ar fi afazia expresivă, afazia receptivă);
  • amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării;
  • confuzie, dureri de cap.
Cauze, diagnostic și patofiziologie

Principalul factor de risc al atacului cerebral este tensiunea arterială mare. Alți factori de risc includ, printre altele, fumatul de tutun, obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul, AIT anterior și fibrilația atrială. Un accident vascular ischemic este, de obicei, cauzat de un blocaj al unui vas de sânge.Un accident vascular hemoragic este cauzat de sângerare, fie direct în creier, fie în spațiul ce împrejmuiește creierul.Sângerarea poate apărea din cauza unui anevrism cerebral, scrie wikipedia.org.

Diagnosticarea se face, de regulă, prin imagistică medicală precum o scanare CT sau scanare RMN alături de o examinare fizică. Alte teste precum electrocardiograma (EKG) și testele sangvine sunt efectuate pentru a determina factorii de risc și pentru a elimina alte posibile cauze. Nivelul mic de zahăr din sânge poate cauza simptome similare.

Prevenire și tratament

Prevenția include scăderea factorilor de risc precum și posibil aspirina, statinele, operație chirurgicală pentru a deschide arterele creierului la persoanele ce prezintă strâmtorare și warfarina la persoanele cu fibrilație atrială. 


Un accident vascular necesită adesea ajutor de urgență. Un atac vascular ischemic, dacă este detectat până la între trei și patru ore și jumătate poate fi tratat cu o medicație ce poate rupe cheagul. Aspirina poate fi utilizată. Unele accidente vasculare hemoragice beneficiază de chirurgie. Tratamentul pentru recuperarea funcțiilor pierdute se numește reabilitare în urma unui accident vascular cerebral și are loc, în mod ideal, într-o unitate de tratare a accidentelor vasculare; însă, acestea nu există în multe părți ale lumii.

Sursa foto: wikipedia.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Sănătății schimbă radical abordarea tratamentului și recuperării pacienților cu AVC

29 Oct 2023 822

UPDATE! Liviu Dragnea ar fi avut probleme de sănătate (VIDEO)

25 Sep 2023 1204

UPDATE. Farul Constanța Eric de Oliveira, membru al staff-ului, a suferit un accident vascular cerebral! Mesajul campioanei României

26 Jun 2023 3491

Ovidiu Ioanițoaia a suferit un atac vascular cerebral. A fost internat la Constanța

12 Jun 2022 2109

Traian Băsescu, internat de urgență la un spital din Paris, după ce ar fi suferit un atac vascular cerebral

25 Mar 2022 3796

Oboseala și stresul și-au spus cuvântul O asistentă de la Unitatea de Primiri Urgențe din Constanța a suferit un atac vascular cerebral în timpul serviciului

20 Feb 2020 2377

Eroii nu mor niciodată! Un an de la dispariţia fulgerătoare a lui Cetin Curtnezir, militar de la Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi” Topraisar

14 Jan 2020 6147

Militar de la Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi” Topraisar, județul Constanța, internat în stare gravă în spital. Are nevoie de ajutor (galerie foto)

10 Jan 2019 20196

Doliu în lumea scriitorilor. Un celebru poet s-a stins din viaţă

06 Jan 2019 1778

Constantin Stroe, fostul director general de la Dacia, internat de urgenţă după un atac cerebral

28 Nov 2016 3019

Ştiaţi că...? Leonardo da Vinci a murit într-o zi de 2 mai

02 May 2016 7943

Fane Spoitoru a avut parte de o înmormântare grandioasă. În îmbulzeala creată a avut loc şi un incident

16 Apr 2016 2794

Un pompier, care a intervenit la accidentul din Brăila, a făcut atac cerebral

19 Aug 2015 2052

Nicolae Mischie a suferit un atac cerebral

30 Jul 2015 1969

Sănătate Cele mai sănătoase ceaiuri din lume

29 Jun 2015 1426