Este Ziua Protecţiei Civile. 88 de ani de la constituirea primelor structuri cu acest rol în ţara noastră

  • În România, actul de naștere al Protecţiei Civile este considerat a fi Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, prin care se aproba Regulamentul apărării pasive contra atacurilor din aer.
În fiecare an, în data de 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România.

Anul acesta se împlinesc 88 de ani de la constituirea primelor structuri cu acest rol în ţara noastră.

Instituţia Protecţiei Civile a apărut ca o necesitate pentru protecţia populaţiei, ca o măsură de asigurare a climatului de securitate individuală şi colectivă, consecinţă a numărului ridicat de victime din rândul civililor, raportat la cel al militarilor participanţi la războaiele din secolul trecut.

În România, actul de naștere al Protecţiei Civile este considerat a fi Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, prin care se aproba Regulamentul apărării pasive contra atacurilor din aer. Din păcate, teritoriul românesc a deţinut tristul record de a fi fost bombardat succesiv de aviaţia sovietică, engleză, americană, germană şi ungară.

Astfel, trecerea, în 1933, a sarcinilor de apărare pasivă, de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul de Interne, s-a făcut considerându-se oportun ca armata să fie degrevată de acele atribuţii care, în condiţiile date, trebuiau dimensionate la proporţii de masă şi asigurate cu personal care are legături directe cu populaţia civilă.

În prezent, activităţile de protecţie civilă se desfășoară în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după unificarea, în 15 decembrie 2004, a Grupului de Pompieri şi a Inspectoratului de Protecţie Civilă.

În țara noastră, Protecția Civilă este definită în Legea nr. 481, din 8 noiembrie 2004, ca o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracer umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

În data de 1 Martie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, stabilită în 1972, printr-o rezoluţie a Organizației Națiunilor Unite.

Sursa foto: IGSU

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ceremonial militar cu ocazia Zilei Protecției Civile din România Avansări în grad și treceri în rezervă la ISU Tulcea

01 Mar 2021 704

Mesajul premierului Florin Cîțu cu prilejul Zilei Protecției Civile din România

28 Feb 2021 504

Florin Cîțu, mesaj de Ziua Protecției Civile „Contextul național și internațional ne obligă să menținem aceleași standarde de calitate“

28 Feb 2021 608

Acţiune umanitară De Ziua Protecţiei Civile, militarii Laurenţiu Cobzaru şi Costel Mazâlu au alergat de la Brăila la Tulcea (galerie foto)

29 Feb 2020 1674

Data de 28 februarie marcheză Ziua Protecţiei Civile

28 Feb 2020 630

Ziua Protecţiei Civile în România Ateliere de prim-ajutor în centrele comerciale din Constanța

26 Feb 2020 1147

ISU „Dobrogea” sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România

27 Feb 2019 1239

Avansări la ISU „Dobrogea“ Cine sunt pompierii militari care au trecut în gradul următor (galerie foto)

27 Feb 2016 2378

ISU „Dobrogea“ a celebrat Ziua Protecţiei Civile din România Festivitate militară şi avansări în grad în Piaţa Ovidiu din Constanţa (galerie foto)

28 Feb 2015 1491

Ziua Protecţiei Civile din România

28 Feb 2014 819