Evaluarea activităţii Gărzii de Coastă Realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2020

  • Directorul Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Laurențiu-Cristian CICU, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2020.
  • Anul 2020 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
În data de 04.02.2021, începând cu ora 10.00, la sediul Gărzii de Coastă, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în sistem videoconferinţă, în prezenţa domnului chestor principal de poliţie Bogdan Ivănescu, adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, și a şefilor de structuri din cadrul Gărzii de Coastă.

Directorul Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Laurențiu-Cristian CICU, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2020.

Anul 2020 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
 
Valori de trafic

În anul 2020, au tranzitat punctele de trecere a frontierei din subordinea Gărzii de Coastă, un număr de 1.351.090 persoane şi  525.263 mijloace de transport,  astfel, comparativ cu perioada similară a anului 2019, se constată o scădere de aproximativ  69,50 %  al numărului de călători şi o scădere de aproximativ  56.30 % al numărului mijloacelor de transport, această scădere fiind determinată de reducerea traficului în contextul pandemiei corona virus – COVID 19. Totodată scăderea valorilor de trafic este determinată şi de închiderea temporară, pe perioada stării de urgenţă, a PTF Negru Vodă, PTF Lipniţa şi PTF Dobromir.
 
Fapte ilegale constatate la frontieră


Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă.
Astfel, în anul 2020 au fost constatate 692 infracţiuni, au fost aplicate 1.305 contravenţii cu o valoare de 1.123.860 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 16.199.627 lei.
 
Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi


Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 64 de cazuri de trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei, în care au fost implicate 146 de persoane. Din cele 64 de evenimente înregistrate, 31 au fost cazuri de trecere / tentativă de trecere ilegală a frontierei în scop de migrație, în care au fost implicate 84 persoane.
În baza acordurilor bilaterale încheiate între România şi  Bulgaria, toate persoanele traficate, în aceste cazuri, au fost predate autorităţilor bulgare nefiind înregistrate solicitări de azil.        
   
În ultimul an, numărul facilitatorilor descoperiți în zona de competență a Gărzii de Coastă a rămas constant comparativ cu anul trecut.
În acest an la nivelul Gărzii de Coastă nu au fost cu cazuri de migraţiune ilegală pe Marea Neagră.
 
Combaterea traficului ilegal cu bunuri

În perioada analizată au fost înregistrate 46 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 66 de persoane. Poliţiştii de frontieră au depistat 10.416.032  ţigarete  diferite mărci, şi 5.396 kg tutun vrac în valoare de 6.494.599 lei.
 
Combaterea traficului cu bunuri contrafăcute şi nedeclarate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa, astfel în anul 2020 au fost înregistrate 59 cazuri în care au fost implicate 65 persoane, cetăţeni români şi străini.

În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 585.422 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse cosmetice şi de parfumerie, ceasuri, unităţi optice de stocare, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 6.831.571 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Ceea ce trebuie evidenţiat în perioada analizată sunt activităţile desfăşurate pe linia monitorizării transporturilor containerizate care au condus la identificarea a două societăţi comerciale care au efectuat importuri de deşeuri din Marea Britanie şi Australia sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu articole de casă second-hand, fiind identificate 37 de containere. După finalizarea activităţilor de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţii comerciale expeditoare.
 
Combaterea traficului internaţional cu auto furate


Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 24 infracţiuni, în care s-au întocmit 24 dosare penale, fiind depistate 24 autovehicule furate în valoare aproximativă de 2.641.985 lei.
 
Combaterea braconajului piscicol


În anul 2020, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 469 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 174 infracţiuni şi au fost aplicate 104 contravenţii. Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 7.637 kilograme de peşte din care sturion 68 kg, icre 80,60 kg din care icre negre 8 kg, 21 de ambarcaţiuni şi 21 de motoare de barcă și plase în lungime totală de aproximativ 23.198 metri (avă, textil, monofilament).

Daunele aduse ecosistemului acvatic prin practicarea pescuitului ilegal şi folosirea de unelte inadecvate sunt amplificate şi de abandonarea în mare a plaselor de pescuit fapt ce se dovedeşte a fi extrem de periculos prin prejudiciul adus. În acest sens, au fost redate mediului 1.589 bucăţi din specia calcan, 13 bucăţi rechini și vulpe de mare, precum și un număr de 37 delfini.

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu


Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip „search and rescue") au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, astfel în perioada menţionată s-au executat 18 acţiuni S.A.R, dintre care 13 au fost desfășurate la Dunăre și 5 la Marea Neagră, fiind salvate 17 persoane.

În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.
 
Cooperarea internaţională


Răspândirea accentuată a pandemiei COVID-19 în Europa, implicit în România şi măsurile din ce în ce mai stricte luate de autorităţi pentru a preveni efectele nocive asupra cetăţenilor şi economiei au diminuat mult din activităţile internaţionale ale instituţiei. Cu toate acestea colaborarea cu cele două state vecine, Bulgaria şi Ucraina, a continuat prin intermediul mesajelor, telegramelor, convorbirilor telefonice, dar şi a întâlnirilor în cazurile deosebite cu respectarea măsurilor de distanţare şi combatere a răspândirii  COVID-19.

Garda de Coastă a avut o contribuţie activă şi constantă la toate activităţile organizate de către Agenţia FRONTEX, în urma cărora poliţiştii de frontieră au fost apreciaţi, ca de fiecare dată, pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă.

Ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranţi din Grecia, Poliţia de Frontieră Română prin Garda de Coastă a detaşat în zona operaţională a misiunii FRONTEX din Grecia 3 nave cu câte un echipaj format din 26 de poliţişti de frontieră.

Operaţiunile s-a desfăşurat în zona operaţională Lesvos din Republica Elenă, iar echipajele au executat prin rotaţie misiuni de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Egee, alături de navele şi echipajele din celelalte state membre U.E. participante.

Pe durata operaţiunii, poliţiştii de frontieră români au executat 201 de misiuni, timp în care navele Gărzii de Coastă a efectuat peste 2.405 ore de patrulare.

De asemenea, Poliţia de Frontieră Română a detaşat în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare – I.C.C. din Pireu, câte un ofiţer de legătură, care a menţinut permanent legătura pe toată perioada desfăşurării activităţilor, între nava maritimă detaşată de P.F.R. pe teritoriul statului membru şi Centrul de Comandă şi Control al SCOMAR.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitație la Garda de Coastă în valoare de peste 4 milioane de lei! (DOCUMENT)

21 Apr 2024 323

​LIVE TEXT. Eveniment important la Mangalia Două drone de tip avion, cu decolare verticală, intră azi în dotarea Poliţiei de Frontieră (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 1376

Cumpărări directe Constanța Garda de Coastă cumpără endoscop pentru inspecția spațiilor greu accesibile (DOCUMENT)

12 Apr 2024 499

Bunuri contrafăcute, în valoare de peste 8 milioane lei, depistate în Portul Constanța

11 Apr 2024 378

Achiziții Constanța Licitație de aproape 700.000 de euro organizată de Garda de Coastă. Când va avea loc (DOCUMENT)

10 Apr 2024 359

Oficial de la Forțele Navale Române despre obiectul plutitor observat pe brațul Chilia Veche

08 Apr 2024 420

Județul Tulcea Șase exemplare de sturion redate mediului natural, 110 kilograme de pește și 700 metri de plase descoperite de polițiștii de frontieră (VIDEO)

05 Apr 2024 503

Articole vestimentare și încălțăminte susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 2 milioane de lei, descoperite de polițiștii de frontieră din Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 411

Licitații Constanța Garda de Coastă își asigură parcul de autovehicule pentru mai mult de 360.000 de lei (DOCUMENT)

02 Apr 2024 536

Motoare de barcă, în valoare de 45.000 lei, căutate de autoritățile altor state, depistate de polițiștii de frontieră în județul Tulcea

01 Apr 2024 383

Schimbări în conducerea Gărzii de Coastă! Cine sunt cei împuterniciți la comanda instituției

27 Mar 2024 848

Descoperiți de polițiștii de frontieră, lângă Rasova, județul Constanța, în timp ce transportau 3000 litri de motorină furată (VIDEO)

25 Mar 2024 710

În județul Constanța Autoturism, căutat de autoritățile din Marea Britanie, descoperit de poliţiştii de frontieră din Vama Veche

25 Mar 2024 810

Captură în PTF Negru Vodă, județul Constanța! Ce au găsit polițiștii de frontieră într-un autoturism sosit din Turcia (GALERIE FOTO)

20 Mar 2024 521

În județul Constanța Trafic restricționat pentru camioane în PTF Vama Veche

19 Mar 2024 567