Actualitate

Eveniment internaţional la CN APMC Directorul companiei portuare din Dublin - „Portul Constanţa, un important agent în Uniunea Europeană“

Pentru prima dată în România, Portul Maritim Constanţa a găzduit, ieri, lucrările comitetului executiv al Organizaţiei Porturilor Maritime Europene (ESPO). Scopul întâlnirii a fost ca delegaţii organizaţiei să cunoască Portul Constanţa şi potenţialul pe care îl are acesta, dar şi de a atrage atenţia asupra importanţei transportului maritim şi utilitatea legăturilor atât pe mare, cât pe uscat prin transportul feroviar şi nu numai. La eveniment au participat reprezentanţi ai managementului din peste 30 de porturi europene.
 
Dan Nicolae Tivilichi, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa, Lucian Pătraşcu, reprezentantul şi secretarul de stat în aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului Viorel Ştefan, Isabelle Ryckbost, secretarul general al ESPO, şi Eamonn O'Reilley, director general al companiei portuare din Dublin, au vorbit, la începutul evenimentului, despre importanţa Portului Constanţa ca fiind o poartă între est şi vest.
 
Dan Nicolae Tivilichi, directorul general al CN APM Constanţa, a apreciat această primă întâlnire de la Constanţa ca fiind o deschidere către multitudinea de beneficii care le aduce portul maritim, un port regional strategic ce oferă facilităţi pentru comerţul pe mare. Acesta s-a mai referit la importanţa discuţiilor dintre reprezentanţii porturilor maritime din Europa - un alt mod de a uni Europa şi Orientul, un demers care, în timp, se va dezvolta. De asemenea, el a subliniat  importanţa Portului Constanţa pentru Europa şi Orient.
 
Secretarul de stat Lucian Pătraşcu a declarat, la rândul său, că Portul Constanţa este „un punct regional strategic, fiind cel mai mare port maritim din România, foarte bine dezvoltat, care oferă o punte de facilităţi pentru comerţul maritim“.
 
Portul Constanţa are capacitatea de a se extinde mai bine către Europa, însă doar cu condiţia dezvoltării conexiunilor pe căile ferate, rutiere şi a maximizării navigaţiei pe Dunăre. „Acesta trebuie să devină în cel mai scurt timp o poartă de intrare şi ieşire a mărfurilor din Europa spre Orientul îndepărtat. Portul maritim devine treptat o unitate economică complexă a cărei funcţionare este mai amplă în comparaţie cu altele. 74% din mărfurile care intră sau pleacă din Europa se fac prin transportul maritim. Iar acesta trebuie exploatat din ce în ce mai mult. S-a mai menţionat faptul că Guvernul are în vedere un set de priorităţi pentru creşterea potenţialului portului prin creşterea de investiţii pe termen scurt şi lung care să contribuie la recâştigarea cotei de piaţă a mărfurilor şi la reînnoirea infrastructurii. Compania naţională a administraţiei porturilor a implementat o serie de proiecte în infrastructură, precum reabilitarea digurilor, noul terminal pentru containere, terminalul de baraje şi alte proiecte cofinanţate şi de la de la bugetul de stat, dar şi din banii companiei. Îmi exprim toată convingerea că această întâlnire trebuie să influenţeze în mod pozitiv dezvoltarea politicilor din cadrul UE cu scopul de a asigura un sector privat, eficient, rapid şi sigur“, a mai spus Lucian Pătraşcu.
 
La rândul său, Isabelle Ryckbost, secretarul general al ESPO, a mulţumit pentru invitaţie şi a precizat că este onorată să reprezinte această cauză în premieră la Constanţa: „Marea Neagră este o regiune foarte importantă, iar Administraţia Porturilor Maritime a fost foarte activă în cadrul ESPO, Portul Constanţa a fost un membru foarte activ în ultimii ani la Bruxelles, tocmai de aceea am ales să vin aici cu 17 ţări reprezentante“.
 
Portul Maritim Constanţa s-a dovedit a fi unul multifuncţional în foarte multe arii de interes şi de activităţi, un port cu mult potenţial pentru categoriile de mărfuri transportate prin el. „Este esenţial ca aceste investiţii să fi susţinute, mai ales cele legate de transport, pentru a recunoaşte că porturile sunt de mare interes, nu doar pentru transport, dar şi pentru dezvoltarea energetică şi pentru economie. Este o poartă de intrare, însă trebuie să îşi îmbunătăţească legăturile cu centrul Europei, iar Dunărea este un element esenţial în acest caz. Deosebit este faptul că ideea de importanţă a porturilor din punct de vedere economic a fost răspândită rapid în ultimul timp“, a punctat Isabelle Ryckbost.
 
La întâlnire a mai participat şi Eamonn O'Reilley, chief executive al companiei portuare din Dublin, care a declarat: „Văd la Constanţa portul este un important agent în Uniunea Europeană. Această întrevedere extraordinară se poate consolida cu două idei principale. Aceea că influenţa în spaţiul european trebuie să se dezvolte, să crească cât mai mult şi faptul că trebuie să se facă un scop din modul de învăţare de la unii la ceilalţi şi de a împărtăşi experienţe vaste cu cei din jur“, a conchis Eamonn O'Reilley.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAPM Constanţa dotează cu camere de supraveghere două clădiri din Portul Constanţa (documente)

10 Dec 2018 248

CNAPM Constanţa ridică o hală în port pentru parcarea maşinilor şi utilajelor (document)

07 Dec 2018 333

CN APM Constanța face reparații capitale. Se va interveni și la Terminalul de Pasageri (document)

01 Dec 2018 355

Premieră la Constanța. Ședința ordinară a Consiliului local al municipiului Constanţa va avea loc la sediul CNAPM Constanța - Sala de Marmură a Gării Maritime

23 Nov 2018 799

CN APM construieşte o parcare în Poarta 7! Ce alte proiecte sunt conturate (document)

13 Nov 2018 564

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor din statul Qatar. S-a discutat și despre CN APM Constanța

06 Nov 2018 244

Platformă de preluare şi depozitare a containerelor, în Portul Constanţa Sud (document)

31 Oct 2018 591

Sistemul de semnalizare din bazinele portuare şi de pe calea navigabilă, reabilitat. CN APM Constanţa SA, act important de la municipalitate

17 Oct 2018 699

Proiectul de hotărâre de Guvern, în transparență decizională. Insulă și chei de acostare în Portul Constanța (document)

16 Oct 2018 421

CN APM şi Primăria Constanţa, la Expo Real Munchen 2018 Nicolae Tivilichi - „Portul Constanţa va intra în topul primelor zece porturi din Europa“ (galerie foto)

16 Oct 2018 963

CN Administrația Porturilor Maritime și Primăria municipiului Constanța participă la EXPO REAL Munchen 2018 (galerie foto)

09 Oct 2018 610

CN APM Constanţa cumpără două nave pentru depoluarea portului. Iată la ce sumă se ridică achiziţia! (document)

03 Oct 2018 895

CN APM Constanţa organizează licitaţie pentru servicii de inspecţii subacvatice (document)

28 Sep 2018 511

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime cumpără pachete de analiză pentru apă (document)

20 Sep 2018 360

Ce decizii au fost luate în şedinţa Adunării Generale a CN APM Constanţa

15 Sep 2018 541

Premieră la Constanţa. CN APM anunţă un eveniment unic care va avea loc în Portul Constanţa

05 Sep 2018 1120

Imagini de la eveniment Eveniment CNAPM Constanţa. Proiectul DAPhNE, prezentat în faţa beneficiarilor străini (galerie foto)

05 Sep 2018 498

Dosarul dintre asocierea Rohde Nielsen A/S - Saga Logistics Management şi CN APMC, pe masa magistraţilor. Mărul discordiei - o achiziţie publică

31 Aug 2018 526

CN APM Constanţa şi Electromagnetica SA au semnat. Cu ce se va ocupa firma din Bucureşti în Portul Constanţa (document)

21 Aug 2018 950

Deschisă de Ziua Marinei, Poarta 1 a Portului Constanţa încă nu este funcţională. Se va lucra la amenajarea unui sens giratoriu (galerie foto)

21 Aug 2018 1097

Parcul auto național al CN APM Constanța va fi reînnoit cu automobile noi (document)

07 Aug 2018 534

Digul de Nord va intra în reparaţii. CN APM Constanţa anunţă ce lucrări vor fi executate şi ce sumă va scoate din conturi (documente)

16 Jul 2018 1236

Maşinile din curtea CN APM Constanţa, asigurate de firma Asirom Vienna Insurance (document)

13 Jul 2018 737

Ce contract a semnat Uti Servicii şi Mentenanţă SRL cu Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (document)

14 Jun 2018 756

CN APM Constanța SA cumpără o dronă. Va scoate din conturi peste 8.000 de lei

08 May 2018 1130

Cât se preconizează să coste reparaţiile accidentale la sistemul de semnalizare a navigaţiei la CN APM SA Constanţa (document)

28 Apr 2018 729

Investiţie nouă Hală pentru depozitarea mărfurilor generale paletizate în Portul Constanţa

25 Apr 2018 775

Licitaţie de peste 161 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimilor bazinelor în Portul Constanţa (document)

05 Apr 2018 1572

Ordinea de zi a şedinţei CN APM SA, completată Schimb de terenuri între Portul Constanţa şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi

20 Mar 2018 1180

Chimpex SA va dezvolta un terminal de uleiuri brute în Portul Constanţa

16 Mar 2018 1239

Licitaţie de peste 19 milioane de lei la CN APM SA Constanţa. Compania achiziţionează energie (document)

20 Feb 2018 815

Cât va cheltui CN APM SA Constanţa pentru întreţinerea drumurilor din incinta portuară (document)

12 Feb 2018 839

Depozitul de şlam, desfiinţat de CN ACN Constanţa

06 Feb 2018 981

Imagini de la eveniment Conferinţă de presă a Clubul Nautic Român la Constanţa. Ce proiect se prezintă (galerie foto)

26 Jan 2018 1270

CN APM Constanţa a reluat licitaţia privind furnizarea sistemului de alarmare în situaţii de protecţie civilă pe teritoriul Portului Constanţa

22 Dec 2017 748

Search Corporation SRL s-a îndreptat împotriva CN APM Constanţa SA. Ce răspuns a primit de la CNSC

09 Dec 2017 1191

Bilanț de sfârșit de an Nicolae Tivilichi, director general al CN APM - „Avem toate șansele să redeschidem linia Constanța - Istanbul“

07 Dec 2017 1356

CN APM Constanţa Drumul de circulaţie dintre Poarta 10 Bis şi Poarta 10 va fi extins la patru benzi (galerie foto+document)

22 Nov 2017 1966

Se caută o firmă care se va ocupa de câinii fără stăpân din Porturile Constanţa şi Midia (document)

05 Oct 2017 733

Constanța. Lista navelor avizate pentru intrare în porturile maritime românești la operare

29 May 2017 1219

Chimpex SA are acord pentru trei investiţii în Portul Constanţa

27 May 2017 4119

Constanța. Nave avizate la sosire în porturile maritime românești. Două sunt sub pavilion Insulele Marshall

21 May 2017 1650

Portul Constanţa se modernizează. CN APM are două proiecte. Cât costă (document)

19 May 2017 2252

Constanța. Nave la operare în porturile maritime. Sub ce pavilioane sunt și pentru ce se află în dane

22 Mar 2017 2267

O firmă din Peştera se va ocupa de reevaluarea bunurilor CN APM SA Constanţa (document)

17 Feb 2017 994

Cine se va ocupa de managementul calităţii la CN APM Constanţa

06 Feb 2017 1306

CN APMC vrea să repare o navă de depoluare. Scoate din vistierie peste 60.000 de lei, fără TVA (documente)

31 Jan 2017 973

Trafic record de cereale în Portul Constanța

11 Jan 2017 1304

Manevrele de navigație în porturile maritime Midia și Constanța, precum și prin Ecluza Agigea, reluate

11 Jan 2017 843

Administraţia Porturilor vrea expertiza tehnică pentru Dana 99 din Portul Constanţa! Va plăti aproape 20.000 de lei (document)

06 Jan 2017 3852