Evenimentele zilei Ziua lui Dracula.

Dracula foto Pixabay
  • Ziua lui Dracula
 
Personaj de sorginte romantică similar ca şi construcţie literară lui Lucifer, care s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu din dragoste pentru o muritoare şi a fost blestemat să-şi petreacă nemurirea la graniţa dintre viaţă şi moarte, rătăcitor prin istorie în căutarea iubirii pierdute, Dracula este poate cel mai celebru vampir din literatura şi filmele horror.

Ziua de 26 mai îi este dedicată acestui personaj imaginat de celebrul scriitor irlandez Bram Stoker - #WorldDraculaDay.
 
De-a lungul vremii personajul lui Bram Stoker a inspirat zeci de filme şi o bogată literatură ce îmbină genurile fantasy şi horror.
 
Înainte de toate, Dracula este un vampir, un om blestemat să afle ce înseamnă de fapt nemurirea, să trăiască în timp ce tot ceea ce iubeşte moare şi se transformă în praf şi pulbere. Conceptul de vampirism este însă mult mai vechi decât literatura romantică a secolului XIX. Vechii greci, iudei, egipteni şi chiar şi babilonieni aveau mituri şi legende despre astfel de creaturi nemoarte care supravieţuiau hrănindu-se cu sângele celor vii. Consensul istoricilor este însă că personajul Dracula al lui Bram Stoker este inspirat de o personalitate istorică reală, prinţul Vlad al III-lea al Valahiei, cunoscut şi drept Vlad Dracula sau Vlad Ţepeş. Există însă şi alte surse de inspiraţie folosite de Bram Stoker pentru a crea acest personaj.
 
Brutalitatea demonstrată de Vlad Ţepeş împotriva inamicilor săi, în contextul politic tulbure al Valahiei din secolul XV, l-a proiectat pe voievodul român drept sursă principală a miturilor despre Dracula. Bram Stoker a avut însă şi alte surse de inspiraţie pentru a-şi crea celebrul personaj, precum folclorul şi istoria irlandeze, în care apare un personaj numit Abhartach. Acesta a fost un rege-pitic din secolul V, prezentat pe larg într-o povestire publicată în 1875, cu 22 de ani înainte ca Bram Stoker să publice "Dracula", menţionează site-ul historicmysteries.com.
 
"...Acest pitic era un magician şi un tiran de temut şi după ce şi-a supus poporul la multe cruzimi, el a fost în cele din urmă îndepărtat şi ucis de o căpetenie vecină... El a fost îngropat în picioare, însă chiar de a doua zi a apărut din nou în locurile unde-şi avea sălaşul pe când trăia, mai crud şi mai în putere decât oricând. Iar căpetenia l-a ucis din nou şi l-a îngropat ca şi mai-nainte, dar a scăpat din nou din mormânt şi şi-a răspândit teroarea în întreaga ţară. Căpetenia a consultat apoi un druid şi, conform indicaţiilor acestuia, a tăiat piticul a treia oară şi l-a îngropat în acelaşi loc dar de această dată cu capul în jos, fapt care i-a distrus puterile magice şi nu a mai umblat niciodată pe faţa pământului".
 
Într-o ediţie din anul 2000 a revistei "History Ireland" sunt citate izvoare istorice în care se menţionează că Abhartach obişnuia să bea sânge uman.
 
Alte surse de inspiraţie pentru Bram Stoker apar în literatura romantică a secolului XVIII, care îşi trage rădăcinile, de asemenea, din folclorul şi miturile despre vampirism ce sunt omniprezente la popoarele europene. Astfel, Heinrich August Ossenfelder a scris un poem romantic clasic pe tema vampirismului în 1748. În poemul denumit "Der Vampir" (Vampirul) este vorba despre un vampir care tânjeşte după dragostea unei tinere femei. El este însă frustrat de faptul că fata ascultă de mama sa creştină care îi spune să se ţină departe de vampir. Mama îşi avertizează fiica că vampirul nu este muritor, iar acesta jură că se va strecura în patul fetei atunci când doarme pentru a-i da "sărutul" care îi va goli trupul de sânge şi-i va lua viaţa.

 
O altă operă literară care l-ar fi influenţat pe Stoker este "Carmilla", un roman scris de Joseph Sheridan Le Fanu ce a fost publicat în 1871, cu 26 de ani înainte de apariţia lui "Dracula" şi care conţine temele clasice ale romantismului gotic. Carmilla este însă o femeie vampir care îşi doreşte dragostea unei alte femei.
 

O baladă denumită "Lenore", scrisă de Gottfried August Bürger în 1773, conţine cuvintele "for the dead ride fast" (pentru că morţii călătoresc repede) ce au fost folosite şi de Stoker în "Dracula".
 
Odată cu apariţia cinematografiei, filmele cu vampiri au contribuit şi mai mult la dezvoltarea mitului romantic al mortului viu. Filmul mut "Nosferatu" (1922) a preluat atât de multe idei din cartea lui Stoker încât văduva autorului irlandez a câştigat un proces de drepturi de autor împotriva autorilor producţiei.
 
 ​Data de 26 mai marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim: 

451: Are loc Bătălia de la Avarayr între rebeli armeni creștini conduși de Vardan Mamikonian și Imperiul Sasanid. Imperiul învinge militarii armeni, dar le garantează libertatea de a practica în mod deschis creștinismul.
946: Regele Edmund I al Angliei este ucis de un hoț în timp ce participa la massa Sfântului Augustin.
1293: Un cutremur lovește Kamakura, Kanagawa, Japonia, omorând în jur de 23.000 de oameni.
1488: Construirea bisericii „Sf. Gheorghe" de la Voroneț, ctitoria lui Ștefan cel Mare.
1538: Geneva îl alungă din oraș pe Jean Calvin și pe adepții săi. Calvin trăiește în exil la Strasbourg în următorii trei ani.
1679: A început construirea ansamblului arhitectural Mănăstirea Cotroceni, ctitorie a lui Șerban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678–1688 ); biserica mânăstirii a fost demolată în 1984, reconstrucția ei începând în 2003.
1805: La doar șase luni după ce s-a autoîncoronat împărat, Napoleon Bonaparte este încoronat rege al Italiei cu Coroana de fier a regilor longobarzi în Domul din Milano.
1896: Nicolae al II-lea devine ultimul țar al Rusiei imperiale.
1896: A fost publicat pentru prima oară indicele bursier Dow Jones Industrial Average.
1918: Republica Democratică Georgia și-a declarat independența.
1920: Constantin Brâncuși a participat, la Paris, la „Festivalul Dada", împreună cu André Gide, Paul Valéry, F. Léger etc., fiind unul dintre semnatarii manifestului intitulat „Contre Cubisme, contre Dadaisme"
1940: Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscută evacuarea forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.
1941: Al Doilea Război Mondial: Distrugătorul polonez Piorun schimbă focuri cu cuirasatul german Bismarck și își semnalizează poziția către flota britanică, care va reuși să distrugă cu succes mândria flotei germane.
1966: Guyana Britanică își câștigă independența și devine Guyana.
1967: The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.
1969: Programul Apollo: Apollo 10 se întoarce pe Pământ, după un test de succes de opt zile a tuturor componentele necesare pentru viitoarea primă aselenizare cu echipaj uman.
1984: Nicolae Ceaușescu inaugurează Canalul Dunăre-Marea Neagră (Ramura principală+Ramura de Sud).
1986: Comunitatea Europeană adoptă steagul european.
2019: La alegerile europarlamentare din România clasamentul partidelor este următorul: PNL - 27,00%, PSD - 22,51%, Alianța USR-PLUS - 22,36%, PRO România - 6,44%, PMP - 5,76%, UDMR - 5,26%, ALDE - 4,11%; prezența la vot a fost de 49,02%. La Referendumul pe tema justiției, 80,9% au votat "Da" la prima întrebare și 81,1% au votat "Da" la a doua întrebare; prezența la vot a fost de 41,28%
 
 
Sărbători
 
Calendarul creștin ortodox: Sf. Ap. Carp și Alfeu, din cei 70; Sf. Mc. Averchie și Elena
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Castelul lui Dracula, magnet pentru turişti, scos la vânzare pentru 66 de milioane de dolari

19 Mar 2016 2070

Pe urmele urmaşilor lui Dracula (galerie foto)

26 Feb 2016 1743

Oaspeţi unul şi unul la Cernavodă Pe lângă Sebastian Ciobanu şi Bogdan Năstase, la Cupa Atomic vine şi Ion Pascu

04 May 2015 7419

Printre invitați se află și Ion Pascu Au fost stabilite meciurile de la profesioniști ale Cupei Atomic

02 May 2015 2104

Va fi prezent şi Sebastian Ciobanu „Prinţesa războinică“ Diana Irena Belbiţă va lupta în Cupa Atomic de la Cernavodă

24 Apr 2015 6065