Evenimentele zilei Ziua Mondială a Meditației

  • Ziua mondială a meditaţiei este celebrată în acest an la data de 20 mai. 

Ziua mondială a meditaţiei, care este sărbătorită în a treia zi de vineri din luna mai, invită pe toată lumea să facă acest exerciţiu vechi de mii de ani pentru a ne limpezi gândurile ca să ne amintim că, mai presus de orice meserie, suntem oameni.

Istoria Zilei mondiale a meditaţiei (#WorldMeditationDay) poate fi urmărită de-a lungul istoriei meditaţiei în sine. Meditaţia a avut un rol important în multe religii şi a fost menţionată pentru prima oară în scris în jurul anului 1500 î.Hr., în India.

Această practică joacă un rol esenţial în multe religii din lume, în special în budism şi în alte religii orientale. Există şi oameni care nu o fac într-un scop spiritual sau religios, ci pur şi simplu pentru că ajută la diminuarea stresului şi la limpezirea minţii.

Data de 20 mai marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim: 


325: Se deschide oficial Primul conciliu de la Niceea, cu începerea primului Sinod ecumenic al Bisericii Creștine.[1]
1498: Exploratorul portughez Vasco da Gama descoperă drumul maritim către India când ajunge la Kozhikode (cunoscut anterior drept Calicut), India.[2]
1521: Are loc bătălia de la Pamplona în timpul războiului dintre Spania și Franța.
1595: Delegația munteană încheie la Alba Iulia tratatul de suzeranitate a principelui Transilvaniei Sigismund Bathory asupra Țării Românești.
1609: Sonetele lui Shakespeare sunt publicate pentru prima dată la Londra, poate în mod ilicit, de editorul Thomas Thorpe.[3]
1631: Orașul Magdeburg din Germania este ocupat de forțele Sfântului Imperiu Roman și majoritatea locuitorilor săi sunt masacrați, într-unul dintre cele mai sângeroase incidente ale Războiului de 30 de ani.

1645: Masacrul Yangzhou: Masacrul de zece zile a 800.000 de locuitori ai orașului Yangzhou, parte a tranziției de la dinastia Ming la dinastia Qing.
1802: Prin Legea din 20 mai 1802, Napoleon Bonaparte restabilește sclavia în coloniile franceze, revocând abolirea acesteia la Revoluția franceză.
1865: A fost inaugurată, la București, prima expoziție națională de produse agricole și industriale românești, organizată din inițiativa lui Ion Ionescu de la Brad și a lui Petre S. Aurelian.

1873: Comerciantul de țesături Levi Strauss și croitorul Jacob Davis au brevetat pantalonii confecționați din denim albastru cu ținte de cupru, așa-numiții blugi.
1875: A fost semnată, la Paris, "Convenția Metrului", tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România va adera la 10/22 martie 1883).
1882: Se formează Tripla Alianță între Imperiul german, Austro-Ungaria și Regatul Italiei.
1883: Krakatau începe să erupă; vulcanul va exploda trei luni mai târziu, omorând peste 36.000 de oameni.
1902: Cuba își câștigă independența față de Statele Unite. Tomás Estrada Palma devine primul președinte al țării.
1940: Holocaust: Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.
1941: Al Doilea Război Mondial: Bătălia de la Creta: parașutiștii germani invadează Creta.
1948: Generalisimul Chiang Kai-shek câștigă alegerile prezidențiale din Republica Chineză din 1948 și depune jurământul ca prim președinte al Republicii Chineze la Nanjing.
1956: În cadrul Operațiunii Redwing, este aruncată prima bombă cu hidrogen aeropurtată din Statele Unite peste atolul Bikini din Oceanul Pacific.
1960: Filmul La Dolce Vita regizat de Federico Fellini primește Palme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Actrița Anita Ekberg este populară cu scena de film din Fântâna din Trevi.
1964: Descoperirea radiației cosmice de fond cu microunde de către Robert Woodrow Wilson și Arno Penzias.
1983: Primele publicații ale descoperirii virusului HIV care provoacă SIDA apar în revista Science de către o echipă de oameni de știință francezi, inclusiv Françoise Barré-Sinoussi, Jean-Claude Chermann și Luc Montagnier.
1989: Protestele din Piața Tiananmen: Autoritățile chineze declară legea marțială în fața demonstrațiilor pro-democrație.
1990: Primele alegeri libere în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiate cu victoria foștilor comuniști (FSN) și alegerea lui Ion Iliescu în funcția de președinte al României.
2002: Independența Timorului de Est este recunoscută de Portugalia, punând capăt oficial a 23 de ani de stăpânire indoneziană și trei ani de administrație provizorie a ONU (Portugalia însăși este fostul colonizator al Timorului de Est până în 1976).
2006: La cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu" a obținut premiul „Un Certain Regard".
2019: Sistemul internațional de unități (SI): Unitățile de bază sunt redefinite, devenind învechitul prototip internațional al kilogramului.


Sărbători

Ziua internațională a metrologiei
Sf. mucenic Talaleu; Cuv. Talasie; Cuv. Marcu Pustnicul


Ziua mondială a albinelor

Slovenia a propus ca Organizaţia Naţiunilor Unite să proclame ziua de 20 mai ca fiind Ziua mondială a albinelor. În 2017, după trei ani cu demersuri la nivel internaţional, statele membre ale ONU au aprobat propunerea Sloveniei în unanimitate la data de 20 decembrie. Astfel, s-a hotărât ca Ziua mondială a albinelor să fie sărbătorită pe 20 mai.

Pe lângă faptul că joacă un rol foarte important în polenizare, asigurând astfel alimentaţia şi siguranţa alimentară, o agricultură durabilă şi biodiversitatea, albinele contribuie enorm la combaterea schimbărilor climatice şi la conservarea mediului. Protejarea albinelor şi a sectorului apicol pot ajuta la reducerea sărăciei şi a foametei pe termen lung, precum şi la menţinerea unui mediu sănătos şi la protejarea biodiversităţii. Studiile ştiinţifice au arătat că albinele au intrat pe lista speciilor pe cale de dispariţie. De aceea, avem nevoie de eforturi comune pentru a asigura protejarea albinelor şi a habitatelor acestora.


Ziua speciilor pe cale de dispariţie

Pământul este locuit de peste 16.000 de specii de plante, de animale, de ciuperci şi de alge care apar ca specii pe cale de dispariţie în lista roşie a UICN. Numai în SUA, aproape 700 de specii de animale şi 900 de specii de plante sunt considerate ameninţate sau pe cale de dispariţie. Omul este principalul responsabil de dispariţia şi de scăderea populaţiilor de specii din zilele noastre prin fragmentarea habitatelor, prin vânătoarea şi prin pescuitul excesiv, prin cauzarea încălzirii globale, prin introducerea speciilor invazive şi prin poluare, aşa că ţine tot de om să conştientizeze acest lucru şi să acţioneze în conservarea şi recuperarea speciilor pe cale de dispariţie.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAIMesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

24 Jan 2024 442

Clujul sărbătorește Ziua Unirii cu concerte și foc de artificii

23 Jan 2024 755

Horoscop pentru vineri, 12 ianuarie 2024 O zi excelentă pentru a te ocupa de chestiuni financiare ce vizează banii altora

12 Jan 2024 974

Primăria Constanța Ziua Națională a României, sărbătorită în avans la Căminul pentru Persoane Vârstnice

30 Nov 2023 707

Ce mesaj a transmis Cătălin Predoiu cu ocazia Zilei Arhivelor Naționale

31 Oct 2023 772

22 august în istorie. A început a doua domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească

22 Aug 2023 828

Sondaj de opinie Peste 60% dintre respondenți nu vor participa la evenimentele dedicate Zilei Marinei

13 Aug 2023 1146

Sondaj de opinie Participați la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române, la Constanța?

06 Aug 2023 1425

MAE comemorează Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

02 Aug 2023 766

Horoscop. Relațiile sentimentale și cele cu copiii sunt surse de bucurie astăzi pentru una dintre zodii

03 Jul 2023 946

Ziua de 18 iunie în istorie Ziua Internaţională a Picnicului, marcată astăzi. Tot ce îți trebuie pentru o ieșire la iarbă verde

18 Jun 2023 1244

Mihai Lupu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Muzeelor

18 May 2023 880

Horoscop. Zodia pentru care este posibilă apariția unei forme de câștig

13 May 2023 1160

​Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Constanței, încep de joi! Ce surprize sunt pregătite pentru constănțeni

11 May 2023 1116

Evenimentele zilei de 12 martie Ziua scoicilor la cuptor. Iată o rețetă delicioasă și ușor de pregătit

12 Mar 2023 1232