EXCLUSIV ANRM, despre licenţele privind explorarea nămolului terapeutic din perimetrele Lacul Techirghiol Est şi Techirghiol Gughiş (documente)

Nămolul de la Techirghiol a intrat în atenţia comunităţii locale, după ce o societate din Caransebeş, Formin Techirghiol SRL, înfiinţată pentru exploatarea resursei din lacul Techirghiol, a anunţat că vrea să investească în turism, prin construirea unui complex de lux pe malul acestuia. Pentru realizarea investiţiei de 50 - 80 de milioane de euro, Formin Techirghiol SRL doreşte să obţină licenţa de exploatare a unei suprafeţe de 3,5 hectare din lacul Techirghiol.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), al cărei preşedinte este Aurel Gheorghe, mai multe informaţii legate de licenţa de concesiune privind explorarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, judeţul Constanţa. Astfel, au fost solicitate informaţii privind ofertele depuse pentru obţinerea licenţei de concesiune pentru explorare privind explorarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, în suprafaţă de 2,610 kmp, judeţul Constanţa.
 
- Care au fost ofertanţii?
- Care este numele ofertantului desemnat câştigător?
- Pentru ce perioadă a fost acordată licenţa de concesiune pentru explorare privind explorarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, judeţul Constanţa?
- Care a fost valoarea ofertei câştigătoare? 

ANR, despre explorarea nămolului din perimetrul Lacul Techirghiol Est 

În replică, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a precizat următoarele: „În cadrul rundei nr. 9212016, pentru perimetrul de explorare Lacul Techirghiol Est, judeţul Constanţa, substanţa «nămoluri terapeutice», au fost depuse două oferte. Ofertanţii au fost: Complexul Balnear şi de Recuperare CAA SRL şi SC Formin SA. Ofertantul desemnat câştigător este SC Formin SA, conform raportului de evaluare a ofertelor şi Ordinului nr. 269/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 987/08.12.2016. Licenţa de concesiune a activităţii de explorare a nămolului terapeutic nr. 1964312016, perimetrul Lacul Techirghiol Est, a fost acordat pentru o perioadă de doi ani (8.12.2016 - 1.12.2018). Valoarea ofertei câştigătoare este în jur de 100.000 de euro“. 

Ce a decis Comisia de evaluare şi negociere pentru perimetrul Techirghiol Est 

Comisia de deschidere, evaluare şi negociere pentru concursul de oferte nr. 92/2016, numită prin Ordinul nr. 122/2016 al preşedintelui ANRM, a fost compusă din: Aurel Gheorghe - preşedinte, Daniela Lupescu, Marinela Sofia Tripa, Viroca ChivuAdrian Isub - secretar. Întrunită în şedinţă de lucru, conform aceluiaşi ordin, la data de 28.06.2016, Comisia de deschidere, evaluare şi negociere a stabilit următoarele: perimetrul de exploatare publicat - Lacul Techirghiol Est; localizarea perimetrului -judeţul Constanţa; substanţa - nămoluri terapeutice; ofertanţi - Complexul Balnear şi de Recuperare CAA SRL şi SC Formin SA.
 
În urma evaluării ofertelor depuse de cei doi ofertanţi şi punctajelor stabilite pentru raportul de prospecţiune, Complexul Balnear şi de Recuperare CAA SRL a obţinut 75 de puncte, iar SC Formin SA - 85 de puncte. În concluzie, comisia a declarat câştigătoare oferta care a întrunit punctajul cel mai mare, 85 de puncte, depusă de Formin SA. Oferta a fost declarată câştigătoare cu unanimitate de voturi. „Până la etapa de negociere a licenţei, ofertantul declarat câştigător va analiza programul de mediu în conformitate cu observaţiile evaluatorului de mediu“, se arată în procesul-verbal al şedinţei de deschidere a plicului exterior depus pentru concursul de ofertă nr. 92/2016 în vederea concesionării unor activităţi miniere de explorare. 

Ordinul pentru explorarea nămolului din Lacul Techirghiol Est, publicat în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial al României nr. 987/8.12.2016 a fost publicat ordinul pentru aprobarea unor licenţe de concesionare pentru explorare. „Se aprobă Licenţa de concesionare pentru explorare nr. 19.643/2016 privind explorarea resurselor de nămoluri terapeutice din perimetrul lacului Techirghiol Est, judeţul Constanţa, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi SC Formin SA, în calitate de concesionar. 

Un singur ofertant pentru explorarea resurselor de nămol din perimetrul Techirghiol Gughiş

De asemenea, cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale mai multe informaţii legate de licenţa de concesiune pentru resursele de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Gughiş. Astfel, datele cerute au vizat ofertele depuse pentru obţinerea licenţei de concesiune pentru explorare privind explorarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Techirghiol Gughiş, suprafaţa - 1,917 kmp, judeţul Constanţa:
 
- Care au fost ofertanţii?
- Care este numele ofertantului desemnat câştigător?
- Pentru ce perioadă a fost acordată licenţa de concesiune pentru explorare privind explorarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Techirghiol Gughiş, judeţul Constanţa?
- Care a fost valoarea ofertei câştigătoare?
 

În cadrul rundei nr. 81/2013, pentru perimetrul de explorare Techirghiol Gughiş, substanţa „nămoluri terapeutice“, a fost depusă o singură ofertă. Ofertantul a fost SC Formin SA (conform procesului-verbal de deschidere a plicului). Ofertantul desemnat câştigător este SC Formin SA (conform raportului de evaluare a ofertelor şi Ordinului ANRM publicat în Monitorul Oficial nr. 459/25.07.2013). Licenţa de concesiune a activităţii de explorare a nămolului terapeutic nr. 16451/2013 - perimetrul Techirghiol Gughiş a fost acordată iniţial pe o perioadă de un an, fiind ulterior prelungită prin act adiţional cu un an (25.07.2013 - 24.07.2015). Valoarea ofertei câştigătoare este în jur de 43.000 de euro.

Ce a decis Comisia de evaluare şi negociere pentru perimetrul Techirghiol Gughiş

Comisia de deschidere, evaluare şi negociere pentru concursul public de oferte nr. 81/2013, numită prin ordinul preşedintelui ANRM nr. 62/2013, s-a întrunit în şedinţă de lucru la data de 1.07.2013, constatând următoarele: perimetrul de exploatare publicat - Techirghiol Gughiş, localizarea perimetrului - judeţul Constanţa, substanţa - nămoluri terapeutice sapropelice, ofertant - SC Formin SA.
 
Din comisia de deschidere, evaluare şi negociere au făcut parte: Ştefan Hîrşu - preşedinte, Alia Mekkaoui, Angelica Nanu, Emilia Munteanu, Adrian Iosub, Marcela Olariu - secretar. Potrivit raportului de evaluare a ofertelor aferente perimetrului Techirghiol Gughiş, Formin SA, singurul ofertant, a obţinut 275 de puncte din 322. „Orice investiţie pentru valorificarea nămolului terapeutic sapropelic făcută înainte de înregistrarea resurselor la ANRM se face pe răspunderea şi cheltuiala titularului“, se precizează în procesul-verbal al şedinţei de deschidere a plicului exterior depus pentru concursul public de oferte nr. 81/2013 pentru concesionarea unor activităţi miniere de explorare.

Ordinul privind explorarea nămolului terapeutic din perimetrul Techirghiol Gughiş, publicat

De asemenea, în Monitorul Oficial al României nr. 459/28.07.2016 a fost publicat Ordinul privind aprobarea unor licenţe de concesiune pentru exploatare şi pentru modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 32/2013 privind aprobarea Listei perimetrice pentru concesionarea de activităţi de explorare, privind concursul public de ofertă - runda nr. 81/2013. „Se aprobă Licenţa de concesiune pentru explorare nr. 16.451/2013 privind explorarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Techirghiol Gughiş, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi SC Formin SA, în calitate de concesionar.

Formin SA, în datele Registrului Comerţului

Potrivit Registrului Comerţului, acţionari persoane fizice în Formin SA sunt: Vasile Sebastian Albulescu, născut pe 1.01.1974, în Caransebeş, cu 49,9998441008% din capitalul social, şi Ioan-Gheorghe Varga, născut pe 29.09.1971, în Cluj-Napoca, cu 50,0001558992% din capitalul social. Administrator al firmei este Dan Cornel Fara, născut 28.09.1967, în Caransebeş. Vasile Sebastian Albulescu mai este asociat în: A.V. Investments SRL (funcţiune), East Water Drillings SRL (funcţiune), Edil Proiect SRL (funcţiune), Formin Techirghiol SRL (funcţiune), Ipsum Group SRL (funcţiune), Mineral Project 1 SRL (funcţiune), Prodcomprest Albulescu SRL (radiată), Revicond Canaltech SRL (funcţiune), Smartnet SRL (radiată), Star Telefonica SRL (funcţiune).

 
Ioan-Gheorghe Varga mai figurează ca asociat în Corado Import Export SRL (radiată), Napoca Trust SRL (lichidare), Tehnopro Construct SRL (radiată) şi ca administrator în Corado Import Export SRL (radiată), Napoca Trust SRL (lichidare). Dan Cornel Fara apare ca administrator şi în A.V. Investments SRL şi Star Telefonica SRL. Formin SA figurează ca asociat/acţionar persoană juridică în Casa Star SRL, Formin Nera SA, Formin Techirghiol SRL şi Tincova Project SRL, toate în funcţiune. Potrivit Ministerului de Finanţe, pentru anul 2015, societatea Formin SA a raportat o cifră de afaceri netă de 16.471.276 de lei, un profit de 3.133.779 de lei şi 93 de salariaţi. Tipul de activitate, conform clasificării CAEN, este „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“.

În secţiunea „Documente“ puteţi consulta: 

1. Procesul-verbal al şedinţei de deschidere a plicului exterior depus pentru concursul de ofertă nr. 92/2016 privind concesionarea unor activităţi miniere de explorare;
2. Procesul-verbal al şedinţei de deschidere a plicului exterior depus pentru concursul public de ofertă nr. 81/2013 privind concesionarea unor activităţi miniere de explorare;
3. Monitorul Oficial al României nr. 987/8.12.2016, Ordinul pentru aprobarea unor licenţe de concesionare pentru explorare;
4. Ordinul privind aprobarea unor licenţe de concesiune pentru explorare şi pentru modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 32/2013 privind aprobarea Listei perimetrice pentru concesionarea de activităţi de explorare, cu privire la concursul public de ofertă - runda nr. 81/2013, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 459/25.07.2013 ;
5. Răspunsurile Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Direcţia Generală Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Minerale, Integrare Europeană.
 
Citeşte şi: 
 
File de istorie. Despre nămolul magic şi binecuvântat Cum a devenit Techirghiol staţiunea vizitată de mii de turişti, atraşi de aurul negru 
 
Controverse în dezbaterea de la Techirghiol pentru aurul negru. Se vrea referendum Iulian Soceanu - „Vom face demersuri ca nămolul să nu ia calea exportului“ (galerie foto)
 
Ce a depus Formin SA la APM Constanţa Sunt vizate lucrările de explorare a nămolului terapeutic de la Techirghiol (document)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

maria

25 May, 2017 10:54

Salvati lacul Techirghol si Sanatoriul balnear! Protestam! Comunitatea locala a fost consultata? DNA sa intre pe fir sa vada ce interese ascunse sint in a nenoroci acesta bogatie nationala si acest brand de tara. Pina la urma este vorba de sanatatea romanilor,in primul rind, deci este si o probleme de securitate nationala. Sa nu mai lasam la bunul plac al unor functionari ciudati bogatii si simboluri ale Romaniei.macar in ultimul moment sa fim constienti de procariile la care sintem supusi. Sus Constanteni!

Articole asemanatoare

Monitorul Oficial A fost publicat ordinul privind exploatarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est

21 Jul 2021 4077

Interpelat de către deputatul Huţucă Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

03 Oct 2017 4378

Formin SA a primit răspuns de la APM Constanţa! Sunt vizate lucrările de explorare a nămolului terapeutic de la Techirghiol! (document)

13 Jun 2017 4464

UPDATE. Declaraţie politicã a deputatul USR Ion Stelian „Techirghiol, o nouã «Roşia Montanã» a României?”

31 May 2017 3870

Petiţie pentru salvarea nămolului din Lacul Techirghiol. Câte semnături au fost adunate

29 May 2017 6402

UPDATE. Parlamentarii de Constanţa au alte probleme Deputat de Galaţi, interpelare la premier pentru nămolul de Techirghiol

29 May 2017 11177

File de istorie. Despre nămolul magic şi binecuvântat Cum a devenit Techirghiol staţiunea vizitată de mii de turişti, atraşi de aurul negru

24 May 2017 6156

Ce a depus Formin SA la APM Constanţa Sunt vizate lucrările de explorare a nămolului terapeutic de la Techirghiol (document)

19 May 2017 4297

Adevarul.ro „Roşia Montană se poate repeta la Techirghiol“. Exploatarea nămolului unic în lume, contestată de comunitatea locală

18 May 2017 8942

Controverse în dezbaterea de la Techirghiol pentru aurul negru. Se vrea referendum Iulian Soceanu - „Vom face demersuri ca nămolul să nu ia calea exportului“ (galerie foto)

18 May 2017 6696

O firmă din Caransebeş vrea să extragă aurul negru. Dezbatere la Techirghiol. Ce se întâmplă cu nămolul din Lacul Techirghiol (galerie foto+document)

15 May 2017 13401