Exerciţiu comun de poliţie aeriană executat de forţele aeriene române, germane şi britanice, la baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

  • Un exerciţiu comun de poliţie aeriană a fost executat, la finalul săptămânii, de forţele aeriene române, germane şi britanice în zona litoralului românesc al Mării Negre.
Potrivit MApN, în executarea acestui exerciţiu a fost inclusă şi interceptarea unei aeronave „ţintă", reprezentată de un avion de transport C - 27 J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române.

Acesta a parcurs traiectul Baza 90 Aeriană Otopeni - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, fiind interceptat de aeronave F16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă permanent - poliţie aeriană (SLP - PA), iar ulterior de aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice şi Forţelor Aeriene Germane.

„Aici este o bază NATO, multinaţională, mai multe forţe sunt desfăşurate pe această locaţie. Alături de Forţele Aeriene Române avem Forţele Aeriene Germane şi Forţelor Aeriene Regale Britanice, cu aeronavele Eurofighter Typhoon. De asemenea, două escadrile de elicoptere din partea Statelor Unite. Aţi fost martori astăzi la un exerciţiu pe care îl facem în mod regulat între partenerii NATO, (...) un exerciţiu de poliţie aeriană sub comandă NATO", a declarat, după finalizarea exerciţiului, comandorul Daniel Moise din cadrul Forţelor Aeriene Române.


El le-a explicat jurnaliştilor în ce a constat exerciţiul.

„Au fost alertate avioanele F16 Fighting Falcon de pe locaţia Feteşti, au interceptat avionul de transport (...). Pe Marea Neagră a fost în desfăşurare un exerciţiu cu Forţele Navale Române, alături de Forţele Navale Italiene şi cele turceşti. Acolo, două F16 v-au escortat. De asemenea, au mai fost implicate în exerciţiu două F16 din Grecia şi, într-un eveniment separat, două F16 din Turcia. Toată această operaţiune aeriană a fost coordonată de la bordul unui AWACS venit din Germania, cu un echipaj multinaţional, ceea ce a demonstrat determinarea NATO de a contribui la securizarea spaţiului aerian în această parte a lumii", a spus comandorul Moise.


Reprezentantul Forţelor Aeriene Britanice a subliniat că exerciţiul a avut drept scop îmbunătăţirea colaborării între partenerii NATO.

Forţele Aeriene Române precizează că poliţia aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei. În orice moment, câte două aeronave de vânătoare sunt pregătite pentru Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Misiunea principală a serviciului de luptă - poliţie aeriană este apărarea spaţiului aerian naţional, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul naţional fără autorizaţie, din diverse motive, scrie Agerpres.

Conform MApN, exerciţiul ADEX de vineri reprezintă o misiune de antrenament în comun a forţelor aeriene aliate şi a mijloacelor navale în spaţiul aerian naţional şi pe teritoriul internaţional al Mării Negre. 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23 de la Capu Midia

13 Nov 2023 468

UPDATE O grenadă a explodat într-un poligon, din Sălaj. Cinci persoane rănite

18 Oct 2023 661

MApN Militari români, francezi și luxemburghezi la un exercițiu de instruire în comun în Centrul de Instruire Babadag

22 Sep 2023 742

Județul Tulcea Exercițiu militar în zona localităților Enisala și Sălcioara! Traficul va fi îngreunat ore-n șir

01 Aug 2023 812

Sute de militari participă la exercițiul Junction Strike 2023. Se desfășoară în mai multe zone, printre care și județul Constanța

09 May 2023 884

Exercițiul „ EAGLE ROYAL 23“ are loc în poligonul Capu Midia

07 Feb 2023 916

Exercițiul Balkan Shield 2022, în Grecia. Participă militari din șapte țări, printre care și România (GALERIE FOTO)

07 Nov 2022 1000

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

28 Jul 2022 1131

Exercițiul medical interinstituțional MASCAL 22, desfășurat în trei baze militare printre care și cea de la Mihail Kogălniceanu

25 May 2022 1116

Tragedie în timpul unui exercițiu militar! Un parașutist militar a murit în timpul executării manevrelor de aterizare

25 May 2022 3040

Militari din România, SUA, Irlanda de Nord și Marea Britanie participă la exerciţiul multinaţional Resolute Castle 22

05 May 2022 971

Armata Română este în doliu! Un militar român a murit strivit de un tanc

18 Mar 2022 2917

Județul Constanța Ministrul Vasile Dîncu, întrevedere cu omologul olandez la baza militară de la Mihail Kogălniceanu

06 Mar 2022 2603

MApN Exercițiul demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită de la Mihail Kogălniceanu și Fetești, anulat

03 Mar 2022 1725

Sute de militari din unități ale Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” Constanța participă la exerciţiul multinaţional „Justice Eagle 22.1“

01 Mar 2022 1261