Firmele de curierat vor furniza la ANAF detalii despre persoanele ce au plătit ramburs produsele comandate online (VIDEO)

foto: captură video Facebook/ Guvernul României

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, precizează că prevederea conform căreia firmele de curierat ar urma să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online vizează o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor.

Prevederea se află în Ordonanţa de urgenţă aprobată, miercuri, 18 mai, de Guvern cu privire la facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.
 

„Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine, ca atare eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă şi în conformitate cu obligaţiile pe care le are la nivel european şi în conformitate cu potenţialul pe care România îl deţine în acest sens să facă toate demersurile legale astfel încât taxele şi impozitele să fie plătite de toată lumea.

Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor.

Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele de care este nevoie ca bugetul naţional să poată furniza serviciile pe care cetăţenii români le aşteaptă", a explicat Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern.


El s-a declarat convins că normele de aplicare vor detalia procedura în acest caz.

Întrebat dacă a fost solicitată o opinie de la protecţia datelor, el a menționat că „fiecare act normativ pe care îl discutăm în Guvernul României, toate avizele necesare sunt luate de la iniţiatorii care fac acest demers”

„Din câte cunosc, nu sunt observaţii pe acest proiect nici de la Ministerul Muncii, nici de la Ministerul Justiţiei, nici de la Consiliul Legislativ. Avem de asemenea avize de la Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Autoritatea Naţională de Supraveghere a prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inclusiv Consiliul Economic şi Social", a arătat acesta. 


De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a indicat că, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei care cuprinde şi reglementarea în zona comerţului electronic, intrarea în vigoare se va face la data menţionată în actul normativ.


UPDATE

Cu privire la Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală,  adoptată astăzi de Guvernul României, ANAF mentționează următoarele:

 
Prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului livrat.

Scopul acestei modificari legislative este atât prevenirea și combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerțului on-line, cât și protejarea intereselor cumpărătorilor.

Prin această măsură se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul on-line.
 
Prin stabilirea realității relației comerciale dintre cumpărătorul și vânzătorul implicați în comerțul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel puțin a beneficiarului, care are interesul direct să primească factură fiscală și să beneficieze astfel de garanția legală și indirect să determine plata taxelor și impozitele aferente veniturilor încasate de vânzător din comercializarea produselor respective.
Subliniem faptul că datele colectate respectă normele constituționale privind viața intimă, familială și privată, precum și secretul corespondenței, fără a se referi la conținutul coletului. De altfel, în scopul exercitării atribuţiilor sale legale specifice de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, ANAF prelucrează curent date cu caracter personal cu respectarea întocmai a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare.
Mai mult, potrivit art. 11 din Codul de procedură fiscală, personalul ANAF este obligat să păstreze secretul asupra informațiilor de care a luat cunoștință ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu, iar aceste informații se referă inclusiv la cele obținute din declarații ori documente prezentate de contribuabili/plătitori sau terți.
Ordonanța de urgență intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, iar transmiterea datelor se va realiza ulterior adoptării ordinului președintelui ANAF, în care va fi prevăzut modelul declarației.


 

video: Facebook/ Guvernul României

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu

06 Dec 2023 236

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României de azi. S-a vorbit și despre Constanța

29 Nov 2023 673

MDLPA Guvernul alocă fonduri pentru continuarea unor proiecte de dezvoltare locală

29 Nov 2023 492

Guvernul României Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 29 noiembrie 2023

29 Nov 2023 438

Guvernul României Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 23 noiembrie 2023

23 Nov 2023 385

Ședință a Guvernului României. Lista proiectelor aflate pe ordinea de zi

22 Nov 2023 703

Guvernul României Premierul Marcel Ciolacu - Apreciez sprijinul Cehiei pentru aderarea României la Spațiul Schengen

21 Nov 2023 280

Proiectul legii pensiilor, în noua formulă, aprobată de guvern. Ce prevede aceasta

10 Nov 2023 872

Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naţionale de ordine şi siguranţă publică 2023 – 2027,

09 Nov 2023 580

Limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, excepție fac plafonul de casă și avansul spre decontare (VIDEO)

09 Nov 2023 632

Guvernul României Consultări la Palatul Victoria pe tema combaterii consumului de droguri

09 Nov 2023 539

Ministerul Dezvoltării Guvernul a aprobat Planul de amenajare a spațiului maritim

09 Nov 2023 597

Premierul Marcel Ciolacu „Ne concentrăm în continuare serios asupra a ceea ce avem de făcut pentru depunerea cererii de plată numărul 3, prin care România va beneficia de peste 3 miliarde de euro”

02 Nov 2023 577

Guvernul a aprobat noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară

31 Oct 2023 633

Guvernul RomânieiORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară

31 Oct 2023 470