Firmele de curierat vor furniza la ANAF detalii despre persoanele ce au plătit ramburs produsele comandate online (VIDEO)

foto: captură video Facebook/ Guvernul României

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, precizează că prevederea conform căreia firmele de curierat ar urma să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online vizează o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor.

Prevederea se află în Ordonanţa de urgenţă aprobată, miercuri, 18 mai, de Guvern cu privire la facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.
 

„Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine, ca atare eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă şi în conformitate cu obligaţiile pe care le are la nivel european şi în conformitate cu potenţialul pe care România îl deţine în acest sens să facă toate demersurile legale astfel încât taxele şi impozitele să fie plătite de toată lumea.

Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor.

Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele de care este nevoie ca bugetul naţional să poată furniza serviciile pe care cetăţenii români le aşteaptă", a explicat Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern.


El s-a declarat convins că normele de aplicare vor detalia procedura în acest caz.

Întrebat dacă a fost solicitată o opinie de la protecţia datelor, el a menționat că „fiecare act normativ pe care îl discutăm în Guvernul României, toate avizele necesare sunt luate de la iniţiatorii care fac acest demers”

„Din câte cunosc, nu sunt observaţii pe acest proiect nici de la Ministerul Muncii, nici de la Ministerul Justiţiei, nici de la Consiliul Legislativ. Avem de asemenea avize de la Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Autoritatea Naţională de Supraveghere a prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inclusiv Consiliul Economic şi Social", a arătat acesta. 


De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a indicat că, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei care cuprinde şi reglementarea în zona comerţului electronic, intrarea în vigoare se va face la data menţionată în actul normativ.


UPDATE

Cu privire la Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală,  adoptată astăzi de Guvernul României, ANAF mentționează următoarele:
 
Prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului livrat.

Scopul acestei modificari legislative este atât prevenirea și combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerțului on-line, cât și protejarea intereselor cumpărătorilor.

Prin această măsură se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul on-line.
 
Prin stabilirea realității relației comerciale dintre cumpărătorul și vânzătorul implicați în comerțul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel puțin a beneficiarului, care are interesul direct să primească factură fiscală și să beneficieze astfel de garanția legală și indirect să determine plata taxelor și impozitele aferente veniturilor încasate de vânzător din comercializarea produselor respective.
Subliniem faptul că datele colectate respectă normele constituționale privind viața intimă, familială și privată, precum și secretul corespondenței, fără a se referi la conținutul coletului. De altfel, în scopul exercitării atribuţiilor sale legale specifice de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, ANAF prelucrează curent date cu caracter personal cu respectarea întocmai a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare.
Mai mult, potrivit art. 11 din Codul de procedură fiscală, personalul ANAF este obligat să păstreze secretul asupra informațiilor de care a luat cunoștință ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu, iar aceste informații se referă inclusiv la cele obținute din declarații ori documente prezentate de contribuabili/plătitori sau terți.
Ordonanța de urgență intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, iar transmiterea datelor se va realiza ulterior adoptării ordinului președintelui ANAF, în care va fi prevăzut modelul declarației.


 

video: Facebook/ Guvernul României

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Credit guvernamental pentru spitalul regional Constanța

04 Aug 2022 1083

A fost aprobat în ședința de Guvern memorandumul privind ruta de transport între Marea Neagră și Marea Caspică

03 Aug 2022 568

Memorandum pe lista ședinței de Guvern. O rută de transport între Marea Neagră și Marea Caspică

03 Aug 2022 407

Şedinţă de Guvern, miercuri. Lista proiectelor care urmează să se aprobe. Printre ele, și proiecte despre Constanța

03 Aug 2022 540

Purtătorul de cuvânt al Guvernului „La nivelul Guvernului există o preocupare în legătură cu creşterea numărului de cazuri de COVID-19“ (VIDEO)

27 Jul 2022 537

Ministerul Dezvoltării Peste 1,7 milioane de lei alocate de Guvern pentru refacerea unor școli. Pe listă, o școală din județul Tulcea

27 Jul 2022 688

S-a aprobat înfiinţarea unui post de secretar de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE

27 Jul 2022 412

Actele normative aprobate de Guvern astăzi. Ce hotărâri vizeză Constanța

27 Jul 2022 478

Premierul României, la reuniunea consorțiilor universitare românești. Ce subiecte au fost dezbătute

25 Jul 2022 463

Premierul Ciucă a solicitat autorităților intervenții coordonate pentru protejarea populației de efectele caniculei

22 Jul 2022 391

Actele normative adoptate de Guvern astăzi. Printre ele și Hotărârea de Guvern privind înființarea unui Comitet Naţional

20 Jul 2022 546

Ministerul Sănătății înființează Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Cine face parte din componență

20 Jul 2022 425

Ciucă Astăzi se aprobă Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă 2022 - 2027

20 Jul 2022 346

Ședință la Guvernul României, programată miercuri. Lista completă a proiectelor de hotărâri

19 Jul 2022 591

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu ministrul irlandez al afacerilor externe și apărării, Simon Coveney

19 Jul 2022 347