Mesajul pe care l-a transmis Familia Regală în memoria Flaviei Bălescu-Coposu


 
  • Flavia Bălescu-Coposu s-a stins din viață la 96 de ani. Alături de sora sa, a pus bazele Fundației „Corneliu Coposu“, în 1996 și au militat intens pentru răspândirea principiilor creștin-democrate în care fratele lor a crezut mereu.
Fundația „Corneliu Coposu“ a anunțat cu profundă tristețe că Flavia Bălescu-Coposu, sora marelui om politic Corneliu Coposu a trecut la cele veșnice pe 8 septembrie 2021.

„Familia împreună cu Fundația Corneliu Coposu anunță cu profundă durere că astăzi, de ziua nașterii Maicii Domnului, a urcat la Cer sora cea mare a Seniorului Corneliu Coposu, doamna Flavia Bălescu-Coposu.“, scrie pe site-ul Fundației Corneliu Coposu.


Flavia Bălescu-Coposu s-a născut pe 6 decembrie 1924, la Bobota, fiind a treia fetiță a familiei, botezată Flavia Lucia Terezia. Tatăl său a fost părintele protopop Valentin Coposu. Studiile primare le-a făcut la Bolbota, iar liceul l-a început  Beiuș, terminându-l la Blaj, în anul 1943. S-a înscris apoi la Academia de Științe Economice din București. După finalizarea studiilor nu a reușit să-și găsească un loc de muncă, din cauza „recomandărilor“, însă în 1948 a ocupat postul de zilieră la Statistică, la recensământul agrigol care începuse.

Găsirea unui loc de muncă stabil a fost grea. A primit ajutor de la o fostă colegă de facultate care i-a spus că fratele ei fusese numit şef de şantier la o fabrică de construcţii la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde se lucra şi cu deţinuţi politici, printre care era şi fratele său, Corneliu Coposu. Astfel a venit la Constanța unde a locuit și lucrat la întreprinderea respectivă, din toamna anului 1949 până în anul 1953.

Pe 17 iulie 1996, alături de sora sa Rodica, a înființat Fundația Corneliu Coposu, scopul principal al Fundației fiind răspândirea princiipilor creștin-democrate în care fratele lor a crezut mereu. În anul 2009, Flavia Bălescu-Coposu, alături de sora sa Rodica Coposu, a fost decorată de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României cu decorația „Crucea Casei Regale a României“.

Familia Regală a României a transmis un mesaj in memoriam pe pagina oficială de Facbook :
 

„Flavia Bălescu-Coposu, In Memoriam
Familia Regală a aflat cu profundă tristețe vestea trecerii la Domnul a doamnei Flavia Bălescu, sora omului de stat Corneliu Coposu. În anul 1995, Regina Ana și Custodele Coroanei Margareta au fost alături de Rodica și Flavia Coposu, la funeraliile fratelui lor.

Împreună cu sora ei, Rodica, Flavia Bălescu a fondat, în anul 1996, Fundația Corneliu Coposu, care duce mai departe principiile și valorile în care marele om politic a crezut întreaga sa viață. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost legați profund de surorile Coposu și au admirat întotdeauna efortul lor de a readuce în memoria societății românești remarcabila moștenire spirituală, politică și morală a fratelui lor.

Susținătoare a principiilor și valorilor Coroanei Române, Flavia Bălescu-Coposu a primit în anul 2009 din partea Regelui Mihai I, odată cu sora sa Rodica, Crucea Casei Regale a României. În anul 2014, Familia Regală, alături de Flavia și Rodica Coposu, a comemorat centenarul nașterii lui Corneliu Coposu, la Palatul Elisabeta.
Dumnezeu să o odihnească în pace!“Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a postat un mesaj în memoria Flaviei Bălescu-Coposu, pe contul de socializare:

„IICCMER semnalează cu profund regret stingerea din viață a doamnei Flavia Bălescu-Coposu, sora marelui om politic Corneliu Coposu Miercuri, 8 septembrie 2021, a încetat din viață, la vârsta de 96 de ani, Flavia Bălescu-Coposu (n. 6 decembrie 1924 – d. 8 septembrie 2021), sora cea mare a lui Corneliu Coposu, un nume de referință în istoria de după 1989 a României.


Nedreptățile suferite în timpul regimului comunist de către dumneaei, dar și de către familia sa, au transformat-o, alături de sora sa, Rodica Coposu, în prezențe extrem de active pentru „răspândirea principiilor creștin-democrate în care fratele lor a crezut mereu“. Astfel, în 1996, cele două doamne au pus bazele Fundației Corneliu Coposu, implicându-se în numeroase proiecte, unele dintre acestea împreună cu IICCMER, pentru dezvoltarea și susținerea unei culturi anti-totalitare, „amplă, vastă și orientată către viitor“.

Suntem datori să ducem această misiune mai departe, mai ales că munca ne-a fost înlesnită considerabil prin efortul deschizător de drumuri al unor adevărate modele, precum doamna Flavia Bălescu-Coposu.
Dumnezeu să o odihnească în pace.“

 

Sursa foto și documentație: Fundația Corneliu Coposu
 
Citește și:

Flavia Bălescu, sora lui Corneliu Coposu, a încetat din viaţă


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța se pregătește să mai bage niște fonduri în documente de planificare strategică!

22 Oct 2021 357

Soția lucrează în primăria Constanța. Soțul a înființat o firmă de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale

20 Oct 2021 3805

CT BUS cumpără elemente de caroserie autobuz Isuzu Citiport

19 Oct 2021 1184

RAEDPP cumpără servicii de întreținere pentru sistemele de supraveghere și înregistrare video din campusul social Henri Coandă

19 Oct 2021 399

Petiție. Peste 10.000 de riverani afectați. Se cere modificarea proiectului de modernizare a marilor bulevarde din Constanța!

18 Oct 2021 7099

Palatul Administrativ nu are cadastru la zi! Consiliul Județean Constanța face licitație pentru actualizarea cărții funciare a imobilului

18 Oct 2021 416

În atenția deținătorilor clădirilor de patrimoniu din Constanța. S-a lansat un nou apel de proiecte finanțate prin timbrul monumentelor istorice

16 Oct 2021 393

A fost desemnat un nou administrator special la Electrocentrale Constanţa, societate aflată în insolvență

16 Oct 2021 1253

După mai multe eșecuri, se organizează o nouă licitație pentru transformarea Casei Embiricos din Peninsulă în incubator de afaceri

15 Oct 2021 772

Primăria Constanța cumpără servicii de organizare pentru „Summitul Tinerilor, Ediția 2021”

15 Oct 2021 551

Modernizarea rețelei stradale a municipiului Mangalia, contestată la CNSC

12 Oct 2021 658

Licitație pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare la unele imobile aparținând Consiliului Județean Constanța

11 Oct 2021 539

Un singur SRL interesat de concursul de idei pentru amenajarea sensurilor giratorii pe bulevardele Tomis și Mamaia

09 Oct 2021 660

Licitație pentru lucrări de renovare la Campusul Social Henri Coandă din Constanța

09 Oct 2021 404

Licitația pentru reamenajarea locurilor de joacă existente în municipiul Constanța a fost anulată

08 Oct 2021 732