Focar de gripă aviară diagnosticat la o fermă de curcani

Foto - pixabay.comAstăzi, 27 ianuarie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatația comercială de păsări  BRAVCOD SRL - F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov.

Din data 26 ianuarie, imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului.

Totodată, s-a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţul Brașov şi județele limitrofe, precum și Unitatea Operaţională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu.

O echipă de specialiști din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), condusă de vicepreședintele Dănuț Păle, s-a deplasat la exploatația respectivă, pentru a participa la ancheta epidemiologică și a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale, care au scopul de a împiedica răspândirea virusului.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încât pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

În zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale de păsări și în zona de supraveghere 15, care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

Serviciile sanitare veterinare împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Brașov, au restricţionat drumurile de acces către ferme.

De asemenea, au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brașov, Prahova, Covasna, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Harghita, Mureș şi inspectori ai Poliţiei Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acţiuni comune de control privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi creşterea încrederii cetăţeanului în instituţiile publice încheiat între ANSVSA şi IGPR.

Au fost intensificate controalele în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasăre şi ouă de consum şi de incubaţie, între România şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.
 
ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Societatea Medicilor Veterinari în Patologie Aviară din România și cu Colegiul Medicilor Veterinari din România.

 
Contextul epidemiologic actual al evoluţiei gripei aviare în Europa denotă o presiune virală crescută, înregistrându-se focare, astfel: Polonia - 32, Franța - 27, Cehia - 11, Germania – 7, iar cazuri la păsările sălbatice: Germania – 40, Austria – 33, Belgia – 20, ceea ce determină intensificarea supravegherii şi monitorizării păsărilor domestice şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.
 
Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase.
 
La aceasta oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou focar secundar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov

30 Jan 2023 803

Un nou focar de gripă aviară la o fermă de curcani din județul Brașov. Al doilea din ultimele zile

28 Jan 2023 914

Lebede diagnosticate cu gripă aviară

04 Jan 2023 918

Alertă la frontiera cu România! S-a descoperit un caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1

30 Nov 2022 905

China a raportat că a detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la om

27 Apr 2022 1152

Alertă DSVSA Constanța Focar de gripă aviară în Insula Ceaplace şi Insula Prundul cu păsări de pe lacul Sinoe

22 Mar 2022 1332

ANSVSA anunță Giurgiu, un focar de gripă aviară într-o exploatație comercială de păsări

19 Mar 2022 1405

Anunț al Primăriei Cumpăna cu privire la situația din Europa a Gripei Aviare

14 Jan 2022 1369

Cercetătorii germani susţin că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară

30 Dec 2021 1183

DSVSA Călărași a fost notificată Caz de gripă aviară confirmat la o lebădă de vară în județul Călărași

18 Nov 2021 1389

Constanța S-a elaborat Planul de măsuri privind controlul și prevenirea răspândirii gripei aviare înalt patogene la nivelul județului

24 May 2021 1221

DSVSA Noi măsuri luate la nivelul județului Constanța în contextul apariției gripei aviare în județul Mureș

10 May 2021 1663

Focar de gripă aviară Se suspendă comerțul cu păsări vii. Ce spune prefectul județului Constanța

08 May 2021 3011

Eforie Sud O lebădă moartă a fost confirmată cu gripă aviară

26 Jan 2021 2175

Lebede moarte, infectate cu gripă aviară, găsite în Portul Constanța. Ce măsuri a luat Direcția Sanitară Veterinară

14 Jan 2021 1676