Forțele Navale Române, exerciții pentru dezvoltarea procedurilor operaționale de asigurare a securității spațiului naval

Exerciții ale Forțelor Navale Române, foto: Facebook/ Forțele Navale Române

Forțele Navale Române anunță că desfășoară, concomitent, în perioada 28 martie – 8 aprilie, două exerciții întrunite, pentru creșterea nivelului de interoperabilitate dintre structurile de forțe participante, precum și pentru dezvoltarea procedurilor operaționale de asigurare a securității spațiului naval (maritim și fluvial) al țării noastre.

Potrivit autorităților, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsuri suplimentare de supraveghere a zonei maritime de responsabilitate, în vederea creșterii vitezei de reacție pentru combaterea pericolului de mine din Marea Neagră.

Conform sursei citate, exercițiul „Tomis 22”, organizat pe mare, în raioane maritime din apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă a României, și Exercițiul „Danube Protector 22”, desfășurat pe Dunăre și în nordul Dobrogei, în zona lagunar-deltaică, fac parte din programul de instruire întrunită al militarilor din Forțele Navale și se înscriu în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării.

Trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă (EOD) și o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forțele Navale care participă la cele două exerciții.

Din partea Forțelor Terestre, sunt prezente structuri de infanterie, de artilerie și logistice de la Batalionul 341 Infanterie Topraisar și de la Batalionul 325 Artilerie Caracal.

Totodată, peste 950 de militari își vor sincroniza acțiunile de instruire, conform unui scenariu fictiv de respingere a unei agresiuni asimetrice la gurile de vărsare ale Dunării și în zona costieră a României. 

În timpul desfășurării Exercițiului „Tomis 22”, specialiștii de la Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare și Jocuri de Război al Forțelor Navale și de la Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” vor evalua pachetul de forțe navale ale României „Gata de acțiune” care va face parte din Forța de Răspuns a NATO în anul 2023 (NATO Response Force 23 - NRF 23).

Forțele Navale Române își perfecționează constant abilitățile de a răspunde rapid și eficient la întregul spectru de amenințări din spațiul maritim și fluvial, având în vedere importanța strategică și contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre, se mai arată în document. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Forțele Navale Marea Neagră este monitorizată permanent de navele militare

15 Jun 2022 534

Misiune umanitară Un pacient din Iași va fi transferat la Viena cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

09 Jun 2022 394

Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), la București

12 May 2022 647

Portul Militar Constanța. Nava – școală „Mircea” se întoarce acasă

12 May 2022 597

Forțele Navale Române. Ziua Veteranilor de Război, marcată la Constanța

28 Apr 2022 602

Tranzitul către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră, monitorizat de Forțele Navale Române

16 Apr 2022 726

Forțele Navale Române Militari instruiți în Delta Dunării

07 Apr 2022 568

Forțele Navale Române Exercițiu de respingere a unui desant fluvial și aerian, în Delta Dunării (VIDEO)

06 Apr 2022 752

Forțele Navale Române Ziua NATO în România, sărbătorită la Constanța

01 Apr 2022 617

Constanța. Trei cărți vor fi lansate în weekend, la Muzeul Național al Marinei Române

01 Apr 2022 624

Direcția Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori. Despre ce este vorba

29 Mar 2022 893

România se alătură Coaliției maritime multinaționale din Orientul Mijlociu

28 Mar 2022 642

Mină marină, observată în largul Mării Negre, la 70 de kilometri de Capu Midia, neutralizată

28 Mar 2022 867

Forțele Navale Române Forumul Maritim al Mării Negre se va desfășura online

24 Feb 2022 806

Instrucţia rachetiştilor navali. Au executat un antrenament în teren, într-un raion la sud de Mangalia (GALERIE FOTO)

17 Feb 2022 965