Forțele Navale Române Exercițiul „Sea Shield 21” a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia

  • Militarii Forțelor Navale Române s-au familiarizat cu rachetele NSM în cadrul „Sea Shield 21”.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 21”, cel mai complex exercițiu multinațional NATO, organizat de Forțele Navale Române la finalul lunii martie, a cuprins şi secvențe de acțiuni terestre, unde, în zona litoralului, trei detașamente mobile de lansare rachete de la Divizionul 508 Rachete de Coastă din Mangalia și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze au desfășurat activități de instruire comune.

Pentru marinarii militari români, instrucția au fost un prilej foarte bun de familiarizare cu tacticile şi procedurile de operare specifice ale sistemului de rachete antinavă NSM (Naval Strike Missile) utilizat de către marinarii militari polonezi, similar celui care va intra și în dotarea Forțelor Navale Române prin derularea programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Obiectivele de instruire româno-poloneze, planificate în cadrul secvenței terestre a Exercițiului „Sea Shield 21” care a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia, au urmărit evaluarea militarilor Divizionului 508 Rachete de Coastă cu privire la capacitatea de a organiza și de a executa o dislocare a lansatoarelor de rachete în raioane terestre, aflate la distanțe mari de locul de dislocare permanentă, precum și optimizarea procedurilor operaționale specifice ducerii luptei împotriva navelor de suprafață prin atacul cu racheta.

Activitatea de instruire a contribuit la dezvoltarea deprinderilor comandanților şi a echipajelor care deservesc tehnica auto și instalațiile mobile de lansare rachete pentru conducerea și executarea marșului pe timp de zi și de noapte, pentru identificarea și ocuparea pozițiilor de lansare pe timp de zi și pe timp de noapte în raioane neamenajate, precum și pentru executarea misiunilor specifice în cadrul unei grupări de forțe multinaționale.

Secvența de instruire româno-poloneză, care s-a desfășurat în zona Capu Midia, în timpul Exercițiului „Sea Shield 21”, contribuie la dezvoltarea Programului NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european. Aceasta a contribuit la dezvoltarea coeziunii aliate și a avut efecte pozitive, atât pentru militarii din Forțele Navale Române, care au putut observa modul de exploatare și de folosire în luptă a mijloacelor tehnice ce deservesc rachetele tip NSM, cât și pentru marinarii militari polonezi, care au dislocat pentru prima dată, în România, pe cale aeriană și terestră, un sistem mobil de rachete sol-navă de acest tip.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Prin realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, Forţele Navale Române vor dispune de sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă noi, moderne, testate, operaționale și interoperabile în cadrul NATO, adaptate misiunilor actuale.

Rachetele NSM care vor echipa aceste sisteme sunt rachete antinavă de generația a cincea, cea mai modernă existentă la acest moment, și au caracteristici de lovire a țintelor navale de înaltă precizie.


Sursă foto: Cosmin Costea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Noi decizii luate de Neptun Hotels SRL

24 Apr 2024 200

LIVE VIDEO+TEXT Măsurile dispuse de autorități la nivelul județului Constanța cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi a minivacanţei de 1 mai 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 385

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 484

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 475

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 493

Deputatul Marian Crușoveanu Alternativa Techirghiol va redesena peisajul geografic al județului Constanța

24 Apr 2024 566

Oficial! Pot începe lucrările de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța

23 Apr 2024 800

Imobiliare Constanța DDN Global SRL vrea să investească într-un imobil de pe bulevardul Tomis

23 Apr 2024 508

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 606

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 551

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 506

Locuitorii din Mihai Viteazu și Corbu, județul Constanța, fără apă la robinete miercuri

23 Apr 2024 396

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Lilianei Gheorghe, inspector al comunei Corbu (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 493

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 691

Firme Constanța Iowemed SA își majorează capitalul social!

22 Apr 2024 431