Forțele Navale Române Interogări și verificări navale executate în Marea Mediterană

  • Forțele Navale Române în operația „EUNAVFOR MED IRINI”
Echipajele Forțelor Navale Române au primele misiuni specifice și au parcurs etapele de dislocare și integrare în operația „EUNAVFOR MED IRINI”. 

Militarii români au întâmpinat și situații mai rar întâlinite în timpul desfășurării misiunilor de monitorizare maritimă - au descoperit două nave care reprezentau posibile pericole pentru siguranța navigației: epava unui pescador avariat și un velier care plutea în derivă, fără să răspundă la semnalele acustice transmise de la bordul puitorului.

Aceștia au efectuat controale la bordul celor două ambarcațiuni, în urma cărora s-a constatat că nu există persoane în pericol. 

Comunicatul Forțelor Navale Române

Odată cu plecarea din portul militar italian Taranto, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a preluat vineri, 1 octombrie, primele misiuni specifice Operației EUNAVFOR MED IRINI și a pornit în marș spre zona de sud-vest a bazinului mediteranean, unde era localizat raionul maritim desemnat de comanda grupării navale.

Timp de o săptămână, echipajul navei militare a Forțelor Navale Române a parcurs etapele de dislocare și integrare în operație, în paralel cu desfășurarea unei serii de activități de pregătire și instruire, precum exerciții de vitalitate, de abandon al navei și de salvare a vieții omenești pe mare.

Primele zile de misiune din spectrul interdicției maritime și avertizării timpurii au condus la primele interogări efectuate în radiotelefon pe frecvențele internaționale de telecomunicații ale navelor civile de transport, care tranzitau raionul de responsabilitate al puitorului.

Dialogurile purtate între comandanții navelor interogate și cel al navei militare românești s-au desfășurat fără probleme și în conformitate cu standardele stabilite la nivelul conducerii Operației IRINI.

Obiectivul acestui set de întrebări aplicat de navele militare din grupare este acela de a asigura cooperarea și coordonarea în domeniul civil-militar în vederea respectării embargoului armelor impus Libiei, combaterii traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane pe mare, precum și de a furniza răspunsul rapid în situația escaladării stabilității și securității din regiune.

Pe lângă misiunile specifice executate de echipajul puitorului de mine și plase, marinarii militari români au întâmpinat și două situații mai rar întâlinite în timpul desfășurării misiunilor de monitorizare maritimă.


La o distanță considerabilă față de cel mai apropiat țărm al Mediteranei, carturile aflate la posturile de marș și luptă au descoperit două nave care reprezentau posibile pericole pentru siguranța navigației, epava unui pescador avariat, cel mai probabil de o furtună puternică, și un velier care plutea în derivă, fără să răspundă la semnalele acustice transmise de la bordul puitorului.

Imediat după ce au fost epuizate toate încercările de a lua legătura cu posibilele persoane aflate pe cele două ambarcațiuni, a fost ordonată ridicarea stării de pregătire pentru luptă la nivelul maxim, concomitent cu executarea menevrei de coborâre a ambarcațiunii rapide, în scopul verificării cât mai de aproape posibil a situației prezente la bord.

La realizarea acestor activități, au participat și militari din detașamentul de scafandri de luptă de incursiune aflat la bordul puitorului 274. În urma controalelor efectuate, s-a raportat faptul că nu există persoane la bord, iar echipa de comandă a transmis conducerii operației datele necesare pentru demararea procedurilor în vigoare de către autoritățile maritime competente.

Săptămâna plină cu activități pe mare s-a încheiat vineri, 8 octombrie, prin executarea manevrei de acostare a puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” în portul Souda din Insula Creta, în vederea refacerii capacității de luptă a navei și a echipajului acesteia, urmând ca în câteva zile să își reia misiunile specifice Operației EUNAVFOR MED IRINI, în zona de sud-vest a Mării Mediterane, alături de celelalte nave partenere din Germania, Grecia și Italia, integrate în gruparea navală.

Sursă foto: www.navy.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesionalism militar și înaltă ținută, răsplătite de Ziua Națională a României. Cine a primit Emblema de Onoare a Forțelor Navale Române

24 Nov 2021 592

Întrevedere a secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale cu comandantul Forţelor Navale ale Republicii Albania. Ce subiecte au fost abordate

24 Nov 2021 342

Fregata „Regina Maria“- contribuția la menținerea unei capacități de reacție adecvate la nivelul NATO (FOTO)

18 Nov 2021 472

Forțele navale române și poloneze - doi piloni importanți ai securității NATO, pe flancul estic

17 Nov 2021 486

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române Două persoane vindecate de covid19 vor fi repatriate

16 Nov 2021 573

Centrul de Cercetare și Inovare pentru Forțele Navale Constanța Concurs pentru ocuparea a două posturi de cercetător științific

15 Nov 2021 1350

Centrul de Cercetare și Inovare pentru Forțele Navale Constanța angajează referent de specialitate II în Biroul logistică

15 Nov 2021 690

Fregata „Regina Maria” a primit aprecieri la finalul exercițiului Dogu Akdeniz 21 (GALERIE FOTO)

14 Nov 2021 589

Forțele Navale Române Marinarii militari - ceremonie de Ziua Veteranilor în Cimitirul Central din Constanța (FOTO)

11 Nov 2021 560

Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu“ din Mangalia - o nouă serie de soldați profesioniști

08 Nov 2021 519

O altă aeronavă a Forțelor Aeriene Române transportă doi pacienți infectați cu SARS-CoV-2 către Praga (VIDEO)

06 Nov 2021 594

Forțele Navale Române. Puitorul de mine și plase 274 își continuă misiunile în Marea Mediterană (galerie foto)

01 Nov 2021 579

LIVE. Exercițiul „Noble Blueprint 21“ Eveniment important în Terminalul Pasagere, din Portul Constanța (galerie foto și video)

28 Oct 2021 1111

„Noble Blueprint 21”, consolidarea elementelor de apărare colectivă pe flancul estic al NATO

26 Oct 2021 892

Fregata „Regina Maria”, a treia participare la misiunile unei grupări navale NATO, în acest an

23 Oct 2021 836