Forțele Navale Române Interogări și verificări navale executate în Marea Mediterană

  • Forțele Navale Române în operația „EUNAVFOR MED IRINI”
Echipajele Forțelor Navale Române au primele misiuni specifice și au parcurs etapele de dislocare și integrare în operația „EUNAVFOR MED IRINI”. 

Militarii români au întâmpinat și situații mai rar întâlinite în timpul desfășurării misiunilor de monitorizare maritimă - au descoperit două nave care reprezentau posibile pericole pentru siguranța navigației: epava unui pescador avariat și un velier care plutea în derivă, fără să răspundă la semnalele acustice transmise de la bordul puitorului.

Aceștia au efectuat controale la bordul celor două ambarcațiuni, în urma cărora s-a constatat că nu există persoane în pericol. 

Comunicatul Forțelor Navale Române

Odată cu plecarea din portul militar italian Taranto, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a preluat vineri, 1 octombrie, primele misiuni specifice Operației EUNAVFOR MED IRINI și a pornit în marș spre zona de sud-vest a bazinului mediteranean, unde era localizat raionul maritim desemnat de comanda grupării navale.

Timp de o săptămână, echipajul navei militare a Forțelor Navale Române a parcurs etapele de dislocare și integrare în operație, în paralel cu desfășurarea unei serii de activități de pregătire și instruire, precum exerciții de vitalitate, de abandon al navei și de salvare a vieții omenești pe mare.

Primele zile de misiune din spectrul interdicției maritime și avertizării timpurii au condus la primele interogări efectuate în radiotelefon pe frecvențele internaționale de telecomunicații ale navelor civile de transport, care tranzitau raionul de responsabilitate al puitorului.

Dialogurile purtate între comandanții navelor interogate și cel al navei militare românești s-au desfășurat fără probleme și în conformitate cu standardele stabilite la nivelul conducerii Operației IRINI.

Obiectivul acestui set de întrebări aplicat de navele militare din grupare este acela de a asigura cooperarea și coordonarea în domeniul civil-militar în vederea respectării embargoului armelor impus Libiei, combaterii traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane pe mare, precum și de a furniza răspunsul rapid în situația escaladării stabilității și securității din regiune.

Pe lângă misiunile specifice executate de echipajul puitorului de mine și plase, marinarii militari români au întâmpinat și două situații mai rar întâlinite în timpul desfășurării misiunilor de monitorizare maritimă.


La o distanță considerabilă față de cel mai apropiat țărm al Mediteranei, carturile aflate la posturile de marș și luptă au descoperit două nave care reprezentau posibile pericole pentru siguranța navigației, epava unui pescador avariat, cel mai probabil de o furtună puternică, și un velier care plutea în derivă, fără să răspundă la semnalele acustice transmise de la bordul puitorului.

Imediat după ce au fost epuizate toate încercările de a lua legătura cu posibilele persoane aflate pe cele două ambarcațiuni, a fost ordonată ridicarea stării de pregătire pentru luptă la nivelul maxim, concomitent cu executarea menevrei de coborâre a ambarcațiunii rapide, în scopul verificării cât mai de aproape posibil a situației prezente la bord.

La realizarea acestor activități, au participat și militari din detașamentul de scafandri de luptă de incursiune aflat la bordul puitorului 274. În urma controalelor efectuate, s-a raportat faptul că nu există persoane la bord, iar echipa de comandă a transmis conducerii operației datele necesare pentru demararea procedurilor în vigoare de către autoritățile maritime competente.

Săptămâna plină cu activități pe mare s-a încheiat vineri, 8 octombrie, prin executarea manevrei de acostare a puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” în portul Souda din Insula Creta, în vederea refacerii capacității de luptă a navei și a echipajului acesteia, urmând ca în câteva zile să își reia misiunile specifice Operației EUNAVFOR MED IRINI, în zona de sud-vest a Mării Mediterane, alături de celelalte nave partenere din Germania, Grecia și Italia, integrate în gruparea navală.

Sursă foto: www.navy.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial al Statului Major al Forțelor Navale Române despre mina descoperită pe brațul Chilia, în Delta Dunării

08 Apr 2024 525

Oficial de la Forțele Navale Române despre obiectul plutitor observat pe brațul Chilia Veche

08 Apr 2024 419

MApNExercițiul multinațional „Sea Shield 24”

08 Apr 2024 328

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 617

Misiunea de cercetare a Forțelor Navale Române în raionul maritim Costinești – Tuzla - 23 August - Mangalia s-a încheiat

07 Mar 2024 677

Forțele Navale Române Jurământ militar la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale și la Regimentul 307 Infanterie Marină

01 Mar 2024 606

Forțele Navale Române Centrul 338 Mentenanță Tehnică Navală angajează soldați gradați profesioniști! Profilul candidatului

15 Feb 2024 987

Forțele Navale Române Fregata „Mărășești” organizează selecția pentru posturile de soldați gradați profesioniști

14 Feb 2024 651

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, prima misiune în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române

25 Jan 2024 671

Evenimente la Constanța și Tulcea Forțele Navale Române, la ceremoniile dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române

22 Jan 2024 799

Deschiderea anului de instrucție în Forțele Navale Române (GALERIE FOTO)

15 Jan 2024 851

Știri Constanța Marinarii și scafandrii militari vor participa la Sărbătoarea Bobotezei

04 Jan 2024 836

Sosirea vânătorului de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” în portul militar Constanța (FOTO+VIDEO)

19 Dec 2023 1090

Structurile Forțelor Navale Române, la bilanț!

12 Dec 2023 754

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cap-compas portul militar Constanța

08 Dec 2023 921