Forțele Navale Române Medalie acordată cu prilejul Zilei NATO în România


 
  • Șeful Statului Major al Forțelor Navale a acordat medalia aniversară „Forțele Navale Române – 160 de ani în serviciul Patriei” Societății Române de Televiziune și Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

Anul 2004 rămâne un an important pentru istoria post-decembristă a României, fiind momentul istoric în care tara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Ziua NATO este sărbătorită în România, din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, conform prevederilor Legii 390 din 2004.

Cu prilejul aniversării a 17 ani de când navele militare românești arborează pavilionul NATO la catarg, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a acordat medalia aniversară „Forțele Navale Române – 160 de ani în serviciul Patriei” Societății Române de Televiziune și Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

La Palatul Parlamentului, contraamiralul Mihai Panait a prezentat, marți, 30 martie, membrilor Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților rolul, misiunile și modalitățile prin care personalul din Forțele Navale Române contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră față de partenerii din Alianța Nord-Atlantică, precum și importanța derulării programelor de modernizare a Forțelor Navale Române, iar la final a oferit președintelui Comisiei, domnul deputat Constantin Șovăială, medalia aniversară a Forțelor Navale Române.

Conducerea Societății Române de Televiziune (SRTV) a efectuat vineri, 2 aprilie, o vizită la sediul Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), la invitația contraamiralului Mihai Panait. În cadrul întâlnirii, a fost trecută în revistă evoluția Marinei Militare Române moderne, din anul 1860 până în prezent, fiind pus accentul pe acțiunile desfășurate de Forțele Navale Române, după ce țara noastră a devenit membru NATO, în anul 2004. Contraamiralul Mihai Panait a subliniat faptul că Forțele Navale Române și televiziunea publică sunt două instituții aflate în slujba fiecărui cetățean român și sunt surse de informație pentru opinia publică, prin intermediul cărora se construiește nivelul de înțelegere al publicului față de problematica actuală din România.

Șeful SMFN a menționat importanța rolului pe care cele două instituții ale statului român îl au pentru dezvoltarea conștiinței maritime și fluviale a publicului din România, precum și pentru consolidarea sentimentelor de patriotism și de dragoste de țară ale tuturor românilor.

La finalul întrevederii, contraamiralul Mihai Panait a transmis mulțumiri personalului SRTV pentru profesionalismul cu care a promovat activitățile, exercițiile, misiunile și imaginea Forțelor Navale Române, prin intermediul știrilor, reportajelor, documentarelor și a emisiunilor difuzate pe canalele televiziunii publice și a acordat conducerii SRTV, cu prilejul aniversării Zilei NATO în România, medalia aniversară „Forțele Navale Române – 160 de ani în serviciul Patriei”.

După 10 ani de reorganizări şi transformări instituționale, începute în anul 1994, când România a semnat Parteneriatul pentru Pace (PfP), la momentul aderării, Forțele Navale Române au fost prima categorie de forțe complet profesionalizată din Armata României. Perfecționarea nivelului de instruire al marinarilor militari a fost realizată prin participarea la numeroase exerciții internaționale în perioada de preaderare, în calitate de membru PfP.

Intrarea în serviciu a fregatei „Regele Ferdinand”, în anul 2004, a însemnat pentru marinarii militari români participarea la numeroase misiuni, alături de partenerii NATO, în Marea Mediterană, fapt care a determinat dezvoltarea nivelului de interoperabilitate al personalului din Forțele Navale Române cu partenerii din Alianță.

După anul 2014, situația de securitate din zona Mării Negre a impus creșterea numărului de misiuni executate de militarii din Forțele Navale Române împreună cu partenerii din Alianță, la granița de est a NATO. Consolidarea securității pe flancul sud-estic al Alianței a devenit un obiectiv principal pentru Forțele Navale Române, iar proiecția dezvoltării şi modernizării acestei categorii de forțe vizează întărirea capabilităților de luptă în mediul maritim, fluvial, aerian, terestru şi subacvatic.


Forțele Navale Române, alături de celelalte categorii de forțe din Armata României, reprezintă un element al NATO care promovează valorile democratice şi sprijină dialogul privind cooperarea în domeniul securității, pentru a preveni conflictele şi pentru a crea un climat de pace şi stabilitate, care să asigure dezvoltarea armonioasă a societății noastre.

Duminică, 4 aprilie, în porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea vor avea loc ceremonii restrânse de ridicarea a pavilionului NATO din cauza măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului SARS CoV-2.

Sursă foto: Forțele Navale Române


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Misiunea de cercetare a Forțelor Navale Române în raionul maritim Costinești – Tuzla - 23 August - Mangalia s-a încheiat

07 Mar 2024 606

Forțele Navale Române Jurământ militar la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale și la Regimentul 307 Infanterie Marină

01 Mar 2024 497

Forțele Navale Române Centrul 338 Mentenanță Tehnică Navală angajează soldați gradați profesioniști! Profilul candidatului

15 Feb 2024 928

Forțele Navale Române Fregata „Mărășești” organizează selecția pentru posturile de soldați gradați profesioniști

14 Feb 2024 572

Anunțul Centrului 110 Comunicații și Informatică al Forțelor Navale Române A început înscrierilor pentru posturile vacante de soldat gradat profesionist

12 Feb 2024 814

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, prima misiune în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române

25 Jan 2024 624

Evenimente la Constanța și Tulcea Forțele Navale Române, la ceremoniile dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române

22 Jan 2024 752

Deschiderea anului de instrucție în Forțele Navale Române (GALERIE FOTO)

15 Jan 2024 802

Întâlnire bilaterală a șefilor Statelor Majore ale Forțelor Navale Române și Portugheze (FOTO)

15 Jan 2024 542

Știri Constanța Marinarii și scafandrii militari vor participa la Sărbătoarea Bobotezei

04 Jan 2024 789

Sosirea vânătorului de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” în portul militar Constanța (FOTO+VIDEO)

19 Dec 2023 1013

Forțele Navale Române Când zăpada lipsește, Moș Crăciun alege calea aerului (FOTO)

16 Dec 2023 850

Ministerul Apărării cumpără asigurări de viaţă pentru personalul din Forţele Navale, care execută misiuni externe (DOCUMENT)

13 Dec 2023 790

Structurile Forțelor Navale Române, la bilanț!

12 Dec 2023 710

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cap-compas portul militar Constanța

08 Dec 2023 873