Forțele Navale Române participă la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”, în Portugalia (GALERIE FOTO)

Exerciţiu Militar. Foto: Facebook/Forţele Navale Române Cosmin Costea și Cristian VlăsceanuDupă 24 de ani de la participarea cu succes a distrugătorului „Mărășești” la exercițiul „Strong Resolve 98” (cel mai mare exercițiu
organizat de NATO în acel an), în Golful Biscaya, prima misiune a Marinei Militare desfășurată în Oceanul Atlantic după  semnarea Parteneriatului pentru Pace, Forțele Navale Române revin la exerciții în Oceanul Atlantic.

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Române, astfel, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a plecat sâmbătă, 20 august, din Portul Militar  Constanța, pentru a participa, în perioada 20 august -17 octombrie, în Oceanul Atlantic de Nord şi în Portul Lisabona, la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”. Cele două exerciţii sunt organizate de Forțele Navale ale Portugaliei, în perioadele 9-23 septembrie şi, respectiv, 23-30 septembrie.

„REPMUS” și „DYNAMIC MESSENGER” („DYMS 22”) sunt exerciții NATO, desfășurate în raioane din Atlanticul de Nord, menite să promoveze dezvoltarea capacităților sistemelor maritime fără echipaj și să îmbunătățească interoperabilitatea acestor sisteme.

Obiectivul principal al exerciţiilor îl constituie consolidarea cooperării și creșterea interoperabilității între structuri NATO în domeniile hidrografiei, oceanografiei și a echipamentelor autonome de cercetare hidrografică și oceanografică.

„REPMUS 22” este cel mai mare exercițiu anual de robotică din Portugalia, care reunește diferite marine, dar şi instituții  academice și de cercetare industrială, într-un efort de a testa și pune în practică tehnologii și concepte care permit operațiuni mai eficiente. 

„DYMS 22” este un exercițiu NATO în care comunitățile operaționale NATO lucrează împreună cu industria și mediul academic pentru a promova integrarea operațională a sistemelor maritime fără pilot în operațiunile NATO prin experimente ample.

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” este comandată de locotenent-comandorul Toma Laurențiu și are la bord un echipaj format din 59 de militari precum şi patru ofiţeri de stat major. 

„Scopul participării marinarilor militari români la aceste exerciţii internaționale, alături de parteneri din state membre NATO, constă în perfecționarea nivelului de instruire al echipajului în acțiunile de cercetare hidrografică, prin punerea în aplicare a procedurilor comune cu celelalte nave și echipaje partenere participante la exerciții pentru creșterea gradului de interoperabilitate al forțelor NATO specializate în acest domeniu.

Acțiunile planificate să se desfășoare pe mare cuprind cercetări hidrografice, în conformitate cu procedurile Alianței, precum și


exerciții comune de căutare și salvare, reaprovizionare, remorcaj, vitalitate, apărare apropiată, manevre tactice, exerciții complexe de comunicații și manevre de trecere printr-un canal dragat. 

Forțele Navale Române se adaptează permanent la schimbările mediului de securitate produse pe flancul sud-estic al Alianței Nord-Atlantice și participă cu personal și platforme de luptă la exercițiile organizate de aliați, pentru a contribui la consolidarea măsurilor de apărare colectivă“ - au mai preciyat reprezentanţii Forţelor Navale Române.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 402

Militarii Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești au participat la un exercițiu tactic cu trageri de luptă în Poligonul Babadag

17 Apr 2024 366

Cel mai complex exercițiu organizat și condus de Forțele Navale Române, Sea Shield 24”, în plină desfășurare (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 440

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 603

Militari din 12 țări participă la Constanța la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

05 Apr 2024 641

MApN Exercițiul TrojanFootprint24 s-a desfășurat de la malul Mării Negre și până la munte (FOTO)

16 Mar 2024 555

Republica Moldova a început să desfășoare un exercițiu militar, în apropierea Transnistriei

17 Dec 2023 872

UPDATE O grenadă a explodat într-un poligon, din Sălaj. Cinci persoane rănite

18 Oct 2023 885

Forțele Navale Române Marinarii militari români, la Exercițiul multinațional „Breeze 23”

13 Oct 2023 695

MApN Militari români, francezi și luxemburghezi la un exercițiu de instruire în comun în Centrul de Instruire Babadag

22 Sep 2023 917

Mobilizare impresionantă pe malul drept al braţului Chilia, în județul Tulcea! (VIDEO)

12 Sep 2023 1386

Știri Constanța Forțele Navale Române și ale SUA organizează Exercițiul multinațional „Sea Breeze 23.3”

08 Sep 2023 865

Știri Constanța Focurile de armă de la un exercițiu de la o unitate militară, motiv pentru a suna la 112

05 Sep 2023 1219

Județul Tulcea Exercițiu militar în zona localităților Enisala și Sălcioara! Traficul va fi îngreunat ore-n șir

01 Aug 2023 1172

Exercițiu militar în Delta Dunării! Zeci de militari de la Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea” s-au antrenat în cadrul „Riverine Spartan 23” (GALERIE FOTO)

05 Jul 2023 1080